Koliko naplaćujete usluge obrade zemlje

Ja sam kosio za 5000 dinara po jutru i prevoz ako treba 500 dinara od jutra.Za ostale kombajnere neznam jer neznaju cenu jos uvek izgleda

Poštovani prijatelji,povremeno posetim vaš forum gde imam priliku da ponešto saznam i što kažu dobijem informaciju iz prve ruke.
Biću slobodan da pitam,a vama verovatno neće biti teško da odgovorite,naravno ako znate;Da li u vašim mestima gde živite neko
obradjuje zemlju "napola" i ako ima pod kakvim uslovima?

Ja obradjujem i na taj nacin,uslovisu da sav rad masinski i ako treba i rucni su moji a vlasnik zemlje daje pola vestaka i pola semena.Nekad je bolje tako pogotovo u ovoj godini posto je rizik manji.Kad je arenda onda placamo 1200-1300kg po kj kod nas je tako.Ja kad sam poceo zemjoradnju naravno bez zaledjine,najvise mi jeodgovaralo taj nacin posto je najsigurniji.:ppozdrav:

Ove godine smo da kazem naj..ali sa arendom od 1200-1300 kg a spas ce nam biti to sto radimo napola samo sto je to u mom slucaju mali procenat povrsine koju obradjujemo.

Šta konkretno podrazumevate pod radom zakupa na pola?Znači recimo na 10ha šta se i kako deli u proporciji zakupac:zakupodavac?

Vro sam ja pre 8god kod jednog milionera iz mog kraja , covak ima lanac stovarista i to nisu obicna stovarista , nego ogromna , a radnici kod njega posle posla na stovaristu cuvaju ovce i rade na njivi , soferi kamiona voze traktore itd. Covek maksimalno iskoriscuje radnike, kao da su robovi. Ja mu vro 2god zaredom i vidim ja kakva je to stipsa i prestao sam. Npr. imao je ogromne njive , a psenica prve klace , jer sve dzakove vastaka koji mu se iscepaju na stovaristu on baca u te njive. E sad nije sto mu ja vrsem 10e jeftinije nego drugima , nego kod njega je psenica duplo radjala , a ja sa moj mali Zmaj 135. On mi na njivu nije donosio ni vodu. Izdrzao sam tako do 3-4sata posle podne , ali posle samo da umrem. Prve god reko sam njegovom ocu , "aj da me vozis do prodavnice da kupim nesto da jedem " a on kao ma daj nema smisla ti si kod mene ja cu nesto da ti kupim , a ovi soferi sto voze kamione zahvalili mi se zbog tog gesta jer oni su njegovi radnici i nesmeju nista da mu kazu. Tako pored mene i oni su u 5h po podne dobili malo saname i hleba. Kad druge godine isto tako , ja kazem njegovom sinu koji je moje godiste , da ide u obliznju kafanu i da mi naruci jednu pljeskavicu na moj racun. A on kao ma daj brate sto ne kazes ja cu da ti kupim , i otiso i kupio mi duplu. Presto sam samo iz tog razloga sto ja sam bio svestan da nikada vise u zivotu necu imati toliko para da ponovo kupim kombajn , i zato sam zeleo da cuvam moju masinu, oni su bili puni para , a ja da lomim moje kombajce u njihovu psenicu.

Zašto sam postavio ovo pitanje?
Naime zemlju koju posedujem 12kj dajem u arendu po 1000kg pšenice i pola subvencija već nekoliko godina.
Da li je ovo korektan odnos, treba li nešto promenuti i da li je napola bolja opcija?Zemlja se nalazi u Sremu.
opština Ruma, a od meštana i poznanika nisam mogao da dobijem skoro nikakav konkretan odgovor.Dopada mi se
komentar gospodina Kristal, jer čini mi se da je tako nekada i bilo dok arenda nije zaživela.

KishRobert Niko nije duzan , ali takav je red, jer mi nismo bili 20 na jednom kombajnu, pa da mozemo da se zezamo da idemo po hranu itd. i kad sam kod tog gazde od 7do 23h onda ja nemogu da nosim hranu na 40temperature.Oduvek je kod nas bilo tako , ali sve se to polako gubi.

Sad sam se malo sračunao.Ukoliko ja kao zakupac računam samo naftu kao trošak obrade + pola repromaterijala donekle i ima računice.Ukoliko računam operacije po zadružnom savezu + pola repromaterijala nikakvu računicu takvog rada tj. uzimanja zakupa ne mogu da nađem.
Pod računicom podrazumevam gde manje dajem a više dobijam u odnosu na redovno plaćanje zakupa u kilogramima.

Posto mislim da ce ove godine biti velika potraznja za tarupitanjem, kukuruzovine ili kukuruza umesto kombajna u mom kraju, uzeo sam mali mulcher 150cm zahvata, pa me interesuje kolko se naplacuje ta usluga kod vas?

Prosle godine su radili oko 1000din/kj,kod nas.
Ove godine sam cuo da su radili slamu iz otkosa,2500din/kj,sto po meni nema nikakve logike.

Vro sam ja pre 8god kod jednog milionera iz mog kraja , covak ima lanac stovarista i to nisu obicna stovarista , nego ogromna , a radnici kod njega posle posla na stovaristu cuvaju ovce i rade na njivi , soferi kamiona voze traktore itd. Covek maksimalno iskoriscuje radnike, kao da su robovi. Ja mu vro 2god zaredom i vidim ja kakva je to stipsa i prestao sam. Npr. imao je ogromne njive , a psenica prve klace , jer sve dzakove vastaka koji mu se iscepaju na stovaristu on baca u te njive. E sad nije sto mu ja vrsem 10e jeftinije nego drugima , nego kod njega je psenica duplo radjala , a ja sa moj mali Zmaj 135. On mi na njivu nije donosio ni vodu. Izdrzao sam tako do 3-4sata posle podne , ali posle samo da umrem. Prve god reko sam njegovom ocu , "aj da me vozis do prodavnice da kupim nesto da jedem " a on kao ma daj nema smisla ti si kod mene ja cu nesto da ti kupim , a ovi soferi sto voze kamione zahvalili mi se zbog tog gesta jer oni su njegovi radnici i nesmeju nista da mu kazu. Tako pored mene i oni su u 5h po podne dobili malo saname i hleba. Kad druge godine isto tako , ja kazem njegovom sinu koji je moje godiste , da ide u obliznju kafanu i da mi naruci jednu pljeskavicu na moj racun. A on kao ma daj brate sto ne kazes ja cu da ti kupim , i otiso i kupio mi duplu. Presto sam samo iz tog razloga sto ja sam bio svestan da nikada vise u zivotu necu imati toliko para da ponovo kupim kombajn , i zato sam zeleo da cuvam moju masinu, oni su bili puni para , a ja da lomim moje kombajce u njihovu psenicu.

Neke stvari mi ovde nisu jasne. Odkad je bila duznost da gazda hrani kombajnera? to je iskljucivo dobra volja. zato ti neko tvoj nedonese? ipak radio si usluzno, oni placaju koliko ti trazis. zasto bi jos neko isao za tobom da pita jesi gladan zedan, piski ti se ili nesto drugo. E sad druga stvar, ako si imao ogromne njive(mada neznam sta smatras ogromnim njivama, 20, 50, 150, 500 ha) ti si imao posao, sto je i najbitnije za kombajn, i radom si mogao masinu da amortizujes i zaradis da ga pripremis za sledecu zetvu, sto i je cilj. lomljenje mi zvuci kao velika nestrucnost kombajnera ili ko zna sta vec. Mi smo u zetvi psenice pored svoga uradili 20 ha usluga (nije bilo vise) i od toga planiram da pripremim kombajn za soju, u kojoj cu da skinem 100 ha.

mucobieno Ti me ne razumes jer nismo iz istog kraja , nemamo iste posede , teren nije isti , pristup njivama nije isti nista nije isto . Velika njiva u mom kraju je sve sto je preko hektar , a u ovom slucaju ovaj gazda je imao njive od po 4-6hektara u mesto. Jednostavno receno zasto da vrsem kod njega za 70e/ha kad mogu kod drugih po 80e/ha i to kod drugih ide mnogo lakse i brze , jer ostali su imali prinose od 3500-4000kg/ha a ovaj lik 7000kg/ha. Takodje nije isto kad se vrse po selu i oko sela , i to kad se do njive putuje 10km. Em sto sam otiso u neku nedodjiu gde nema nigde u blizini selo , a da ne pricamo za prodavnicu , em sto me drzi gladnog ceo dan. Ja sam lepo hteo da zaustavim vrsu da idem da sebi kupim za jelo , ali njemu je prpa , jer on je imao 5 kamiona koji cekaju i 5 sofera

Nazad
Vrh