Kokoške za dvorište

6eb5738f58a3f842d9cbbf1aaddb97dc.jpg

Послато са GT-S7562 уз помоћ Тапатока

Juce sam jednu kokosku nasadio sa 10 obicnih i 6 zelenih jaja.A isto mi se jos jedna razlegla,pa sutra idem u drugo selo da mi ljudi daju jaja od golosijana pa da i nju nasadim.Trenutno imam 3 kokoske koje nose zelena jaja i 12 koje nose obicna sa jednim petlom koji se izveo iz zelenog jajeta.Ocekujem da se razlegne patuljasta kokica jer ona izvede 100% sve.:cool:

Da li zatvarate vase kokoske nocu ,uradili smo dobar kokosinjac i ogradili zicom 2.5m visine,znaci ne moze proci nista jedino da se uspuzi preko tih 2.5m .... da li zatvarati svake noci ,ili nabaviti nekog zastitnika,petla,morku ... ?

Blueboy najbolje ih zatvarajte. Zica od 2.5 metra nece spreciti nikakvu zivotinju koja se namerila da jede, popne se, a ni petao ni morka nisu nikakvi zastitnici samo morke prave vise buke a sta moze da udavi kokoski moze i morku bez problema, pogotovo nocu dok spavaju. Ja svoje uvek zatvaram jer znam da komsiji leti nesto cesto davi kokoske.

Evo mog kokosinjca,delimicno je ogradjen,a kokoske spavaju na ovin letvama ispod krova dok guske i patke spavaju napolje na svezem vazduhu.Osim toga desno od kokosara imam lovackog psa(u boxu) pa od njega ne dodje zverka a takodje mi svetli sijalca.

После трагедије мало ме кренуло.
Наиме насадио сам кокошку и лежала она кад један дан провуче ми се некако куче у доње двориште и разгнезди је.... једног јутра ја видим пар кокошака без главе и помислим ау твор....Поставио сам замку...Још једна ми се разлегла кокошка али изнад бокса за ловачког кера и кад сам хтео да је преместим у кокошар пропадоше јајца код кера....После неколико дана цркне ми стара гуска одједном.....После тога ујутру кренем да нахраним живину и видим крвав гусан,погледам мало боље кад иза њега млада гуска са очупаним перјем на врату и одрана јој кожа али добро су сад да куцнем о дрво...Спао сам на један пар гусака пошто сам заклао једног агресивног гусана...Коначно јутрос ми се почела пили кокошка прво 9 па још 1 па једно бацим мућак и чекам до сутра ујутро да видим коначан исход.Патка ми лежи на јајима и очекујем да свих 13 изведе 9. маја.Купио сам 17 пилета на пијаци старих 2-3 недеље.
Уф::sramota::

Auu bas te zaredjalo. To sto je guska uginula iz cista mira moze da znaci da se otrovala, jer da je nesto progutala a da joj smeta ne bi odmah uginula vec bi kunjala. To sto su kokoske bez glave to je verovatno lasica jer ona pojede uglavnom samo glavu dok tvor celu odnese, mom drugu je prosle godine nesto isto tako samo pokidalo glave pilicima od 3-4 meseca i kad je postavio zamku ono bila lasica. Ja zato moje zatvaram i leti kad su najvece vrucine, bolje da im bude pretoplo nego da ne docekaju jutro. Meni se sad u subotu legu pacici, a u prekjuce u subotu sam kupio 5 birića, kad ove moje vec nisu nista izlegle.

Ма шта је ту је,укупно ми се излегло 11 пилета а остало је 6 јајета зато што сам подметнуо још јаја од оне што се разлегла изнад кера.Сад ћу ту кокошку да оставим да изведе то,а пилиће у кутију.Имам још 17 пилета и једну разлегнуту квочку и незнам да ли да је насадим?
Ово је та квочка што ми је излегла 11 пилета:

мало да живне тема:osmeh:

Ove godine mi je lisica ubala 10 kokosaka sigurno je bila ona jer sam joj video tragove u snegu ostavljao sam mamke sa furadanom ali nista , lepo otisao u gvozdaru kupio materijal i napravio 5 kljusa doksam stelovao da bude sve jaca jer mi je par puta pobegla izcupala nogu iz kljuse. Nisam pokupio zamke i dosad su uhvatile 4 velika tvora ali ima ih jos sigurno jer od zadnjed uhvacenog tvora dosad sam nasao probusena jaja sto je njegovo delo.

S vremena na vreme mi se razboli po koja koka, desava se i mladim pilicima. Bolest se manifestuje izdvajanjem jedinke, slabim apetitom i slabim ili uopste ne dodje do varenja hrane. Sva hrana sotaje u gusi. Kod starih jedinki obavezno bude praceno vodom u abdomenu. Pre par dana sam zaklao jednu koku mislim da je imala 3 mzoda 4 god. iz nje je isteklo mozda pola litara vode.
Zna li neko o kojoj bolesti se radi?
Slicno se desava i sa mladim pilicima i pre 2 godine odnese mi pola domacih pilica, samo krene slabije da jede, manje je aktivno neka prezivljavaju tako danima pa i po 2 nedelje i na kraju uginu. Davao sam lekove, menjao hranu (mzoda je te godine i agromilov koncntrat bio problem) prosle godine sam probao sa subotickim z apriplodnu pilad i imao sam samo 1 uginuce a jednog petlica sam izlecio ali on je zaostao za ostalima.

Iznenadila me patuljasta koka sa 8 pileta. Uparena je sa mladim feniksom, a ona ima sigurno 4 godine i prosli petak mi izvela na senu pilice, a nisam ni znao da se razlegla. Oni popadali kod lovackog kera ali nece on...Cetri su na feniksa, a 4 na nju, cuva ih u kavezu jer je zima napolju, a feniksi su osetljivi, ove godine su mi propala dva legla cistih feniksa od zime.
image hosting 15mb
upload pics

Imam nameru da kupim nekoliko kokoški i jednog petla i da ih smestim u tzv. chicken tractor koji polako pravim.
Koliko trenutno košta jedna domaća kokoška koja već nosi na pijaci?

Po meni je taj chicken tractor glupost. Kokoskama je potrebna sloboda, prostor. Cena varira, kako gde. Neki koji ne mogu da prodaju daju mlade koje su pronele i za 300/400 din.

I ja isto mislim da je kokoškama potrebna sloboda. Ipak tamo gde želim da gajim kokoške ne živim i mogu da posetim na par dana. Kada bi slobodno šetale divlje zveri koje bi i sigurno pojele... lisice, šakali... Tamo gde živim nemam dvorište, nažalost. Ali domaća jaja su domaća pa bila ona i iz chicken tracto-ra. U prodavnici kupujem jaje po 15 dinara. Svi znamo kakva su to jaja....
Procenio sam da je najsigurnije da ih držim u tom 'malo većem kavezu' dok ne smislim 'konstrukciju' za neki kokošinjac. Taj objekat bi takođe bio 'priručan' ali bih sigurno morao da sa svih strana ukopam žicu 50-ak cm kako ništa ne bi moglo da prokopa ispod žice. Takođe bi žica morala da se postavi i iznad prostora gde bi šetale koke tako da.... za sada ovako.... Biće im bolje nego kokoškama nosiljama u kavezima.

Najveća dilema je šta uraditi sa kokama za vreme zime?
Chicken tractor sigurno nije mesto gde bi provele zimu... mislim da neće biti dovoljno toplo i problem bi bila voda koja bi se mrznula.... Da ih spremimo u zamrzivač? Nisam siguran da bi mogao da im oduzmem život pogotovo što bi sigurno bile kao ljubimci. Imam dva kaveza za koke nosilje pa će zimu provesti u njima ako ne napravim kokošinjac. Gde staviti te kaveze? Na terasi kuće? U podrumu? Pretpostavljam da ću morati do zime da napravim kokošinjac i ostaje samo problem da se ne mrzne voda.

Mislim da bi bolja opcija bila da napravite neki kokosinjac. Chicken tractor je po meni dobra stvar ali za pilice koje je tek odbila kvocka, jer kokoske vole da lete. Jedan deo bi mogao biti zatvoren, gde bi mogle biti i preko zime, a jedan deo ispust( zagradjeno sa svih strana da im sta ne bi uslo unutra.) i trebala bi im visina. Preko zime bi ste trebali da dolazite kod njih svakodnevno, jer ce voda mrznuti. Meni samo ove godine voda nije puno puta zamrzavala, mozda 2-3 puta, ali prethodnih uvek. Terasa ni podrum nisu opcije po meni, kao ni kavezi, cak mi je i za hibridne nosilje to mucenje. Moji su pre mozda 5-6 godina uzeli nosilje ali su ih isto drzali pustene, jedino su im noge cak i kod mladih jedinki nekako ispucale, bile u krastama, kao da imaju neku bolest, sto mi se desava jedino kod nekih koka koje imaju gace. Za kvalitet jaja, kao sto kazete, nema svrhe porediti domaca sa jajima iz prodavnica.

Po meni vam je bolja opcija ako nemate bas mesta i vremena da ih cesto posecujete, da uzmete domace pilice. U chicken tractoru im mozete odhraniti od malena i tako ce se navici. Normalno u pocetku moraju da budu kod vas, mogu i u podrumu u kutiji dok ne odrastu.

Pozdrav!

Nazad
Vrh