Kajsija

Posto nikada nisam imao problema sa prodajom a pecem velike kolicine rakije nisam toliko obracao paznju na neke specijalne tretmane i verovatno da ljudi koji imaju velike povrsine imaju drugacije metode ali za jabuku sam zadnjih 10 sezona samo dva puta stavio kalcijum za skladistenjem i sad verovatno da znaci ali dosta puta mi se sacuvala roba dobro i bez hemije za skladistenje ali ako je susna godina mislim da to nije toliko bitno kada je suvo ali nikada nisam brao robu za hladnjacu koja se bere poluzelena u ranijoj fazi to je tvrdo mkao kamen ne verujem da bi mogla u toj fazi da mrdne i bez hemije

Uglavnom nepotrebno insekticidom .Ali kada zagrizes zrelu kajsiju pa ti iz usta ispadne 5 uholaza onda ti je niko nece kupiti a i tebi se ne jede.Nekada se mora i poprskati.Ako se drzimo karence i doziranja onda je sve ok.Ko zna sta sve kupujemo i pojedemo a ni ne znamo_Ovako mi znamo sta,kada i koliko smo prskali.
Uholaza (kod mene ga zovu ulezh) je najcesce predator, mada kad se namnozi a nema stetnih insekata kojima se hrani, zna da pravi stete na plodovima, tako da opet izgleda zavisi od reona... Kod mene ne prave stetu, retko ih ima pa nikad ne prskamo protiv njih posebno, verovatno zato sto ih insekticidi za druge insekte takodje unistavaju)... Evo ti americki link, pa izaberi nesto sto oni preporucuju ako imas toliki problem sa njima (vecina standardnih insekticida ga unistava, kao karbaril tj Sevin, malation, permetrin i slicno.)... Uglavnom, ako imas veliku travu i slicno, to im dosta povecava broj, pa i obrada ko bioloska mera moze da pomogne (razmnozavaju se u zemlji ako se ne varam).. Evo linka pa vidi sta se preporucuje:

Pa kad je oprskati protiv uholaže, jel ima neki insekticid sa 5-10 dana karencom. Mada nikad to nije bio napad koji je nešto značajno pravio štetu u voćnjaku.

Никад. Оне се појављују кад су плодови већ зрели. Ја их избацим и једем. И ништа ми није било. И не буду у сваком плоду, само који напуне.

Šta vam je uholeža? Kica?

Послато са SM-A405FN помоћу Тапатока
uholaza.jpg

Ali opet kažem one se pojavljuju tek na dobro zrelom voću tj. ako se bere za hladnjaču nemožeš je sresti, makar kod mene, a i bar za sada nepravi neku veću štetu da bi morao tretirati insekticidima skoro pred samu berbu.

Ima tih buba i kod mene sve kako ste opisali. Meni ne prave problem jer ako je plod toliko pukao da bube udju, on je ili za rakiju ili isteram bube pri pakovanju.
Ne bih se zato time zamlacivao bas zbog karence i novog prskanja na vidiku i pitanje je kad one uopste i dodju tu
A čime se prska protiv krastavosti,pege plodova kajsije?
To ti dodje od gljivicnog oboljenja supljikavost lista i to ti pokrije prskanje posle cvetanja: http://vocarskisavetnik.com/content/zastita-precvetavanje/

link za supljikavost http://www.vocarskisavetnik.com/content/zastita-supljikavostlista/

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

uholaza.jpg

Ali opet kažem one se pojavljuju tek na dobro zrelom voću tj. ako se bere za hladnjaču nemožeš je sresti, makar kod mene, a i bar za sada nepravi neku veću štetu da bi morao tretirati insekticidima skoro pred samu berbu.
Da,na zrelom vocu. Posto ja dosta prodam za pekmez gde plod mora biti skoro pred prezrevanjem onda prave problem bube.Za rakiju nije problem.Moram da napomenem za one koje ne znaju, da se se te bube pojavljuju samo na odredjenim sortama zbog njihove karakteristike pucanja ili rascepanja ploda kod peteljke gde bube udju.To je na primer od ns sorti ns4 i ns6.Na ns rodnoj ja te pojave nemam. Plod je homogenije strukture i nije podlozan rascepanju i velikom porastu kao ns4.

Никад. Оне се појављују кад су плодови већ зрели. Ја их избацим и једем. И ништа ми није било. И не буду у сваком плоду, само који напуне.
Pojave se one i ranije,pogotovo ispod mrezica koje stite deblo od zeceva.Vole mrak,zato se tu kriju.Ne mora se tu cekati zrenje,moze se sada tretirati i tako smanjiti potencijal pred sazrevanje.Nisam ja ni mislio prskati u junu vec ovih dana.One sada izlaze jer se hrane vasima na listovima i ostalim insektima.

Онда је штета уништавати их, а посебно зато што не оштећују воће, него дођу кад већ проблем настане (кад пукне плод). Ја бих пре мењао сорту (не мислим док су још биљке живе, неко како се која суши да се замењује другом сортом), не волим те сорте што пуцају. Колико видим код нас у околини Крушевца и Војводина са Подунављем се доста разликују у погледу инсеката који нападају воће,па се у том погледу потпуно слажем са @mealy -em. Прошле године сам кајсију прскао против смотавца кад сам приметио убушене плодове да бих спасио ионако јадан род, ове годнине све измрзло па тих проблема немам. Оно што знам је да смотавац код мене сваке године напада шљиву и то поприлично, отприлике у ово време и због тога сваке године прскам шљиву инсектицидом најмање два пута (први пут против осе). Пошто имам само пар стабала, прскам кад уочим прве јединке смотавца, а до пре пар година нисам ни знао како изгледа, али је зато сваки плод шљиве био црвљив.

Ima li neko zasad ruze (zaklopacke , begaljicke) u rodu? Kako je podnela mraz? Ja imam samo desetak stabala u rodu i od svih sorti na njima je najvise ostalo. Nisu to neke spektakularne kolicine ali vise nego na drugima. Na drugom mestu je roksana.

Roksana je izbacila ogroman rod redjenje je bilo neminovno pola na zemlju i pored Roksane ostalo je na Madjarskoj najboljoj i neka rana sorta je ostala .Sve ovo ostalo je razredilo desetkovalo rod. Kajsijar nije bio opterecen prosle godine a mislim da je jaka susa prosle godine u startu smanjila rodni potencijal .Cela Evropa je izmrzla sve ce biti skupo i deficitarno ove godine od prvog do zadnjeg voca

Nazad
Vrh