Krečenje voćaka kao vid zaštite

Pepeo se dodaje u maloj količini radi lepljivosti smese,kažu,dakle ne tvrdim nisam probao.I zidove kada krečiš dodaš malo crne pa opet zidovi budu beli,inače ti trebaju naočari za sunce dok prolaziš pored stabala.
Da rezimiram i više ne bi' preturao krečenje po glavi.
Dakle ove godine idem:kreč,sumpor,voda do odgovarajuće žitkosti,dakle što belje a pepeo oko voćaka

Jel ko krečio preko mrežice fasadne? Mrzi me da ih sve skidam pa vraćam a prekrečio bih iako su jednogodišnje i dvogodišnje tj nema neke specijalne potrebe....možda prskalicom bolje? Bojim se dal će kreč da zalepi mrežicu za koru previše pa da je kida ili pak lupam gluposti? :D

I ja moram da krečim voće samo me zanima jel bolje prskalicom ili četkom? Mada tesko ću i moći prskalicom jer je u blizini objekat i ograda

Bolje je četkom sigurno,jedino je problem kada imaš više da krečiš mada opet sve je stvar tehnike i veštine kad uđeš u štos i sa četkom ide brzo.
Ako imaš belu mrežicu po meni za mlade voćkice krečenje ti ni ne treba,inače ne bi' bilo loše da ih zabeliš.pozd.

pozdrav svima,u ponedeljak bi mi trebale stici sadnice za sadnju,,,trebam li i njih okreciti kad i starije voce,hoce li im sta smetati ako i nih okrecim....hvala unapred

@Petar 90 ne kreci te mlade sto planiras da sadis,to su samo prutevi,trebaju ti oni pupoljci sto su na njima da formiras krosnju,srecna sadnja.

Jel ko krečio preko mrežice fasadne? Mrzi me da ih sve skidam pa vraćam a prekrečio bih iako su jednogodišnje i dvogodišnje tj nema neke specijalne potrebe....možda prskalicom bolje? Bojim se dal će kreč da zalepi mrežicu za koru previše pa da je kida ili pak lupam gluposti? :D
ja sam prošlu zimu prekrečio preko mrežice-fasadne, prvenstveno zbog zečeva, znači sa dodatkom svinjske masti i služilo je svrsi, i nije se lepila mrežica !

Kad malo razmisliš, odgovor ti se sam kaže, nesvesno ga i znaš jer si napisao pravi redosled.

@Iron ex stefanvoce
Tako isto i ja radim,ali mislim da pomalo gresimo.Stabla treba okreciti pre svega u jesen, i to pre nastupa same zime,to jest vecih temperaturnih kolebanja.Time umanjimo negativno dejstvo temperaturnih razlika izmedju dana i noci.Dnevne temperature budu u plusu kojim mame biljne sokove da rade kroz sprovodne snopove biljke,potom ukoliko u toku noci padne temperatura valjano ispod nule moze doci do ostecenja kore stabla.Tako najcesce dolazi do pucanja kore koje povlaci za sobom niz ozbiljnih problema.Sunce koru zagreva direktno i indirektno reflektujuci se od sneznog prekrivaca.Zato bi stabla u ovim hladnim mesecima trebala biti okrecena u belo.Krec uz dodatak sumpora i soli,pre svega sumpor i so imaju ulogu boljeg vezivanja smese za koru,kao i tezeg spiranja sa nje.Smesa uvek treba biti sto belja,da bi imala pun efekat odbijanja svetlosnih zraka.Evo i sada dok mlatim o ovome,nerviram se sto ni sada nisam stigao da okrecim stabla.Ako mi se ukaze koji povoljan dan u narednih nekoliko dana uradicu to.

Увијек ме со у припреми смјесе за кречење бунила. У многим књигама пише како воћке не воле заслањена земљишта, а треба да их кречењем посолим.

Ne samo što buni, jer postavlja se i pitanje da li so nagriza koru, već je i nepotrebno kad pogledaš voćku okrečenu smesom koja nije mnogo razvodnjena već je taman kreča na vodu.
Moj miks je 5 kila gašenog kreča na jednu kantu onu farbarsku plastičnu, mislim da tu ima oko 15-20 litara vode i kilo sumpora u prahu. Bude taman jako belo i debeo namaz, sve više vode od toga bude slabo...

Ja krecem sutra sa krecenjem vocnjaka.Treba iskoristiti ovo lepo vreme a i toplo je,javljaju i do 13 stepeni do kraja nedelje.Jos samo treba da se kajsije ,,probude''na ovakvo toplo vreme,pogotovo sto neki ozbiljniji minus od -7,-8 najavljuju tek za kraj januara.Sto pre ,,zabeleti'' koru to bolje.Ako i treba ponoviti krecenje u martu-ako se mora,mora!

Da li je neko probao da smesu za krecenje ubaci u atomizer? Mislim da li je to uopste izvodljivo da se ne zapuse dizne ili pumpa?

Bane,to je neizvodljivo.Ponekad ledjnu prskalicu iskoristim za krecenje zidova stale.Ali smesu kreca dobro procedim kroz najlon (zensku) carapu i skinem iglu sa pumpe a ubacim mali sitan kamencic da mi rasprasi rastvor.Tako razvodnjena masa nista ne bi valjala,brzo bi se sprala.Samo kofa i cetka i udri po neprijatelju.

Ja znam da su ljudi radili ali nisam video. Ono što sam ja radio je leđnom motornom, ali je previše smaranja oko proceđivanja i što kažeš nije baš tako gusto mada je zadovoljavajuće donekle. Video sam i jedan voćnjak usput da je krečeno tako, tačno se vidi po tragovima prskanja kreča okolo.

Možete pitati i kolegu sljivar, on je spominjao kako cedi i čak i dizne druge da se stavljaju, a možete pitati i Srdjan Žorž koji u ovom postu spominje da je dodavao kreč pri plavom prskanju: https://www.facebook.com/photo.php?...1199705186113.31277.1033039915&type=1&theater

Ja redovno koristim metod krecenje sa prskalicom lednom i nemora da bude puno redi rastvor samo treba koristiti onaj stari tip razprsivaca sto je od bakra jer na njemu su rupe vece i nema nikakvih problema procediti kroz zeske najlon carape i to je to , samo treba sto veci levak da bude na koje se stavlja carapa da je sto veca povrsina za cedenje i nema muka , ja ovako krecim i objekte i sve ostalo mrzi me cetkanje.

Eh da nešto sam još zaboravio....sa 20 litra tečnosti sam leđnom motornom oprskao svega 20ak mladih stabala, sa onom plastičnom na drukanje može malo više, problem je što se dosta rasipa, dok sa četkom sa 20 litara uspem da okrečim i 50 stabala onako pošteno baš...al da kažeš da je 30-40 neka mera, da budu i ramene grane ofarbane i odozdo...

Još jedna po meni prednost četke je što možete na nekim mestima da trljate koru četkom, ne znam koliko to ima efekta kao struganje mahovine npr..

Po meni sa cetkom ide i brze.Za prskalicu treba vecnost da se lepo procedi.Ja sam danas krecio ,100 komada za 6 sati.Par dana i gotovo a kao sto oktopod kaze cetka se svuda zavuce i utrlja se bolje krec u koru.

Nazad
Vrh