Mealy
Neko drvo delom oberem za otkup delom sazriju skroz, mozda nije bas 10 dana drvo, al 25 stabala raznih sorti kao sto svi i imamo manje vise se bere do 2 nedelje.
Sad bas u dan da natempiram svako drvo nema sanse, kako ti znas tacno ove godine u dan 7 dana ranije da ces brati?
Pitam ne iz neke rasprave, vec bas taj problem imam, na oko nikako da prepoznam momenat a vreme berbe sete od godine tj suncanih dana plus minus...
P. S. Prskao sam 12 juna, karenca istekla 26og a prve su opale skoro zrele 24og. Rekao sam mojima zbog mnogo kise i ako skuvaju plod tj prave dzem nema opasnosti.
Kako trenutno izgleda a to je da tek sad stizu zrele tu i tamo po stablima, osim tog prvo opalog koje je obrano pre 2 dana, berba ce biti do posle 10og jula. Do sada od tog 26og je obrano i pokupljeno oko 15 posto roda.
Koji je konkretno savet za moj slucaj?
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
Moje LICNO iskustvo (doduse sa breskvom, ali vise je ista nego sto je razliita od kajsije) je skroz suprotno mornarovom i nekim drugim iskustvima ljudi koji smatraju da ne treba prskati uopste...Svako ima svoje razloge, svoje misljenje, i svoje trziste koje trazi ono sto trazi...
Mi smo breskvu gajili u prvim godinama bez tog prskanja protiv truljenja i to ni na sta nije licilio... Ako je susna godina, onda bude retko koja trula, i to pretezno ona sto je ostecena insektima...Sta bude posle tokom prodaje nisam imao informaciju.. Ali kad je suva godina, nije drasticno, moze cak i bez prskanja takoreci..
Medjutim kad je kisna godina, desilo se jedne ili dve godine da vise od pola roda bude TRULO jos na drvetu, gomila opadne i istruli jos dok niej ni uzrela, a i ove sto na izgled nisu trule, kad se oberu i dok su u transportu, pa dok cekaju prodaju, pa kad ih neko kupi dok cekaju da se pojedu, to vrlo brzo istruli tako da je rod nikakav i desetkovan...Nekad nam ostane gjba breskvi ili nektarina u podrumu koje mi jedemo, i u kisnoj godini to za 2-3 dana bude prilicno trulih, pogotovu ako su zrelije...
Onda je zakljucak bio da MI moramo da prskamo U NASEM podneblju...
Kupci na kvantaskoj pijaci (mislim na prepordavce) su zadnjih godina se uvek zalili na breskve, cesto dovezene iz smederevskog kraja, da im dosta trule dok ih ne prodaju (nekad mu treba 2-3 dana da proda, naidje takav dan, ne proda se sve za dan), tako da pretpostavljam da je razlog izostanka zastite protiv truljenja, ne vidim sta bi drugo bilo... Narocito je bilo izrazeno kad je kisna godina, a za moje su uvek pricali da retko koja istruli na tezgi cak i kisnih godina (imali smo stalne kupce iz godine u godinu pa su pricali caletu sta i kako ide, i kako prodju koji put, ne vidim razlog da bi ga lagali da njegove NE trule, a neke druge cesce trule, ako bi lagali, lagali bi verovatno obrnuto da mu spuste cenu)...
Za tvoj slucaj
kad prskati AKO imas problem sa truljenjem,
prost odgovor je 7 dana pred berbu sa sredstvom koje ima 7 dana karencu... Mislim da ti Switch nije idealan izbor (da budem iskren, ciprodinil ko materija odlicno deluje u rano prolece na niskim tmeperatruama, i korsitio sma ga tad za jabuku, ali za trulez breskvi ili smo jednom ili cak nijednom koristili, jednostavno mi nije bio najbolji izbor zbog 14 dana karence, pricam moje licno misljenje, ako kod tebe deluje, koristi ga naravno), vec da mozda treba da nadjes nesto drugo.. Ili Signum, ili neku kombinaciju SI fungicida i nekog protektivnog sredstva... Radasin je preporucio tebukonazol cini mi se, pa treba i to probati (obrati paznju na karencu koja je izgleda 21 dan pa se bas i ne uklapa u zastitu), pogotovu ako postoji mesan sa jos jednom materijom (recimo, ja bi proverio Luna Experience, to je tebukonazol i jos jedna materija, trebalo bi da ima dobro dejstvo, ne mogu da se setim dal smo ga koristili, mada zvanicno nije predvidjen za moniiju na kajsiji, samo za visnju je registrovan, i to u cvetu cini mi se)... Naravno, moze i bilo sta drugo, ali je definitivno povoljnije ako su dve materije, imaces sigurnije dejstvo ako jedna od njih ima neku rezistenciju patogena... Bolje ne mozes da uradis ako ti se berba razvuce i traje koliko traje i ako imas razne sorte izmesane koje stizu u razlicito vreme, pa jos radis probirnu berbu...Kad sve pogledam, mism da je ipak Singmum najbolji izbor posto kod nas ima zvanicno karencu od 7 dana za breskvu, mislim da bi mogo i za kajsiju da se bez problema tako primenjuje... Ako nista drugo, Swtich i tebukonazol nemaju registraciju ni za breskvu ni za kajsiju kod nas, tako da po tom pitanju ne vidim da su u nesto boljem polozaju..U americi su tebukonazol i jos neki registrovani i za kajsiju kolko mogu da vidim, tako da sigurno deluju dobro, a kod nas verovanto nisu registrovani zato sto se placa po vocnoj vrsti pa neko nije hrteo da plati toliko...
Ja jesam imao oko 15 sorti breskve i nektarine koje polako i sukcesivno dolaze na rod (preve krajem juna, zadnje krajem septembra, imalo je i pauza naravno, nemam bas svaki dan nesto da stize), znam otprilike kad dolaze na rod, a i breskva se bere dok je jos cvrsta i nije potpuno zrela, nikad nismo brali prezrele breskve zato sto takve niko nece da kupi... Za svaku sortu znam gde je i kad stize principijelno (bilo je par mesanja sorti u redu, ali srecom su zrele u isto vreme, pa nije bio problem prskati), menja se to po godinama, ali moze da se proceni na osnovu visegodisnjeg iskustva kad je spremna za berbu... Prskanje je radjeno kad pocne da menja boju, takoreci bi mogla da se jede, ali se vidi da je jos slabo zrela, i onda nakon 7 dana od prskanja moze da pocne berba, koja se zvrsi sa jednom sortom (ili vise njih ako zre u slicno vreme) za 3-4 dana maksimum, retko kad vise...Sorte su rasporedjene bile tako da ako neka treba da se prska, to je u drugom delu vocnjaka, pa ne dolazi do padanja sredstva na one sto treba da se beru, a i cesto je cale prskao rucnom prskalicom samo plodove posto obicno bude jedan ili dva reda da su pred berbu i traze zastitu, retko vise, pa nema potrebe uvek ici atomizerom..
Inace, nase prksanje je islo Captan+Kumulus tokom sezone (oba imaju neko blago dejstvo i na trulez, tako da dok su plodovi jos zeleni, oni su dovoljno odradjivali posao da ne dodje do ostecenja u tom periodu posto su mnogo manje ozetljivi na trulez zeleni plodovi, a onda pred berbu 7 dana ide Signum jednom, to se pokazalo kao dovoljno u mojim uslovima, cak i u kisnim godinama...
Za kasjiju je slicno, moras da znas koje ti prve stizu, i kad budu bile jos zelene, i malo promenile boju, mogle bi da se jedu vec, ali su jos uvek zelene, to bi bio neki trenutak prskanja ako idu za konzumaciju...
Uzmi u obzir i to da ti ne beres zelene za pijacu, nego prezrele za kompote i/ili rakiju, tako da moras sam da nadjes period kad TI pocinjes da beres, i onda da zapazis u kom su stadijumu bile 7 dana pre toga, jedino tako iz godine u godinu iskustvom da prepoznas koja je to faza da ce biti za branje 7 dana od tog dana... I naravno, menjace se datum iz godine u godinu, ove godine je kasnije verovatno stiglo za branje zbog kisa, neke godine stigne ranije, zato mora da se proceni na osnovu izgleda ploda, ne moze datumski da se odredi period prskanja (moze okvirno, ali moze to da varira i 10tak dana izmedju godina)... Posto ti beres prezrele, ti uvek mozes da odlozis berbu par dana, tako da tacan datum prskanja ne mora da bude toliko bitan...
Inace Swtich ima u Americi karencu 7 dana, ali nije formalno registrovan za kajsije i breskve kolko sma video (sto ne znaci da ne deluje).. Za jagodu i jos neko voce ima 0 dana karencu, tako da (iako nije po propisima nasim), i ako uberes neki plod 12 dana nakon prskanja, ne bi trebalo da bude nikakvih problema, pogotovu ako je bila kisna godina...Naravno, izbegavaj to da radis, ako je karenca 14 dana, onda posle 14og dana koristi, da te ne kljuca trunkica sumnje da mozda nesto nije u redu, sa 14 dana si mirnije duse da je sve OK...