Krečenje voćaka kao vid zaštite

Dal da vocke sutra pospricam crvenim uljem pa u februaru da ih krečim?
ili da danas napravim smjesu (gaseno vapno,voda,malo soli) i sutra pokrecim,bez spricanja?

Špricanje možeš slobodno da preskočiš, ali obavezno na proleće da ga obaviš, u trenutku kad pupoljci misle dal da krenu :osmeh:

Pa ima u smislu da malo odloži kretanje vegetacije i time spreči izmrzavanje usled kasnog mraza, ali to je već domen naučne fantastike i matematike, odloži ti je dan dva a pitanje dal će mraz baš taj dan ili sutra...mislim da je gubljenje vremena, a možda je i ovo zimsko gubljenje vremena realno...

Definitivno odlaže kretanje vegetacije, a da je dan-dva u pitanju nisam siguran, dezinfekcija, estetika, mislim da je krečenje voća dobro, bar ću ga ja ove godine primeniti.

Ako za išta drugo, podmlađuje koru stabla, spriječava pucanje kore, stvaranje lišajeva i zelenila (mogućeg legla raznih štetočina, baktrija itd.) A estetski dok je bijela je vrlo dobra, a i poslije kad je kora sjajna i friška. Poz!

Upravo tako kolega Vocar , nema ništa draže od rečenice zavidnih komšija koji prođu pored voćnjaka i vide svu lepotu i u pakasti kažu da je lepo ! :haha:

Pozdrav vocari !!!
Posto nisam stigo jesenas da okrecim vocnjak, planiram sad pocetkom februara.
Kad se ukaze prilika za to, kad bude lepo vreme.

Dali mi preporucujete sad krecenje i cime vi krecite?
Iz iskustva sta je najbolje?

Ja sam sumpor kupovao u običnoj, humanoj apoteci, mora da bude neka koja sama pravi lekove na recept, oni imaju supstance, ne sećam se cene ima negde ovde u temi, nije skupo al nije ni džabe baš...
Međutim ja sam imao problem a niko mi ne reče konkretno kako da rešim, sumpor taj iz apoteke prosto neće da se meša sa vodom, pliva po površini, prave se grudvice i nema šanse da se rastopi, probao sam i sa provrelom vodom vrelom ali ništa puno bolje nije, rastopi se nešto malo ali ostane mnogo grudvi. Prvo sam njega i vodu pa tek onda kreč, da ne bude zabune.

Kažu da se so stavlja da bolje zalepi, meni isto malo nelogično zvuči, da nanosim rastvorenu so na koru nešto mi nema smisla..pogotovo kod kajsija starijih koje imaju rascopanu koru. A i ovako se zalepi, samo se napravi lepo gusto i da je sunčano vreme kad se kreči obavezno.

Nema potreba stavljati so. A evo kako ja krečim: Par dana prije razmutim kreč onaj iz vreće (zidarski) 70 % i 30% živog. Uzmem plastičnu cjev f100 dužine otprilike jedan metar, unutra ženske najlon čarape (po mogućnosti čiste
icon_lol.gif
), tako procjedim sav kreč koji sipam u kante za vodu. Kad doćem u voćnjak iz kanti sipam u prskalicu (obična leđna prskalica od 10 l, samo šira dizna). Dodam još 50-60ml bjelog ulja i vode ako je pregusto. Ne pravim velik pritisak u prskalici da ne rasprskuje puno već da malo sprica i to je to. Za čitav dan možeš okrečiti oko 300 stabala. Napomena živi kreč se lako spira dok ovaj iz vreće ostaje puno duže. Ja okrečim obično u decembru ili januaru, zavisno od vremena kako imam. Kreč se ne spere do aprila-maja.

a evo kako izgleda posle krečenja.

....a može se dodati i sumpor koji se koristi u zaštiti npr ovaj http://herbos.hr/Default.aspx?art=190&sec=149 on je u tečnom stanju i lako se razmućuje.

Ja probao ove godine sa motornom prskalicom dm25, izduvao sam celu prskalicu od 30 litara i nekoliko kila kreča na 12 trešanja starih 3 godine, letelo na sve strane, slivalo se, odustao i dovatio se četke, sa dve kante od 20 litara i 10ak kila kreča sam okrečio 100 stabala starih voćki, trešnje kajsije višnje šljive. Trebalo mi je nekoliko sati vremena.

Nazad
Vrh