Koliko naplaćujete usluge obrade zemlje

Znači gazda je na njivu do koje su putevi jako uski (kako kažeš) i nepristupačni, na kojoj ti vršiš njegovo žito poslao pet kamiona. Jel taj gazda lud kad šalje 5 kamiona da čekaju cijeli dan da ih ti napuniš (a kažeš da je gazda opasan što se tiče org. posla) ili je tvoj Zmaj 135 pravi Zmaj da danas treba tih pet kamiona ili su ti kamioni kiper Tam-ići bez povišenja? Nešto ti u priči neštima.

Eto vidis tad nije imao posla za njih , inace desio mi se da radi sa dva kamiona pa ga posle cekam. Jer bez 2-2ipo h. ne moze da ide do grada na isprazni i da se vrati. A ti kamioni nisu bili bas nesto secam se da su curili na sve strane jedva ovi radnici su travom zapusivali rupe.

Zato su ljudi izmislili mini frižidere.Ako vi kao kombajneri ili ne bitno koji je posao na njivi u pitanju očekujete da vam neko donese flašu soka,piva ili vode a ne nosite od kuće sebe radi onda nemam komentara.Krenete rano ujutro od kuće a imate posla do kasno u noć i čekate doneće mi ovaj ovo a onaj ono,van svake pameti.Ako sami ne mislite o sebi i tome da li ćete danas nešto pojesti i popiti kada ste na njivi onda neće ni neko drugi misliti.

Poslednja izmena:
Ja i keru sam dao da jede i da pije koji došao do nas kad smo špartali soju,a ne čoveku koga ja zovem da mi bude ceo dan na njivi.Mini frižider drži sve do jaja piće hladnim kad ga malo-malo pa otvaraš.A kopače držite na dlanu,da se nebi koji onesvestio na vašoj njivi.Kod nas u većim zadrugama rostfrei cisterna sa pijaćom vodom,na svaki sat nosi frišku hladnu vodu za kopače.Nismo valjda dotle došli da nam je žao 100 dinara za kombajnera.Imam i ja uvek spremno sve za ceo dan i vodu i jelo,al mi uvek više prija kad u tri sata neko mi donese hladnije od mog.

Vidite ovako.Kakvo je vreme došlo da nisam više ni sam u sebe siguran a ne u nekoga kod koga radim.Bude slučajeva da i od mene traže hladne vode,piva i sl.Od 12-te godine sam počeo uslužno da baliram.U ono vreme se kretalo rano a kući stizalo jako kasno sa baliranja.Samo sam jednoga dana otišao sa flašom vode,bez hrane i nikada više.Takođe sam mislio doneće gazda,žao mu je mene deteta što se pečem na suncu.Moja procena je bila pogrešna i dobro sam izvukao pouku.Od tada ni u obilazak njiva ne idem bez vode a pogotovo na neki veći posao.

Kupio sam malcer i danas mi dolazile musterije da im radim u vocnjaku.Zna li neko koliko se naplacuje taj rad,povrsine nisu velike oko 30 ari.

Kako se krece cena siliranja kukuruza?
Kod nas polako pocelo da se radi cena se krece od 100e za jutro pa na vise zavisi od visine i gustine kukuruza..

mucobieno Ti me ne razumes jer nismo iz istog kraja , nemamo iste posede , teren nije isti , pristup njivama nije isti nista nije isto . Velika njiva u mom kraju je sve sto je preko hektar , a u ovom slucaju ovaj gazda je imao njive od po 4-6hektara u mesto. Jednostavno receno zasto da vrsem kod njega za 70e/ha kad mogu kod drugih po 80e/ha i to kod drugih ide mnogo lakse i brze , jer ostali su imali prinose od 3500-4000kg/ha a ovaj lik 7000kg/ha. Takodje nije isto kad se vrse po selu i oko sela , i to kad se do njive putuje 10km. Em sto sam otiso u neku nedodjiu gde nema nigde u blizini selo , a da ne pricamo za prodavnicu , em sto me drzi gladnog ceo dan. Ja sam lepo hteo da zaustavim vrsu da idem da sebi kupim za jelo , ali njemu je prpa , jer on je imao 5 kamiona koji cekaju i 5 sofera
Covek ti obezbedio sve uslove(veliku parcelu,da necekas prevoz)da ceo dan radis bez stajanja i tebi opet nevalja.Ocigledno je da tebi taj posao ne odgovara da se przis ceo dan.

Na kojoj dubini rada? Ja sam naplacivao mojim dobrima ove godine 2500 po kj na 15cm dubine bez krilaca ali je bilo sarenih njiva uz prosecnu potrosnju 4-4.5l D2 po kj. Na 20cm mislim da je realno 3000-3500 dinara po kj.

Niko se nije nadovezao za cenu siliranja,pa cu ja dodati jos koju informaciju jednorednim kombajnom se radilo kod nas od 80e sa naftom do 100e +nafta,dok su samohodni isli 100-150e +- neki jos i + nafta. Sve navedeno je po jutru.

Ja sam sa jednorednim uradio samo 2,5 jutra ove godine,i uzeo sam 180 eura + 40l nafte a računao sam dva jutra

Ja sam danas dogovarao preliminarno vrsidbu kukuruza, cena bi bila oko 42 e po kj (5000 din), sa tarupom, prevoz 5000 din po sleperu za lokal.

Nazad
Vrh