Kruška

A jel moze lako da se nadje trziste za Butiru? Nisam cuo do sada da je neko uzgaja.

sto se deterdzenta tice mozda ste imali iskustva ili vase domacice
da kupe kornisone i nikako da izadje pena iz posude u kojoj peru
e to je taj rad verovatno i kod voca
deterdzent se zadrzava u plodu,tako da verovatno gubi i na ukusu i na svemu i kao sto rece rista analizama se utvrdjuje prisustvo neke materije
mada bas kome je zapelo neka pokusa sa par stabala pa ce videti ste je dobro a sta ne
a sto se piva tice prospite negde pa vidite kako mravi jurisaju na njega

Može li neko na pp na mi pošalje tj. opiše kompletan proces proizvodnje rakije od kruške, od sakupljanja, skladištenja, pripreme do pečenja. Trebalo bi ove godine prvi put da pečem od kruške ,a do sada sam samo sa šljivom radio pa me interesuje. Hvala unapred

Spremanje ti je isto kao i kod šljive, klasika...bitno da je zrelo i zdravo voće, naravno bez dodatnih primesa raznih travuljina, zemlje i sl...
Jedino što je bitno , da pratiš fermentaciju svaki dan i čim se završi(isto i od kajsije), odmah(momentalno) na destilaciju! Nema ono čekanja i da zadihtuješ bure, pa pečenje za 1-2-3 meseci kao kod šljive, što ljudi rade!

Sto je naravno potpuno pogresno cak i kod sljive! Ima tu dosta detalja, kontrolisana temperatura fermentacije, selekcionisani kvasci, aneorobna fermentacija itd...

Jedna kruska stradala od ervinije prosle godine pa skracena do zemlje.

Malo zelene rezidbe i proredjivanja Santa Marije

Picture_0206_262.jpg

Poslednja izmena od urednika:
Pozdrav ljudi,
posadio sam par komada kruske kaludjerke,
posadio bih ove jeseni jos 4-5.
Ako bi neko mogao da me posavetuje sta jos da
ubacim od sorti da ne stizu sve u isto vreme i zbog oprasivanja.
Hvala unapred !!!

Junska i julska lepotica, butira moretinijeva, starkrimson, santa marija, vilijamova, pakhams triumph, boskova bocica, konferans, krasanaka, drustvenka, lubenicarka, karamanka, nisu bas po redu al od juna do oktobra ces imati da beres! Ima jos sorti mrzelo me da kucam!

Njoko pitanje za tebe, dao sam danas zemlju na analizu do koje granice kreca u zemljistu mogu da sadim na dunji viljamovku? Pitam jer mi se ne sadi na sejancu i koji mi razmak preporucujes na dunji iz tvog iskustva? Hvala unapred!

Pozdrav,
da li neko može da mi pomogne oko ovog problema sa viljamovkom, stabla su u trećoj godini, prskanje je odrađeno cuprozin jesenje, plavo ulje i cipkord zimsko, delan wg i tonus beli baloni, akord precvetavanje, i TERCEL 27.06 i još 2-3 puta slavolom. Prošle godine sam imao isti problem, sekao sam grančice koje se suše ali sam jedno stablo odsekao na 60 cm i sad je krenulo lepo. Ovo je od prošle godine
wdla.jpg
wdla.jpg

A sad mi se dešava isto, ponovo sam počeo da skraćujem grančice ali se opet proširilo na stablo i moraću ga skratiti.
Interesuje me kakva je boleština i čime da prskam i kad, da to sprečim.
Ovo je trenutno stanje
rrqu.jpg

bsr.jpg

1xpf.jpg

Hvala unapred.

Ako mi dozvolite da nagađam dok i ako se ne javi neko ko zna sigurno...

Pucanje kore je možda zbog previše roda na mladom stablu i činjenice da nema naslon, vetar ga leluja, plod vuče grane na dole i kora pukne. Ove bele tačke ako nisu ostaci od krečenja, onda su jaja od insekata, koliko vidim nisi ni prskao insekticidima još od precvetavanja? Ovo ukovrdžano lišće ti je možda od vašaka a možda si i mnogo kupao list kad si prskao i to po vrućini, pošto mi deluje i malo spaljeno.

Pogledaj dobro list sa obe strane, pogledaj te pukotine da li su samo pukotine ili unutra ima nečega..

Kolege forumasi ima li neko br tel da porucim "uloske" (neznam kako ih pravilno zovu) sto idu u drvenu gajbu za pakovanje kruske?

Bele tačkice jesu ostale od krečenja to nije problem, gledao sam pažljivo i nemam problem sa insektima, možda se ne vidi najbolje sa fotografije najveći problem je što kora počinje da tamni a kasnije i puca i to počinje da se širi a posledica je uvijanje i sušenje lišća i grane, ta tamna kora se spusti ispod prvih grana i onda moram da odsečem stablo. Inače kad se stablo preseče na delu gde je tamnija kora i presek je vidno tamniji. Ono stablo što sam prošle godine odsekao je sad zdravo ali su dva susedna stabla obolela, jedno sam odsekao a i drugo ću morati verovatno sutra da bi spasao što više od stabla.

priatelju nije li ervinija upitanju ja sam imao takav problem na jedno drvo pa sam morao da ga skratim kao na 4toj slici a opravio se vrh tek ove godine na ostalim nije bilo ništa dao bog.oktopode neverujem da je spaljen list što je prskao po suncu ja moje nisam oprskao 5 puta za sve ovo vreme po ladovinu jednostavno dok odem dok se rasklopim ono 13h,i čisto stavijoj 40l vode pored da onako curka iz neko bure pošto kazeš da se lišće suši ja sam jednu sadnicu spasio posle uskrsa ka je udario onaj sušni period a i jagode pokušaj nekoštate

Ervinija ce biti. Higijena ti nije dobra. Makaze sa kojima rezes NIKOME ne pozajmljuj, i obavezno ih potapaj u alkohol radi dezinfekcije.

Nazad
Vrh