Kokoške za dvorište

Mi imamo oko 30 koki i 3 pijetla...Sto kaze frenk...ne obracamo mnogo paznje na pilice al se za njih brine kvocka....Pijetlovi se najvise biju uvece...Kokosinjac ima dvoja vrata a najjaci pijeto stane na ulaz i neda uc ovoj dvojici do samog mraka....Posto zita i prekrupe ima na sve strane navadile su se i koke iz komsiluka dolazit ....Htio sam svoje koke ogradit da ne hodaju po svom dvoristu al kad su tu vec komsijske odustao sam od te ideje

Bilo nekad sad se pripoveda. Nekad je deda cuvao pilice po dvoristu sa kvockom, sada nema vise toga. Izvedu se i zbog sigurnosti ih drzim u ogradjenom prostoru sa ispustom

Sent from my SM-J500F using Tapatalk

Juče su pilići bili stari dve nedelje. I dalje po neko ima gust braon izmet a većina čvrst. Porasli su i sada tamane sve što nađu.. kljucaju daske, slamu, suvu travu, papir... neke posude od stiropora u kojima je bila hrana.... su prokljucale.... Preleću, poleću, bore se grudima i kljunovima, preskaču jedno drugo... dobili perje ali imaju još i paperja...
Do sada sam kupio 20kg koncentrata i ostalo je oko kilo-dva.... Izgleda da ovi domaći pilići jedu više nego tovni.... :osmeh: ... pre par dana veći primerci su težili oko 120gr a manji oko 105gr.

Chicken tractor je završen i čeka zvanično useljenje samo da prođe ovih par dana lošeg vremena.
Kokošinjac je još u fazi planiranja. Mesto je odabrano, ostaje da se samo sve složi u glavi pa da se krene u realizaciju.
Takođe predstoji uređenje prostora gde će do kraja leta biti smešteni petlići koji će se 'toviti'.

Slikaj pilice da vidimo šta imaš :) Domaci pilici bi trebalo da jedu malo vise od pilica hibrida nosilja za jaja. To je mnogo manje od belih. Pazi samo da ti ne rasturaju mnogo hranu jer hoce oni to ako su velike hranilice ili posude za hranu umesto hranilica

Pa, rasturaju al posle kljucaju i to što je na podu.... ovih dana ću kupiti one velike hranilice.

Nisam siguran da li se vidi najbolje:

2n1yz9e.jpg

Poslednja izmena:
Hvala. Moraću prvo da proširim ovo mesto za još oko 1m2. Kupio sam granulisani koncentrat 1 za brojlere. Modifikovaću hranilicu jer ima velike otvore pa rasturaju hranu okolo. Doduše opet to pokljucaju ali se toliko 'užive u posao' da rasklone desetak cm prostirke pa kljucaju novine iz DIS-a :osmeh: . Valjda se obrazuju :haha:. Otkinu komadić novina pa onda kreće maraton - svi trče i otimaju jedan od drugoga taj komadić. Bojim se da će da kaliraju od tolike jurnjave :osmeh:.

Da, predstoji veliki posao oko kokošarnika...

Ne znam koliko je pametno domace hraniti koncentratom za brojlere. Imao sam problem ranijih godina kada sam koristio te koncentrate (100% i agromil). Konkretno uginuca domacih. Kada sam presao na suboticni za priplodnu pilad procenat uginuca se smanjio

Sent from my SM-J500F using Tapatalk

Danas sam pogledao i video nekoliko gološijana imaju povrede na vratovima verovatno od borbi i kljucanja sa drugim petlićima. Da li je neko imao sličnih problema i kako se to rešava?

Nisam siguran da li je to kanibalizam jer se kljucaju petlići u borbi. Dva petlića se 'zakače' pa malo grudima malo se preskaču i na kraju jedan drugoga ugrize kljunom za vrat.
U tom prostoru su dve sijalice od po 150 vati i temperatura je oko 28 stepeni. Moguće je da je prostor postao tesan ali mi se čini da ima mesta.

Hvala

Poslednja izmena:
Kod golosijana te povrede nisu nastale od tuce vec su opekline jer je previse 2 sijalice od 150W. Po meni vam je jedna dovoljna. To za opekline govorim iz licnog iskustva jer sam prosle godine u decembru imao pilice i odvojio sam ih od kvocke u kutiju pod sijalicu sa koncentratom. Kod svih golosijana su se javile opekline, dok mi se u toku proleca i leti kada su sa kvockama nikad do sad nisam primetio nikakve rane.. Mislim da im je sada temperatura od 25 stepeni celzijusovih sasvim dovoljna i deluju dosta veseli na slici. Kod njih ce se kasnije te rane osusiti i koza ce se perutati.

Proširio sam prostor za još 1m2. Sijalice sam ostavio dok ne prođe ove lošije vreme i sad taj dodatni prostor je manje osvetljen. Mislim da povrede nastaju baš zbog kljucanja jer sam video da se potuku pa jači na kraju kljucne i drži kljunom slabijeg. Na internetu sam video da problem nastaje zbog prostora i zbog osvetljenja i zbog peletirane hrane i zato što im je dosadno kao i zbog temperature. Probaću da utičem na sve to.
Temperatura će sigurno da bude manja a prostor je već veći. Osvetljenje ću smanjiti za par dana a hrana će ostati ista ali ću dodavati travu svakodnevno da se zanimaju. To će uticati i na doasadu.

Hej, ne mogu da verujem koliko filozofije zbog domaćih pilića. Ako sam i pomišljao da bi mogao da odgajim jednu turu brojlera sada sam odustao.

Travu im mozete davati i sada i nece dobiti proliv kao sto negde pise. Moji vec sa 2-3 dana starosti imaju travu i ne utice im na zdravlje. Tuca je u ovo vreme skroz normalna jer sada stvaraju hijerarhijsku lestvicu i to mora da se utvrdi, a najjaci ce uvek tuci slabije ali ih nece ubijati. Desi se nekada da se nadju 2 podjednako jaka pa se dosta dugo tuku dok jedan ne odustane.

Pisao sam već da sam im davao travu i kao barenu koprivu i običnu sa livade. Ipak sam se bio malo uplašio da nije kanibalizam pa sam ukapirao da su samo malo više agresivni. Nekoliko njih ima cvrene ranice a jedan i prilicno lepu krastu na vratu. Nadam se da će biti u redu.
Temperatura je već dosta niža oko 24 stepena jer je prostor veći. Jutros su dobili mešavinu kuvane koprive i kuvane naklijale pšenice sa malo peletiranog koncentrata. I jednu kanticu od 10l iseckane trave (prošao trimerom sinoć).
Voda je razblažena 1l vode od kuvanja koprive sa 3l obične tople vode.

- - - - - - - - - -

Od 20.03.

2le2hky.jpg
fotka je od 21.03.

do danas

34zwtwl.jpg

Ovaj petlić (ako je) je među najvećima i on najviše 'zavodi red'.

A ovaj gološijan je isto među krupnijima

24brmvo.jpg

Prva fotka top :osmeh:
U ovom uzrastu velicina ne znaci da su krupniji petlici i uglavnom su koke tabadžije.
I ja ocvekujem pilice uskoro ima ih 5-6 da kvocaju sada, uskoro pocinju.
pozz

Ja sam prvi put video da spavaju tako da spuste glavu pod noge.... :haha: ...
Voleo bih da je tako da su koke tabadžije jer baš ima puno tabadžija.... Sve razmišljam da ima puno petlića a nadam se da ima puno koka, pa se tako prebrojavam zbog mesta jer budući kokošinjac neće biti veliki... otprilike dva kvadrata pokriveno i ušuškano a oko šest kvadrata 'slobodnog' prostora. Sve to pod žicom sa malim otvorima.

...Chicken tractor je završen i čeka zvanično useljenje samo da prođe ovih par dana lošeg vremena...

Možda ne izgleda lepo na prvi pogled ali koštao je samo 10m žice, ekseri, i točkovi.... i pojilica od 9l...

20keqhh.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A danas već useljen....

f54lw.jpg

A imaju i 'bodigarda'...

29xezvp.jpg

Poslednja izmena:
Današnji izveštaj.... od 4 koke 3 jaja ::super:: ... mada smo mislili da će zbog stresa da naprave malu pauzu....

Bodigard je dobio pojačanje od 5 bodigardičića... koke juče 4 od 4... sve ide u napredak.... pilići tamane sve što stignu, koncentrat, travu, daske, novine, karton...

Kontrolno merenje jednog prosečnog pileta - vaga je pokazala 420g.

Svako jutro i veče dohranjujemo travom a napravio sam i svoju smešu za hranjenje:

---------------------------------------------%-
[TABLE="width: 289"]
[TR]
[TD]kukuruzna jarma[/TD]
[TD="align: right"]46.4[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]pšenično stočno brašno[/TD]
[TD="align: right"]11.6[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]sojina sačma[/TD]
[TD="align: right"]7.7[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]super jabuka[/TD]
[TD="align: right"]11.6[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]golub mix super smeša[/TD]
[TD="align: right"]7.7[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]suncokret semenka[/TD]
[TD="align: right"]2.3[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]žito zrno[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]ječam zrno[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]ovas zrno[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]stočni kvasac[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]stočna kreda[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]samlevene ljuske od jaja[/TD]
[TD="align: right"]1.2[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Odraslim kokoškama sam dodao još 16% kukuruza u zrnu. Inače dnevni prosek 2,7 jaja od 4 kokoške.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh