Koliko naplaćujete usluge obrade zemlje

Treba u Z142 ovrsiti 10ha danas,puno mi 1 krug kad udjem u kabinu da se provozam,a ne ceo dan raditi + redovna podmazivanja,izduvavanje i sl pre pocetka rada.

Ljudi mi placamo 12,5% kombajnera ali je covek isto i mehanicar! i bolje mi je tako nego kao sa proslim koji je dobijao 10% i da masina stane ruke u dzepove i kuci!
A ovaj covek nam i odrzava i popravlja sve kvarove u sezoni za 12,5%.
E sad ako je covek sam sposoban da vozi nema logike placati vozaca jer nije to sveto slovo i nauci se sve pa i to!

Kod nas zetva od 3000 do 4500 din po lancu.(jutru)

Onda su se kod vas ljudi nakupovali kombajna i kombajna pa se otimaju o posao. Kod nas na Severu je opšta beda i obično je sve jeftinije nego kod vas, ali ne i u ovom slučaju. Evo svežih cena u mom kraju:

Danas sam išao u prevoz uslužno. Ide vršidba za 5+1, tj. 5000 za samo kombajniranje i još 1000 za prevoz u koliko nemaš sopstveni. Pare na blatobran na samoj njivi - tako sam barem danas otvorio sezonu kirijanja, a kako će dalje ići videćemo. Opekli su se ljudi prethodnih par sezona i sa kombajniranjem i sa branjem kukuruza, pa neće više ni da rade na "dođem ti" sa neproverenima, a naročito sa dokazanim neplatišama, nego "Imaš novac - trgovac, nemaš novac - magarac".

Sutra(krivo mi je što je Svetac, ali ne smem da ispalim partnera) idem opet u prevoz balirane slame, tako da i tu baratam svežim podacima: Baliranje je 30, a za prevoz ne znam neku opšte prihvaćenu cenu, ali ja berem 10 dinara po bali i još toliko ide snagatorima za utovar i istovar. Razvozimo po kućama. Dakle za 50 dinara dobiješ balu pred kuću.

U moje selo je 120e/ha vrsa , a juce mi brat bio u Barajevo i tamo je 140e. Tamo josuvek ljudi dzakiraju i opravo dzakiranje je 140 a normalno je 120.

Krlemrle"
Za ovu zetvu su kod vatrogasaca 63 kombajna bila registrovana,a od toga bar 40 ak su kombajni velikog kapaciteta.(Dominatori od 98 pa na vise,mege,1 leksion,Djure,John Derre serije 10 i 11,Z191...)142,141,16x i ove male zmajeve sto ljudi koriste samo za sebe da i ne racunam iako i oni dnevno urade dobre kolicine,tako da zetva kod nas u 4-5 dana obicno bude gotova ali su trenutno zita jos zelena pa se samo simonida vrse.

...ali su trenutno zita jos zelena pa se samo simonida vrse.

Zelena, zelena. I onaj što sam mu vozio je požurio. Nisu mu primili zbog prevelike vlage pa sam ostavio prikolicu kod njega da prenoći. Pošto mu ni sutra dan u novoj smeni na kantaru nisu primili uzorak što im je odneo, istovario sam mu u dvorište na najlon da lopáta. Sledeći prevoz tog istog žita doplatiće po minimalnoj tarifi kao nepoljoprivredni prevoz.

Danas mi je brat potvrdio da se u vecini sela u mom kraju vrse po ceni od 120e/he

Evo jednog bisera iz mog mesta.
Lik je zimus doterao lexiona 480 i vrse za 150kg/kj i za to se dobije besplatan prevoz kamionom,s'tim sto se placa kamiondzija po 150din/sat.

kod mene svi sto rade u bescenje usluge,nisu dugog veka,samo dodje banka i otera kombajn,ili taj hoce da on jedini vrse zito,pa da natera ljude da prodaju kombajne :D....

Evo jednog bisera iz mog mesta.
Lik je zimus doterao lexiona 480 i vrse za 150kg/kj i za to se dobije besplatan prevoz kamionom,s'tim sto se placa kamiondzija po 150din/sat.
E tako je i kod nas bio jedan pre par godina kupio nekog classa prvi u selu i kaze on sa njim moze dnevno 40kj da pokosi i isplati mu se da kosi za 200kg po kj sa prevozom i kosio je 3-4 dana zveknuo mu motor i sve sto je bio zaradio dao na opravku posle toga kada smo ga pitali posto kosi kaze standardno 300kg i 50kg prevoz neisplati mu se ispod toga skupo odrzavanje kombajna!:haha:

ove godine sam se ipak odlucio za 5000din po kj. umesto 250kg :osmeh: kod nas psenicu placaju 20din avansno + konacna cena, tako da ja necu uzimati doplatu...
naj jeftiniji je bio jedan sa starim dzondirom 150kg + 10l dizela. i manje je pokosio od mene, a ja sam rekordno malo pokosio, to cu napisati u temi zetva 2012.
prevoz sam naplacivao cisto da pokrijen troskove goriva, jer su kod nas bili dosta niski prinosi(uglavnom ispod 3t) pa nije bilo smisla uzimati po kj. nego od TURE, prikolica od 6t 1500din.(u kojoj je stajalo psenice sa 2-3 kj.) ako vucem dve, 2000din.

U Aradac juče održan sastanak konbajnera i dogovoreno da cena bude 6000 din po kj. a uzimajući u obzir cenu pšenice i cenu nafte tj. da je sve skuplje u odnosu na prošlu godinu za 20% kada je bilo 5000 kj.

Nazad
Vrh