Koliko naplaćujete usluge obrade zemlje

Mi kosimo jecam za 5000din/kj,a psenicu za 200kg/psenice + 10lit. nafte.

Kod nas je nekad, dok se jiš to radilo bilo 3 metera po kj i ječma i žita, a pre jedno 5-6 godina se prešlo na 50 evra po jutru i cena ja ta manje više iz godine u godinu, i od tada je prevoz gratis, tj ako nemaš pervoz neradiš...

Kod nas je kosidba 50 e po kj bez secke a 60 e sa sečkom
Ima u selu preko 20 kombajna i verujem da bi sve pokosili za manje od 7 dana
sad i onima koji su do juče placali kombajniranje i bilo im preskupo 50-60 e/kj sad kad imaju svoj kombajn sad im malo i to ,tako da se pre početka sezone sakupe svi kombajneri da se dogovore da svi rade po istoj ceni ( čitaj da deru) ali sve se opet vrati na 50 -60 e ili 500 kg pšenice /ha i kad dodje neko sa strane i radi po 40 e/kj samo se gledaju i kažu da nije normalan jer se ne isplati raditi po to
Znam ljude koji su kupovali kombajne po 12- 15 000 e i otplatili kombajn za jednu godinu rada i samo kukakj u kako nemaju računa i da im se ne isplati

Odavno nema razlike u zetvi sa i bez secke,cena je godinama ista.

---------- Poruka napisana u 17:04 ---------- Prethodna poruka je at 17:04 ----------

Pero onda kupite kombajn pa i Vi derite kad je tako lako.

kosenje zita 50evra kj bez secke 55sa seckom za slamu,pare rok da daju 30dana....a za zito 300kg zita bez secke,sa seckom 330kg zita po k.j,i prebacivanje zita u roku od 2 dana.

Ja i dalje ostajem pri istom stavu pri kojem sam bio i do sada. A to je: ja na more nisam iso da bi kupio kombajn , dok svi ostali iz mog sela idu redovno na more. Pa tako nece im biti problem da plate vrsu 120e/ha . Ili neka i oni stede pare pa nek kupuju kombajn i onda ako zele mogu i dzabe da vrsu .

Odavno nema razlike u zetvi sa i bez secke,cena je godinama ista.

---------- Poruka napisana u 17:04 ---------- Prethodna poruka je at 17:04 ----------

Pero onda kupite kombajn pa i Vi derite kad je tako lako.
Nemam nameru da kupujem jer kod nas ima kombajna na svakom koraku i NE kažem da je lako, npr. kod nas je dva tanjiranja 50 e /kj a 50 e košenje žita pa šta je tu lakše i koliko koja mašina košta i šta je lakše raditi ??
ALI , kako da shvatim vlasnike kombajna da se skupe i da se dogovaraju po kojo će ceni raditi ?? Malo im 500 kg žita/ha (uglavnom je ovo neki paritet koji se drži godinam)
Prosle godine su se sastali i dogovorili da rade po 60 i 70 e ( bez sečke i sa sečkom) i na kraju su pojedini vraćali pare jer su većina radili po 50 i 60 e
A kad dođu sa,,strane" i rade po 40 e/kj onda se ljute (ja ti radim stalno a ti sad ideš kod drugog)
Pojedini idu i krajnost ,da ne gube vreme dok prazne koš MORA traktor sa prikolicom da ide pored kombajna i da se odmah prebacuje u prikolicu da bi što više uradio jer gubi vreme na pražnjenju koša !?!
Moj dobar prijatelj kaže da više goriva potroši od njive do njive nego dok vrši , Šta reći ?!?
Da se razumemo , nemam ja ništa ni protiv koga ALI ima dosta gluposti em nas država ,,kalaiše" em se sami između sebe je.emo

Ja radim skoro 70ha(sve se kombajnira) i nemam kombajn.Nije mi žao da platim kombajniranje ako se odradi kad ja hoću i kako ja hoću.Nije stvar samo kupiti kombajn i ajde da radimo.Treba to i dobro održavati i obezbediti logistiku za taj kombajn da ne stoji.Skuplje su prikolice nego kupiti kombajn.

Mislim da je diklofen u pravu. Nemozemo svi imati kombajn. Neka svako radi svoj poso kako treba i nece imati potrebe da ulazi u druge poslove.

Ja sam pravio neku svoju racunicu (ne mora da znaci da sam u pravu!):
-da kupim kombajn, koji hocu, npr Z171, nabavka, sredjivanje, bi izaslo oko 20000 eura. Te pare da dam u banku na kamatu, imao bih oko 1200 eura svake godine
-da kupim naftu, 10 l/kj, za 75 kj mi treba 750 l nafte, po 140 din, mu dodje oko 900 eura
-da platim coveka da vozi kombajn, trebalo bi mi sigurno 7-8 dnevnica, po 2o eura, to mu dodje oko 150 eura
-da ulozim svake godine u neki osnovni remont, mislim da bez 1000 eura ne mogu da prodjem

to mu dodje oko 3250 eura. Ja za kombajn dam 75*5000=375000, ili ti oko 3260 eura... Ne znam sta bih vise dodao.

Po mom mišljenu čovek koji radi preko 50 ha i sve kombajnira treba da ima svoj kombaj, pa makar i da radi samom sebi - tu mislim na zmaja, koji će to lagano odratiti i to kad ti hoćeš a ne kad ti neko obećava pa ga zavlači više dana...

Da ali ako nemas ko da ti tera prikolice onda moras placati transport i dzabe si kupio kombajn kad placas transport od njive do skladista. Jer nemozes ti sam i kombajn da vozis i da vozis traktor.

@oldtimer smanji malo cenu :) mozes nac neki manjeg kapaciteta koji radi 100 200 jutara jako lepo za 5-8 hiljada . Em radis lagano em kada oces . Nije isto kad dodje neki pa ti stambura parcelu za tri minuta a iza njeg stadion il kad uradis u pravo vreme lagano i sam prevezes a zetva ti traje dva dana vise .

Ja sam pravio neku svoju racunicu (ne mora da znaci da sam u pravu!):
-da kupim kombajn, koji hocu, npr Z171, nabavka, sredjivanje, bi izaslo oko 20000 eura. Te pare da dam u banku na kamatu, imao bih oko 1200 eura svake godine
-da kupim naftu, 10 l/kj, za 75 kj mi treba 750 l nafte, po 140 din, mu dodje oko 900 eura
-da platim coveka da vozi kombajn, trebalo bi mi sigurno 7-8 dnevnica, po 2o eura, to mu dodje oko 150 eura
-da ulozim svake godine u neki osnovni remont, mislim da bez 1000 eura ne mogu da prodjem

to mu dodje oko 3250 eura. Ja za kombajn dam 75*5000=375000, ili ti oko 3260 eura... Ne znam sta bih vise dodao.
Ako ces samo sebi za te pare mozes da radis sa Z141 do 100kj i poradis sve u roku,a ulog ako ga redovno odrzavas nije veci od 300e godisnje,nabavka dobrog oko 5000e + generalni pretres prve godine 1000e i dalje za do 100kj mozes svake godine da radis bez ikakvih vecih ulaganja.
Ovako ujak radi on vrsi,cale njegov vuce zmajevku i dubravu,a sad vidim i radnik nekad vozi posebno zmajevku ili 2 zmajevke ....(cale mu je u poodmaklim godinama) u glavnom on do podne ovrsi u svoje prikolice ode kuci odmara,pregleda masinu...radi sta hoce ostatak dana ili ako je njiva blize odrade 2 takve ture kako kad u glavnom sve na leru i uvek sve medju prvima.

Opet kazem, pisem iz svoje perspektive...Neku crkotinu za 5-8 hiljada mogu da uzmem. Ja ono sto sam gledao, da budem siguran, i da lepo radim, sa 3 uredjaja, remontom, i sta ti ja znam, bez 15000 ne mogu da prodjem.

---------- Poruka napisana u 13:46 ---------- Prethodna poruka je at 13:43 ----------

za 5000 eura imas kombajn od 30 godina, sa sve 4 lose gume, losim motorom, i zreo za generalni remont. Sa takvim stanjem kombajna samo "dobar dan" u radnji ti je 1000 eura

Dobro on je svoj uzeo pre 10-15godina,ali sad sacekati i uzeti npr od njega ili slican njegovom za 5000e se isplati i moze jos nekoliko godina bez dodatnog neplaniranog ulaganja da ide.

Nismo svi isti nemoze svako da kupi krs pa da ga popravlja. Znam ja moj otac on je uvek kupovao novo . Covek se nije puno razumeo u mehaniku i nije zeleo da gubi vreme. Ima puno njih i u moje selo koji kupuju kombajne za 2-3000e i oce nesto da zarade , rade jednu sezonu i prestanu.

oltajmer samo si jedno pogresio. Nece niko da ti vozi kombajn ceo dan za 20e. U mom kraju kombajner se placa 10-15e/ha .

Nazad
Vrh