Krečenje voćaka kao vid zaštite

Cetka majka.Nisam imao vremena da isprobavam onu tehniku sto ,,sljivar" predlaze,i ovako sam kasnio sa krecenjem.To cu probati na jesen.

Dobra je i četka, jedna kanta od 20 kila ofarbaš 50 stabala. A pitam jer ko prska prskalicom vidi se po zemlji okolo napadale kapi :D

Da li je ko prskao kreč po cijeloj krošnji sa običnim ratarskom prskalicom, i ako jeste koliki je utrošak kreča za neku površinu. Da li je u pitanju hidratni kreč?

Sve od kreča što ode na zemlju samo je pozitivno.

Slika od prošle godine:

Poslednja izmena:
Sad tek videh da postoji ova tema.
Danas sam krecio mlade sadnice Visnje i Sljive, taman sam zavrsio i poce kisa::jako_besan:: poludeo sam. Na sve to sam i pokiso kao mis :kisa: proprade mi posao, ako nastavi da pada oprace krec pa cu morati da krecim ponovo.
Ovi nasi metereolozi nemaju pojma o zivotu.

Pa tako nekako, kad deblo krene već da bude debeljasto jer tada upija sunčeve zrake i greje se, do tada nije puno deblje od najdeblje grane na starim stablima :)

Pozdrav društvo, mislio sam za vikend da okrečim trešnje u belo, pa mi je rekao jedan prijatelj da uz kreč može još nešto da se zbućka da ih zečevi nediraju. Pokušavao sam da nađem na internetu recept, ali bez uspeha... Da li neko zna o kakvojm je receptu reč?

Primetio sam u nekoliko trešnjika da su ljudi već okrečili stabla koja inače nisu odbacila ni polovinu lista,dakle nisu obavili jesenje prskanje.Po meni nema nikakve logike al' aj' da pitam,jel može to tako.? Valjda treba zaštititi i deblo stabla bakrom ili je za deblo i kreč dovoljan?

mej se жиле smej se:ppozdrav:kad ti budu odrali mlade voćke zečevi kao meni kruške će traziš ti ovaj post će šaltaš forum.ne smeta ništa shale ali vremenom kiša opere

Ja sam letos dva puta nabasao na zeca u trešnjiku jer je zatravnjen (nije velika površina i sve se radi ručno) pa je valjda mislio da mu je i to šumarak.Potpuno te razumem kao i krečenje kao meru zaštite,al' dali bi' bilo bolje prvo da se oprska pa kreči?

Ova tema bi komotno mogla i da se zaključa pošto je već cela prežvakana i ponavljaju se pitanja....

Naravno da je bolje da se prvo oprska, tako se bakrom okupa i deblo tj ono što će se krečiti.

Pročitao sam celu temu kao i druge međutim i dalje imam par nedoumica u vezi krečenja stabala,pa ko je raspoložen neka mi odgovori ako može.?
Primetio sam u različitim temama da neki savetuju krečenje mladih tek posađenih sadnica a neki ne?Naravno ako bih se ispostavilo da se i jesenje tek zasađene sadnice kreče,krečio bi' tek od ispod 5-6 pupoljaka od mesta gde ću prekratiti s proleća?
U podrumu imam neki kreč u prahu cela velika kanta od jupola (ostao od krečenja kuće) pa me zanima dali mogu i kako da iskoristim taj kreč ? Hvala kolege :bravo:Pozdrav svima.

Ako je samo krec bez dodataka slobodno, ako ne znas nemoj... 300-400 din je 25 kg gasenog kreca, sigurnije je to da kupis nego da krecis sa necim sto moze da skodi biljci...
Kakva su iskustva sa zecevima, da li gule koru sa okrecenih sadnica ili ih krec bar malo odvraca?

Nazad
Vrh