Ako je plod za prodaju za konzumiranje, po meni (izmedju ostalog, ko sto je krupnoca i slicno) mora da bude bez ostecenja od bolesti (krastavost sto kazete, ali ima i drugog), i MORA da bude bez ostecenja od insekata (crvljivost pre svega)... To ne moze da se postigne bez vise prkanja... Ako kajsija (ili koje god drugo voce) ide rinfuz za preradu, slazem se da moze i bez prskanja mozda, ili sa nekim minimalnim od 1-2 puta godisnje... Opadace puno vise, bice crvljiva i sve, ali za rakiju je svejedno, za rakiju samo da je zrela i da ima sto vise secera, sve ostalo je nebitno, ionako se bere tj kupi sa zemlje kad dobro uzri i opadne...
Vocarima vikendasima je i to svejedno, ionako obicno imaju vise nego sto im treba za jelo, retko je prodaju, pa moze i sa minimalnim prskanjem da prodje... Kolko god da je zarazeno i crvljivo, bude dovoljno i lepih plodova za kucnu potrosnju... Nemam nista protiv da neko ima i hektar ili dva u takvoj radinosti (tzv. vikendaski pristup) sve dok mu profitabilnost nije ugrozena (na zalost, obicno ljudi ne uzmu sve u obzir, nego naprave uproscenu racunicu, pa ponekad ni ne znaju da su na gubitku ako bi se svi troskovi uzeli u obzir ko sto treba, ali to je druga prica)...
A ima i ljudi kojima crvljivost i krastavost ploda ne smetaju (u sustini i ne mora da smeta, kome je jako bitno neprskanje iz kog god razloga, obicno sami proizvodjaci i nemaju problem da jedu i malo neidelane plodove) ali od ljudi koji to kupuju na pijaci, retki su oni sto kazu: daj mi te krastave i sitne/nikakve sto nisu prskane, necu te lepe i krupne (ima ih i takvih, ali su redji)... Kod mene kazu: Svaka roba ima svog kupca (ali se obicno precuti po kojoj je to ceni)...
A i ne verujem da ce neki nakupac (posto retko ko svoje voce sma na pijaci prodaje, ima ih, ali to je redje) da se gura da kupi "neprskane" koje ne lice ni na sta, a i ako oce da ih kupi, kupice ih po znatno nizoj ceni obicno tako da je po meni za trzisnu prodaju bitno imati sto cistiji plod, bez zaraze i ostecenja insekata, i da uvek za njega moze veca cena (povecanje cene se skoro uvek isplati) nego sto se dobije ako se ustedi na par prskanja...
Ja mogu da razumem da je na nekim lokalitetima jednostavno za nijansu manji pritisak bolesti (iz milion razloga), pa malo moze da se smanji prskanje, ali sto se tice insekata (a kod mene su oni veliki problem na primer), tu tesko da mogu da poverujem bilo kome da on sa jednim ili samo 2 prskanja godisnje ima sve ciste plodove bez crvljivosti i svega (mnogi tvrde to ja bi reko, nema svrhe raspravljati se posto nisam video svojim ocima kako to kod njih stvarno izgleda, ali sma video svojim ocima kako kod mene u kraju izgleda (nesto moje a i od drugih) i jednostavno moram da budem skeptican), i iz svega se da zakljuciti da je jednostavno nemoguce ili da kazem malo verovatno da se sa jednim ili 2 prskanja postigne zanemarljiva steta od bolesti i stetocina...
Imam oko mene svuda razne vocnjake (neki se namerno manje ili kasno prskaju, neki su i napusteni) i to ne lici ni na sta sto se plodova tice (moze samo za rakiju), uglavnom su crvljivi i krastavi ili sta sve vec...
Kod mene recimo, sa nekih 3-4 prskanja (retko kad vise) jabuka ima makar pola plodova crvljivih i krastavih, ostala polovina bude pristojna...Neki budu samo crvljivi, neki samo krastavi, a neki imaju i jedno i drugo...Pricam prosek u vise godina recimo, to je na nekih 25 stabala koja se sticajem okolnosti tako prskaju... Tako nesto imati u zasadu na hektar ili dva, sa prodajnim cenama koje jesu kakve jesu, je po meni totalno neprofitabilno... Sve iznad 5% felericnih plodova dovodi u pitanje rentabilnost proizvodnje kad se proizvodi za trziste...
Svako ima svoje trziste za koje sprema kajsije (ili koje god voce) ima neke cene i zahteve, i onda se prilagodjava... To sve treba uzeti u obzir kad se bira koliko je puta potrebno prskati (nekad moze i 1-2 ako je za preradu, a nekad mora i 5-6 verovatno kao minimum za kajsisju, zavisi od zahteva trzista i rentabilnosti proizvodnje)..
Sve u svemu, kome je toliko bitno "neprskanje", mislim da smo se svi slozili gore da ni ne mora da prska uopste, i ako mu propadne 80%, i tih 20% sto ostane je obicno dovoljno za njega i licne potrebe ( a smanjio je i troskove), pa nema potrebe ni da se razmislja dal treba i kad treba prskati..