Koliko naplaćujete usluge obrade zemlje

Da malo napisem koju iz mog ugla, imati kombajn nije samo voziti i uzimati lovu. Kod nas je Far 1300 m 160ks 1980 g svake godine rasklopljen znaci, napolje slamotrese, sabirna, ladja, skida se korpa, da ne nabrajam dalje sve se pregleda i popravlja, posao da se useres, i onda mi dodje lik kada sam ga prodavao zimus ja trazio 10000 e on hoce za 8000 i to mu puno, ma nedam ga nek stoji, moju muku nece niko platiti al da me neko zajebava nece da moze. Uradio je ove godine jecma 25 kj po 6000 i zaradio sa sebe opet nesto. Prevoz skup 2000 din, evo u sredu mi zveknula guma, tj pukla felna danas treba da idem do coveka nabavio mi 2 felne i 2 gume 300 e, pa kupi prikolicu i vuci sam, tehnicki 5000 din plus osiguranje prikolice. I o cemu pricamo
Kad radis samo svoje zar onda ne radis tehnicki i ne placas osiguranje??

Bez obzira na sve takvi ne mogu sve uraditi!Treba kupiti traktor i dve dobre prikolice, sipati gorivo, menjati gume, raditi servise a povrh svega treba imati dobrog traktoristu, budala na sve strane a odgovornih i pouzdanih jako malo.
Baća, egzaktli... Nije to samo kombajn, tu je cela logistika oko toga... A prikolica skuplja od kombajna... I treba neko sve to da tera...
Bem ti kombajn, koliko puta mi došlo ili da ga prodam ili da ga zapalim...
To sa uslugama i cenama mogu da opišem na jednom primeru kad smo ja i žena prodavali sir i mleko na pijaci, ostao ja sam za tezgom, dođe čiča pita pošto je i ja kažem 60 din litra, pita on jel može jeftinije a ja uzmem i prospem flašu mleka i kažem e sad ne može nikako.. Kad bi ti baća znao šta je sve meni jutros na - 15 trebalo da dođem do tog mleka ne bi me to pitao... Zamrzla muzilica, zamrzla se voda u štalu, zamrzla se silaža, i za posao od pola sata meni treba 2 sata promrlzlina na rukama da pomuzem i donesem ti friško i toplo na pijacu, da ogreješ svoje hladne prste sa mojom flašom mleka, NE MO ŽE!, I TAČKA... kome se ne sviđa neka sam sebi drži kravu pa nek se slika sa njom.... Slično je i sa mašinama.. Šta? Našao sam ih na ulici, pa sad za džabe mlatim pare? Ne mo že i tačka

Pa šta znam čovek mi reče da je radni zahvat max 80 cm. I na licu mesta će se videti da li traktor može ili ne da ide. A vi mi recite da li je razlika u ceni ako ide na 40-60-80 cm. Generalno meni je problem na 40-50 cm. Tu kad sam uzimao uzorak zemlje je trebalo baš dobro da se pomučim da sonda probije. Od 50-60 cm ide kao kroz sir. I onda se pitam što bi on išao do 80 cm. Mada i ne znam kako je u zemlji ispod 60cm.

Kod nas zetva 300KM po hektaru bez sjecke. Sta je osnov za podizanje sa 180 na 300 nemam pojma. Na nasih 10 hektara to je puno. Definitivno do soje cu uzeti sebi zmaja 133 sa bunkerom. Godisnje dam pola kombajna na vrsidbu.
Ove godine sam naplacivao kosenje 50e po hektaru prvi otkos. Drugi otkos daj koliko das da se pokrije gorivo i nesto mog rada po nekih 25e po hektaru.

I kod nas kako cujem ide do 300km, mi idemo po 250km a neki i po 220km.. Neki su nas ispalili zbog tih 30km ali kako hoce, taj koji vrsi po 220km ima u bunkeru svega zivog. Iza kombajna da ne pricam..

Kolega Mirban
Jesi li uzimao uzorke sa klasičnom sondom ili svrdlom ?

Mislim da i ako ispodrivaš sljedeće godine kada budeš radio uzorkovanje će ti biti ista stvar tj, problem sa uzorkovanjem na većim dubinama.
400 € po hektru je previše

Kod nas zetva 300KM po hektaru bez sjecke. Sta je osnov za podizanje sa 180 na 300 nemam pojma. Na nasih 10 hektara to je puno. Definitivno do soje cu uzeti sebi zmaja 133 sa bunkerom. Godisnje dam pola kombajna na vrsidbu.
Ove godine sam naplacivao kosenje 50e po hektaru prvi otkos. Drugi otkos daj koliko das da se pokrije gorivo i nesto mog rada po nekih 25e po hektaru.
Kada kupis tu 133 i prvi put naspes 200e u rezervoar odjednom, i u prvoj njivi ti nesto stane i kad se uhvatis za vreo lim sav crn od pleve i prasine bice ti jasno sto je 300 km hektar 🤣

Poslednja izmena:
A moze i sa njim godinama raditi bez kvarova,pogotovo ako samo desetak hektara vrsi godisnje.Uvek je bolje imati svoju masinu.

A moze i sa njim godinama raditi bez kvarova,pogotovo ako samo desetak hektara vrsi godisnje.Uvek je bolje imati svoju masinu.
Sa zmajom 133 raditi godinama bez kvara, tesko.
Nisam ni rekao da je lose imati svoju masinu, vrses sebi kad hoces i kkao hoces. To podrzavam, ali videce kad bude imao kakav je to hleb i koliki su troskovi.

Nek kupi onda 141-2 ,ako 133 ima problema,tj nekih mana,sta ja znam.Mislim da sam negde citao po forumu da nije bas idealno resen kombajn,mehanicki gledano ,dosta navodno komplikovan i sta vec ...
Dobro remontovana 142-ka mora bar par stotina hektara odraditi bez kvarova.

Nek kupi onda 141-2 ,ako 133 ima problema,tj nekih mana,sta ja znam.Mislim da sam negde citao po forumu da nije bas idealno resen kombajn,mehanicki gledano ,dosta navodno komplikovan i sta vec ...
Dobro remontovana 142-ka mora bar par stotina hektara odraditi bez kvarova.
Добри су то комбајни за мања газдинства,ал мораш увек имати неких делова на резерви.Мењач им је мекан,ако где блата ухвати пар пута,готов је. Старо је то већ и израђено,увек мораш очекивати нешто. 142 мора да скрати хедер за метар да би радио како треба,тј ишао путем.

Nazad
Vrh