Kako sačuvati proizvode i imovinu od lopova

Samo se organizujte i ne popustajte ,voleo bih da odgovaraju i policajci koji su ocigledno pomagali lopovima.Srecno Davidovic
Kako u ovoj zemlji sve moze i ne moze samo ako imas vezu odmah opsirna potraga sa psima tragacima kad su usli u pogresnu kucu,
a to je moglo da se zavrsi mnogo ranije.

U ovoj drzavi se sve krade ,meni su pre neki dan ukrali kanap ,obican zuti kineski kanap 30m ,50din. od kineza sa kojim sam obelezio jedan ugao od vocnjaka kako bih lakse ogradio kasnije,posle par meseci neko ga je skinuo , jedno vreme su vadili vocke,mom bratu su skinuli salonit table sa nastresnice za ovce ,to je pocetak njivskih atara 50-100m od sela .... , covek isadio paulovnije oni mu povadili , drugom komsiji svinju preko noci preklali i ukrali ,komsiji sto je preko osigurace i klinove pokrali sa mehanizacije, granicni tocak od pluga,vuca sa traktora skinuta,sve sto moze na ruke sve se nosi , suseno meso krijem po vukoje,...binama , u drzavi vlada haos i sve je gore ,policija je retardirana-paraziti... ,ne bih nikog zeleo da usmrtim ali sam se obezbedio sa pistoljem koji ispaljuje elektro sok iglicu ...

Ja ljudi dok citam ovo opet ne mogu da verujem da se toliko krade i na takav nacin i jos policija da ne preduzima nista. Skoro bas pricam sa covekom iz okoline Negotina i kaze da je to tamo normalno i jos ima dosta kuca gastarbajtera u kojima niko ne zivi ili su stari ljudi pa upadaju naoruzani lopovi i pljackaju.
Nije to toliko do stanja u drzavi i opste nemastine vec vise do samih ljudi. Po pravilu obicno kradu ti sto imaju. Evo pre neku godinu se desilo da je preko noci pokradena sva paprika iz baste u sred sela ovde kod mene. Policija ekspresno uhvatila 2 lopova jer oni tamo imaju takozvanu "crnu knjigu" i tacno znaju u kom selu na koga da obrate paznju. Jedan lopov tu skoro prvi komsija iz normalne porodice, nije neka sirotinja, a drugi mu drugar isto iz sela, sin gastarbajtera. Neznaju sta sve imaju, a svaki put kad zabrlja tata ga spasava, ali ga uvek nahvataju.

Za **greška i kokošare imaju,ali ovo što kolega Davidiović proživljava je organizovani kriminal.A svaki organizovani kriminal ima debela leđa u policiji.Dovoljno da operativac na ternu namerno izostavi dokaz ili da odvuče na pogrešnu starnu i eto nerešivog slučaja.

To se i desavalo, cak nisu ni hteli na uvidjaj da dodju. I cekaju nedelju dana i onda nas pozovu da damo izjavu. Mi dodjemo, znate sta , nema dokaza ovce su vam poklane, mi kazemo ko je krao oni ne proveravaju i to je to. tako 7 puta samo kod mene.
Danas cujem da su poceli i policajce da proveravaju jer su prosli put uhvaceni lopovi i nije nista istrazeno a izjave namestene, licno sam video jednu gde pise da lopovi neznaju gde je seoski stadion a jedan je fudbaler a drugi je u upravi... farma mi je na 30 met od stadiona.. i to je tako slato tuziocu sve. Inace taj policajac brat od tetke osumnjicenog, izjavio je da on nece da se mesa a zaduzen je on i jos jedan za nase selo, sve kod njega slato.
Pitao sam ga pred nacelnikom gde je izjava gde covek svedoci da ga je taj i taj zvao da mu proda moju jagnjad, kaze mu dodji oko 12 nemoj danju... to je prosle godine bio decko da svedoci da ne mislimo da je on krao i ovaj policajac kaze da smo ga mi platili da on lazno svedoci.
Danas su pronadjena telad coveku, opet isti lopovi, znaci da se ranije postupalo kako treba nista se ovo nebi desilo.

I tako se zbog par prodanih duša urušava ugled ljudi koji dobro rade posao.

Dovoljno je da im najave da je počela istraga,ovi se primire i sakriju to što su ukrali i čekaju dok im ovaj javi da se prešlo na drugi slučaj.

Zato je njabolje da postoji posebno odeljenje u PU koje će samo te slučajeve da radi i da sve bude strogo poverljivo,a ne ovako i čistačice znaju ko vodi koju istragu i kako napreduje.

Ja ne znam kakve istrage tu treba da se sprovode ako ljudi lepo prijave lopove imenom i prezimenom. To se odradi tako da ih ovi privedu u stanicu, a tamo po pricanju onih koji su videli ima jedna specijalna soba. Pa ga pitaju da prizna. Ako ovaj nece ima nacrtane merdevine pa mu kazu da se penje, ako nece biju sve po tabanima. Pa malo da jase nacrtanog konja i opet isti scenario. Samo se smenjuju panduri. Mora da propeva pa ne znam sta da je. Sta je bilo u ovom slucaju ja stvarno ne mogu da shvatim koliko god da razmisljam. Nije bre to neki kriminal da su velike pare u pitanju ili da su ovi nasi politicari pa im niko nista ne moze. U svakom slucaju je zalosno to sve sto se izdesavalo.

Pisao sam vec prije 2_3 god kako me je lopov redovno posjecivao i odnosio ''pistolje'' za zaljevanje. Zandari dolazili nekoliko puta, sve uredno prijavljivao, isao u policiju davao izjave i sve nesto kenjaju kao ''vjerovatno je te ovaj te onaj'' Dil sa lopovom nisu imali jer je to sitno, i zadnji put im kazem da ja to ne prijavljujem vise zbog vrijednosti, vec da ostane evidentirano u policiji sto vise mojih prijava koje ce mi biti poslije olaksavajuca okolnost kada ga roknem. Tu oni krecu sa pricom kao ''pa nemoj tako,,,i sl'' Ma more mars svi u k.... i lopovi i policija, postavim par noci zasjedu sa klincima, i posreci nam se, napravimo igranku i nikad vise.Cao.

Ja ne znam kakve istrage tu treba da se sprovode ako ljudi lepo prijave lopove imenom i prezimenom. To se odradi tako da ih ovi privedu u stanicu, a tamo po pricanju onih koji su videli ima jedna specijalna soba. Pa ga pitaju da prizna. Ako ovaj nece ima nacrtane merdevine pa mu kazu da se penje, ako nece biju sve po tabanima. Pa malo da jase nacrtanog konja i opet isti scenario. Samo se smenjuju panduri. Mora da propeva pa ne znam sta da je. Sta je bilo u ovom slucaju ja stvarno ne mogu da shvatim koliko god da razmisljam. Nije bre to neki kriminal da su velike pare u pitanju ili da su ovi nasi politicari pa im niko nista ne moze. U svakom slucaju je zalosno to sve sto se izdesavalo.
To se danas zove narušavanje ljudskih prava... a do pre 15-ak godina je to funkcionisalo...

A šta ako tebe neko prijavi da si ukrao da bi ti napakostio, pa te ovi biju da priznaš?

Svi vi drugari ste na neki nacin upravu. Ali da krenem svaku pljacku da vam pricam rekli bi vi samo koji neznate nikog pa to je taj.
U policiji dosta mutnih radnji se izdesavalo. A cifre nisu tu male kad je nestalo oko 250 ovaca i upaljene 6 kuce. kod mene samo preko 16 000 stete.
Ja kazem policiji taj i taj je krao, preatite ga i nacicete ko krade. Oni kazu mi ne smemo da ih bijemo, ja kazem ne da ih bijete nego tog jednog pratite i videcete sa kim se sastaje, banda koja je vec zavedena tamo kod njih ohohohoh za koje sve kradje. i lepo za njima nocu i uhvatis ih lepo sa ovcama i gotovo. Pazi oni ih uhvate sa kamionom, kupac, i uhvate ih na delu kod coveka u zaadnje dvoriste i nista. I tim dedi posle nedelju dana ponovo dodju isti i ukradu sve ovce. I ko je ukrao, sigurno sam ja i moj cale kao sto je taj policajac pricao po selu eh to oni prodaju pa prave buku... a taj policajac kuca mu je 15 m od mene i muz moje dalje sestre. a ovaj sto krade brat od tetke i on kaze nece da se mesa, reko ok, ja odem kod inspektora i pricam mu 4 sata sve. i kazem mu pa dokaz ti je samo sto je onaj decko rekao da su ga ovi zvali da dodje u 12 uvece za jagnjad. Kaze inspektor ja neznam za to. a zet mi uzimao izjavu, znaci fioka zataskava se. sad se prica po selu, cak su me i ljudi iz grada zvali kazu pretura se po policiji da se nadje ko radi sa njima, vi zakljucite. Tako je vec 5-6 godina muke, ja da idem ne smem da istrazujem bez policije jbg. On mi kze idi ti i ispitaj da nije neko iz tog sela krao, ja smem da idem da me ubiju tamo...
sve u svemu smrdi jako
ovaj nacelnik mu je rekao to i to da se istrazi, ja sam mu predlozio, sutradan su nasli coveku telad. znac kad se hoce samo..

dragane
mediji mogu biti od koristi samo u rubrici crna hronika,ovde je divlji zapad pa bi nam valjjali i takvi zakoni da se odbranis od probisveta i baraba!!

Poslednja izmena od urednika:
Pricaju ljudi da je u Titino vreme jednom sedmicno ili mesecno policajac sa puskom na ledjima isao kroz selo. Kome god je nesto ukradeno, on mu kaze. Policajci znali ko krade, odu kod lopova, malo ga prevaspitaju i nateraju da vrati sto je uzeo. Ma da i danas se zna ko voli da ukrade i kad nesto fali policija ide prvo kod njih.

Ljudi moji pa u svakom selu i gradu se zna tko voli krasti, tko hoce kupiti ukradenu robu, tko se bavi kakvim svercom i tko krade i preprodaje drva iz drzavne sume. A zna se ko u selu i prijavljuje policiji, lugaru ili nekom trecem... Sve se suradjuje s policijom uzduz i poprijeko ali to nije bez vraga jer su i sami policajci upleteni u dosta mutnog posla. Neko nekome duguje uslugu jer mu je zaposlio sina preko veze, neko je neciji kum ili netjak pa se i njemu gleda kroz prste. Preko veze se zaposljava, preko veze i napraduju da dodju na polozaj i onda drze sve konce u rukama. U mom selu i zidovi imaju oci i usi a nitko nista ne zna. Kad se uvodila ulicna rasvjeta zna se ko se prvi bunio - onaj kome ta rasvjeta po noci smeta da sunja po tudjim dvoristima.

Boze daj da se kolegino selo ocisti od probisvjetova koji kradu stoku i pale salase al sta ce sef policije tu uraditi kad su te barabe na "platnoj listi" mozda od nekog ko je sef i tom sefu policije u selu. Sef gleda svoje **greška i da zadrzi posao i igra kako mu drugi kaze. Svi rade svoj posao a nitko ne radi nista. Opcepoznata stvar. Problem je naci nekoga tko ce tu bagru najuriti ili makar dovesti u red a to je samo pusta zelja.

Nazad
Vrh