Krečenje voćaka kao vid zaštite

He takva provera bih te mogla kostati mnogo ja se ne bih odvazio.

Pravo da vam kažem nisam siguran dal ima nekih primesa a moji se još i čude odkud "kreč" u podrumu :sta:.?Mislim da ću ipak kupiti onaj kreč u kamenu,sumpor,malo soli da ne boli malo pepela da ne bi' ...... i udri pikaso,samo čekam da oprskam prethodno tj. da malo opadne lista jerbo nije opalo ni 5%,valjda misle da je još leto,šta li?

Mante se soli ljudi...i ja sam pre govorio da se stavlja so jer sam prepisivao šta drugi kažu, kad se malo razmisli, što bi neko slan rastvor mazao na koru?

Ja sam oprskao i okrečio stare kajsije, na ostalom voću list još ne opada ali sam okrečio i njih da uhvatim toplo i suvo vreme, stavio sam sumpor u prahu, pakovanje od 1 kg sam platio 120-140 dinara tako nešto, na uputstvu piše da se koristi da se pali i dezinfikuju burad, za pravljenje vina i slično, malo se teže rastvori u vodi, al kad se doda i kreč nekako krene da se rastvara.

Pa da,navodno razlog za dodavanje soli je da bi se dobila gustina smese koja bi' kasnije bila postojanija.Neko je napisao neki naučno poduprt recept koji uključuje so mada je i meni od kad sam prvi put pročitao čudno da se "zaslanjuju" stabla.
Znači bez soli,što je i logično jer nema ničeg u sebi što bi' pozitivno delovalo na koru za razliku od sumpora al' ne znajući sam se poveo za tim receptom.Žitkost itako određuje količina vode,krajnje jednostavna stvar.

pozdrav svima ,ne znam dal sam u off topic ali jednostavno nisam nasao pomocu pretrage informaciju. Zanima me cime je najbolje uraditi beljenje vocnjaka i kad? POstoje razni recepti i na netu i od raznih ljudi razne cudi. Da li ima neka gotova smesa u dzakovima ili kanticama i ako ima gde se moze nabaviti?

Najjednostavnije je napraviti krečno čorbo. Krečna čorba se priprema na sledeći način: 5 kg negašenog kreča, 0.5 kg kuhinjske soli i 0.25 kg sumpora (Tiovit Jet i drugi). Sve pomešati i ugasiti vodom (vode dodati toliko da smesa bude gusta tako da se najbolje nanosi na deblo). Ostaviti smesu da odstoji najmanje dva dana da se bolje primi i onda krečiti vočke.

Pretpostavljam da to treba uraditi sad u jesen ako nisam vec zakasnio?! Sadnice su mi dvogodisnje nadam se da nece im nista faliti od toga?

kolega , sto se tice ove operacije u vocarstvu, misljenja su podeljena, cak postoji i tema "krecenje vocaka" gde mozete sve procitati.. niste zakasnili za krecenje i po meni nemoze nista da skodi mladim sadnicama

Najjednostavnije je napraviti krečno čorbo. Krečna čorba se priprema na sledeći način: 5 kg negašenog kreča, 0.5 kg kuhinjske soli i 0.25 kg sumpora (Tiovit Jet i drugi). Sve pomešati i ugasiti vodom (vode dodati toliko da smesa bude gusta tako da se najbolje nanosi na deblo). Ostaviti smesu da odstoji najmanje dva dana da se bolje primi i onda krečiti vočke.

Bilo bi' ok ako bi' neko pojasnio delovanje soli na deblo_Ovaj ili sličan recept se i ranije pojavljivao na forumu i to naučno poduprt od nekog profa sa ZG Poljoprivrednog međutim niko nije precizirao koja je funkcija soli u čorbi.Ukoliko je svrha ta da bi' dobila na gustini zaista ne razumem smisao tog recepta je gustinu ili žitkost čorbe određuje voda a so jedino može zaslaniti koru :sta:?

Da,ali sto kaze @ubovicratko,cilj krecenja je pre svega da oboji deblo u belo i da takvo ostane sto duze.Pre svega je bitno da takvo saceka prve toplije dane koji iniciraju kretanje vegetacije a jos uvek postoji opasnost od kasnih mrazeva.Pogotovo je to bitno kod ranih kosticavih sorti voca.Tako da so ima sigurnu prednost nad pepelom u ovoj primeni.

Secer i brasno su manje ekonomicni.Ja ofarbam samo krecom rano s proleca i to opet zna da ima efekta,naravno u mnogome zavisi od samih vremenskih prilika.Pepeo bih ipak pre dao korenu a ne stablu.

Nazad
Vrh