Kamioni kao prevozno sredstvo u ratarstvu

Kod nas ovde,retko ko prodaje duzu metricu od 110cm.A ne od 140.

Ljudi samo nemojte da mesate m3,koji se najcesce upotrebava kad ima toliko drvne mase i metar drva.Kubik drvne mase kao sto napisah gore ima 1.4 metra i nije bas lagan.Uzimaju ovde kod mene novopazarci drva i tovare obicno 40m,maksimum 50m.

kod nas se mera za drva zove prostorni m3

- - - - - - - - - -

1.4 kubika drva za ogrev jednako je po tezini jednom kubiku vodene kubature...

mislis 1000kg?

1.4 kubika drva za ogrev jednako je po tezini jednom kubiku vodene kubature...
Kako misliš vodene kubature? Ja sam shvatio da je jedan prostorni metar tj. širina 140cm. cepanice ,= jednak po težini 1 m3 drveta .Tj oblovini koju ja režem na brenti. Hoćeš da kažeš da je oni 40 cm dužine dovoljno da popuni sve one šupljine kod metričenja (otprilike).Sad dal će biti viši ,širi ili duži 40 cm. to je nebitno.

Kod nas ovde,retko ko prodaje duzu metricu od 110cm.A ne od 140.
Pa metrica se ne bi zvala "metrica" da je duza od 1m.Nego ako hoces da imas stvarno kubik drva ili m3 drvne mase moras da pustis 1.4 u duzinu ili 1.4 u visinu.Upravo zbog toga da bi se pokrile supljine koje nastaju prilikom metrenja jer drvo nije cigla,vidim da Spasoje zna o cemu se radi.
Kad smo vec kod nosivosti kamiona,moj deda je svojevremeno rabom od oko 300ks terao standardno preko 35t.Kaze posalju ga na vagu koja meri do 50t i vaga ne moze da ga izmeri.:haha:

slabo ste informisani,visina se pakuje 110cm u sumi kad drvosece pakuju,razlog takvog pakovanja je sleganje terena ispod drva,sleganje drva,rasusivanje drva i sl.da nebi gazda drva ili sumar bio u gubitku,krajnji kupac dobije 100cm ili manje zavisi do prevoznika:osmeh:

Iskreno nisam se ni interesovao on mi je objašnjavao da tamo gde je kupovao 10 cm+ ali nisam prepostavljao da je u visinu ,mislio sam da je po dužini (nisam merio) nisam merio ni kubikažu,na poverenje.

Šta miskite dali bi bilo isto kada bi u šumi slagao ja kao kupac ili neko kao prodavac. To je toliko nerelevntno da bi se smeo okladiti kada mi dotera i iskipa 6m prostornih )da ću ga ja složiti u 4.5.

A ja bi sve te metre spakovao u kotao sa lozistem 50x50cm...:osmeh:

- - - - - - - - - -

Nego ja sam se zacudio kad sam video cene kamiona kipera koji su solidni a jeftiniji od dobre zmajevke...

Da li mi možda mozete reći koja je potrošnja mercedesa 1213, 1217? Da li je istina da troše kao turbo zete?

Nazad
Vrh