Kamioni kao prevozno sredstvo u ratarstvu

Ja razmisljam o nabavci jednog tamica, vozio bih sa njim kukuruz na brda, a uzimao drva. Dosta isplatljiva stvar, prodaje se kukuruz u klipu za stoku, ali ga treba prevesti... Da li tamic moze da nosi 6-7 metara drva?
Ako mislimo na iste tamice ja ti ne bih preporucio vise od 5m sirovih drva.Jer treba se spustiti sa brda sa tim teretom.Po ravnici mozda moze i 7m,to stvarno ne znam.

Imam ja,5500,125ks,potrosnja ne prelazi 20l,prosecna 18l/100km.Tesko ces naci fabricki kiper posto je vecina vojni.Moj je imao cisternu pa sam ugradio kipu,postavicu sliku ako te interesuje a inace nosi 4 kubika sljunka bez problema

Tam 5000, ima motor od 86ks. Ima kipera fabričkih, dužina kipe 3,2m, 3,6m, ima i sa kipom od 4m, ali mislim da nije fabrički. Pitrosnja ne bi trebala da ide preko 15l.

Pa neka potrosnja oko 15l mislim da je ok.Ja se nesto razmisljam da uzmem kipera i da njime teram cepana drva.Po 10 metara da mu tovarim taman dodje oko 5-5.5t i samo iskipam.

Potrosnja na mom tamicu 75t5 je bila oko 10l znaci prosek neki je 10l za njega sto nije tako puno!

Evo neko je trazio za potrosnju tama vojnog 5000

Tehnički podaci TAM-5000D

- Sopstvena težina vozila 4680 Kg
- Nosivost na putevima 5000 Kg
- Nosivost na terenu 2500 Kg
- Tip motora dizel, 4-taktni, 4-cilindrični, 5322 cm3, 63 kW
- Potošnja goriva 25 l / 100 Km
- Hlađenje vazdušno
- Napon instalacije 12 V
- Akumulator 12 V / 135 Ah (2 komada)
- Broj stepena prenosa 5 + 1
- Sistem kočenja vazdušno-hidraulični
- Pritisak u pneumaticima 5,25 bara

Količine i vrste maziva i goriva TAM-5000D

- rezervoar za gorivo 120 l D-2 (D-1)
- motorno ulje 17 l DS-30
- ulje za menjač HIP-90
- ulje za razvodnik pogona HIP-90
- ulje za pogonske osovine HIP-90
- ulje za upravljač HIP-90
- tečnost za kočnice UKAG
- višenamenska mast UM-2

Ti kamioni vojni tamovi naprimer se saltaju tehnikom duplog kvacila i medju gas-a!

A sta ako neko nece svih 10 metara ? Onda opet moras da skidas kao sa sanducara...
Ne.Tovarni prostor se podeli na dva dela i zadnja stranica se napravi dvodelna i moze da se kipa samo jedan deo,recimo 5 metra.Ljudi obicno uzimaju po 10 metra ili dva tamica po 6 metra.

Problem je u tome sto na tam-a 5000 nemoze 10m da stane jer je kratak a da dizes visoko nemozes jer je nestabilno!

Moze u Dajc da stane 10 metara,teraju ljudi toliko,zato sam i pitao za dimenzije tovarnog prostora kod kipera.Ti sto uzimaju po 2-3 metra su velika manjina i nisu kupci.Mogu drva da budu teza,ali kubik drvne mase(1.4m x 1m x 1m) i kad se cedi voda iz njih.Tad je recimo cer 1100kg kubik drvne mase,a metar oko 770kg.Ja sam licno na TAM 130 tovario 15m hrastovine,ali bas suve.

Sto se tice Tama 130 on je stvoren za teret... Kod nas ga niko ne tovari ispod 16-17 metara nebitno koje drvo suvo ili sirovo... Ja na 814 tovarim nekad i po 12 metara bukve,,,

Sto se tice Tama 130 on je stvoren za teret... Kod nas ga niko ne tovari ispod 16-17 metara nebitno koje drvo suvo ili sirovo... Ja na 814 tovarim nekad i po 12 metara bukve,,,
prodao si zastavu :osmeh:
ja sam tovario puno a rekord je bio 57 m3 sirove bukve sa Babinog zuba,kad se spustim do Knjaževca onda mi sve ravno do Sombora:haha:

Prodao sam je krajem septembra u Kragujevac.... Nesto sam planirao da pored 814 uzmem i Mercedesa 1835, prvo sam mislio 1622 ali mi je on slab za prikolicu, treba mi veci kamion za vrsaj a i hocu da idem po drva na Crni Vrh...

Mercedes 814 je po meni zakon za te manje kamione,kad je prazan ide kao putnicki auto.Na 130-ke se ovde standardno tovari 12-13 m i svi izdrzavaju bez problema.Babin zub je zajeban i za putnicki auto kad su losiji uslovi,a kamo li za sleper sa 57m bukovine.Krajem novembra sam bio zakasao preko Babinog zuba da mi je doslo da stanem na sred puta i da prenocim.

Koliko bi trebalo da kamion,mercedes 35.. + prikolica 3 osovine,realno mogla da tovari m3 bukve?

Ljudi samo nemojte da mesate m3,koji se najcesce upotrebava kad ima toliko drvne mase i metar drva.Kubik drvne mase kao sto napisah gore ima 1.4 metra i nije bas lagan.Uzimaju ovde kod mene novopazarci drva i tovare obicno 40m,maksimum 50m.

Nazad
Vrh