Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ovo je ziva istina. 2014 kad sam terao Maxxuma razlika je bila u 10-20% brzini kretanja sto znaci isto toliko i goriva u neuoranim njivama i njivama koje se oru ja 30cm non stop.Pa nikako ne moze biti ista potrosnja na mojim njivama koje se godinama oru na ~30cm ili nečija njiva koja se godinama ore na makdimum 20cm. Ako stignem slikacu ove godine jednu takvu njivu koju treba da uzorem.
Ima mnogo godina ,orao sam sa TD 75 i plugom IMT757.Nije bila usluga nego sam uzeo zemlju u zakup.Stari vlasnik je orao sa malim rusom i jednom brazdom na malu dubinu.Kada sam počeo oranje nije išlo nikako .Mislio sam da uzorem plitko, pošto je bio februar ali nije išlo.Plug se trćio i poskakivao.Kada sam ga pustio na veću dubinu oko 30 cm oranje je izgledalo baš lepo i lako se oralo .Zemlja koju sam prevrtao je bila kao orasi i klikeri .To je neko moje iskustvo i od tada nikada više ne silujem da mora da se ore na 30 cm svake godine.Jedne godine ide lepo strnjika ,druge kukuruzište ......Ako ove ne ide na 25-30 ićiće sledeće.Ovo je ziva istina. 2014 kad sam terao Maxxuma razlika je bila u 10-20% brzini kretanja sto znaci isto toliko i goriva u neuoranim njivama i njivama koje se oru ja 30cm non stop.
Imenjače ajd leba ti ukalkuliši potencijalni lom u oranju! Hoće ti pući sigurnosni šraf na plugu ili će ti izaći klipnjača kroz blok napolje da vidi ko stiska gas?!? I najbolje da ukalkulišeš "eventualnu zaradu"! Jel ti radiš uslugu da bi možda nešto zaradio ili u humanitarne svhe oreš?Različiti, ali redom zanimljivi pristupi. Moje razmišljanje je malo drukčije od ovdje iznesenih.
Svatko bi prije upuištanja u uslugu trebao sebi napraviti kalkulaciju kojom će doći do cijene radnog sata. U toj kalkulaciji bi obavezno za pojedine oprecije trebalo obuhvatiti:
- amortizaciju traktora i amortizaciju priključka,
- cijenu redovnog održavanja traktora i priključka,
- cijenu eventualnih kvarova-lomova,
- cijenu goriva,
- cijenu rada i
- eventualnu dobit.
Neke od tih stavaka se mogu dosta točno utvrditi, a neke se procijenjuju. Dakle kalkulacija neće biti 100 % precizna, ali tko se odluči baviti uslugama treba se potruditi izraditi analizu nakon svake usluge. U skladu s rezultatima korigira se kalkulacija i postupno je sve preciznija. Može se ponekad ići i ispod kalkulativne cijene (ovisno o okolnostima), ali neki put je bolje ne računati ništa, ili predložiti naručitelju neka sufincira za naftu koliko želi i dati mu do znanja da mu je ostalo gratis.
Imenjače ajd leba ti ukalkuliši potencijalni lom u oranju! Hoće ti pući sigurnosni šraf na plugu ili će ti izaći klipnjača kroz blok napolje da vidi ko stiska gas?!? I najbolje da ukalkulišeš "eventualnu zaradu"! Jel ti radiš uslugu da bi možda nešto zaradio ili u humanitarne svhe oreš?
Različiti, ali redom zanimljivi pristupi. Moje razmišljanje je malo drukčije od ovdje iznesenih.
Svatko bi prije upuištanja u uslugu trebao sebi napraviti kalkulaciju kojom će doći do cijene radnog sata. U toj kalkulaciji bi obavezno za pojedine oprecije trebalo obuhvatiti:
- amortizaciju traktora i amortizaciju priključka,
- cijenu redovnog održavanja traktora i priključka,
- cijenu eventualnih kvarova-lomova,
- cijenu goriva,
- cijenu rada i
- eventualnu dobit.
Neke od tih stavaka se mogu dosta točno utvrditi, a neke se procijenjuju. Dakle kalkulacija neće biti 100 % precizna, ali tko se odluči baviti uslugama treba se potruditi izraditi analizu nakon svake usluge. U skladu s rezultatima korigira se kalkulacija i postupno je sve preciznija. Može se ponekad ići i ispod kalkulativne cijene (ovisno o okolnostima), ali neki put je bolje ne računati ništa, ili predložiti naručitelju neka sufincira za naftu koliko želi i dati mu do znanja da mu je ostalo gratis.
Kod nas moze oranje jer je jeftino pa ljudi sa manjim traktorima nece da se njakaju. Moze kombajn 200ks+ da skida 3-4kj/sat i moze usluge prevoza velikim prikolicama ali to sve je dve nedelje godisnje i krajKod mene u selu od usluga sto moze da se uradi je samo usluga kombajnom
Koliko je oranje kod vas?Ja radim usluge obrade zadnjih 25-6 godina i tu jedino znam koja mi je zarada a na zakupu zemlje nikad neznam šta će biti, od lepog plusa do lepog minusa pa sa uslugama peglam dobar deo.Normalno moja proizvodnja ne trpi a isto gledam da i mojim koperantima odradim kako treba, nepravim razliku.