Kajsija

Na sam hteo da oprskam i drugi put kad prodje hladno vreme, ali nisam imao sta da prskam jer sta pre mraza nije stiglo da cveta, nije cvetalo ni posle mraza, dal se smrzlo ili prosao rok cvetanja nije vazno

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Ja , zbog pcela mada nemam kosnice , u zadnje prskanje protiv monilije ne ubacujem insekticid . Ove godine tek sto je krenulo da lista odmah veliki napad biljnih vasi na nekoliko stabala.

Nebitno je po meni dal ti licno imas ili nemas pcele, cak je i nezakonito prskati i potrovati ljudima pcele, postoje i zakoni protiv toga, ali je to kod nas tesko dokazivo i primenljivo u praksi...
U sustini, osim rutave bube protiv koje je prskanje insekticidima dosta neefikasno kad god bilo, ne postoji toliko velika stetocina zbog koje ima smisla prskati voce u cvetu insekticidima (sve moze pri kraju cvetanja, ili na samom pocetku, kad je steta po pcele zanemarljiva), a u samom cvetu ici sa fungicidima koju su relativno nestetni po pcele....

A pre si ubacivao insekticid u cvetu nisam razumeo?

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
Obicno u precvetavanju tj.drugom prskanju protiv monilije ubace i insekticid. Ja to ne radim vec sacekam da se pojave lisne vasi. Cini mi se da kod mene njih ima ranije nego ranijih sezona ... To sam hteo da iskomenarisem pa mozda nisam bio jasan.. Pozdrav !

Danas sam video da su se i kod mene pojavile lisne vasi, na nekim stablima sam primetio bas veliki napad. Moracu posle ove kise da prskam, dodacu i neki fungicid za supljikavost lista.

Ja insekticide za ovih 11 godina koliko imam vocnjak nisam koristio 2 ili 3x.To je u kajsiji nepotrebno.I to sto sam prskao mislim da nisam morao ali ajde...Bile neke gusenice na par stabala i ja odmah insekticid u avgustu...Rutava buba je problem kod mene ali ne postoji preparat koji ce da je ubije a da ne stradaju i pcele.Rutava sigurno nece oprasiti cvet vec ce ga,,oprasiti" da ne ostane ni peteljka.

Рутаве бубе не праве велику штету на кајсијама. Када кајсија цвјета оне се тек буде. Мени овр године иначе не праве велику штету. Доста их привуче маслачак. На аронији их буде доста. А, некад је била најезда рутавих буба. Изгледа да их нешта омета у развоју. МОжда су почеле кртице да их једу.

Ja insekticide za ovih 11 godina koliko imam vocnjak nisam koristio 2 ili 3x.To je u kajsiji nepotrebno.I to sto sam prskao mislim da nisam morao ali ajde...Bile neke gusenice na par stabala i ja odmah insekticid u avgustu...Rutava buba je problem kod mene ali ne postoji preparat koji ce da je ubije a da ne stradaju i pcele.Rutava sigurno nece oprasiti cvet vec ce ga,,oprasiti" da ne ostane ni peteljka.
Narvno da rutava buba nece da oprasi kajsiju ali one meni nikad nisu bile problem jer meni sve precveta pre nego se pojave. Uglavnom insekticid ovde nije bio problem vec to sto se pojavila monilija ali dobro moralo i to mozda da se desi jednom za 8 godina.

Narvno da rutava buba nece da oprasi kajsiju ali one meni nikad nisu bile problem jer meni sve precveta pre nego se pojave. Uglavnom insekticid ovde nije bio problem vec to sto se pojavila monilija ali dobro moralo i to mozda da se desi jednom za 8 godina.
Prosle godine sam imao dosta jak napad bube ali sam se nekako izborio kanticama i malom pomoci u vidu manjeg zahladjenja kada su slabije aktivne kao i svi insekti.Sutra cu posle ovih par dana ne odlaska u vocnjak videti i tacnije stanje na kajsijama.Sada se vec sve vidi,precvetali su i oni spavajuci pupoljci pa cu referisati.Bice i koja fotka.

Kako je kajsija prosla kod tebe ove godine Radashine?

Što se mraza i hladnoće tiče, odlično. Na onoj parceli nisam imao uopšte izmrzavanja (kao i obično za nju). Mislim, nađeš na stablu jednu ili 2 crne posle dooobrog proveravanja. Na nekom ni jednu crnu nisam mogao pronaći.
Na ostalim, nižim parcelama je bilo štete, ali ništa strašno.
Kod mene je problem što nemam navodnjavanje, prošle godine su kajsije nenormalno prerodile, bila je suša posle, te nije spremila baš neki rod.
U punom cvetanju je izgledalo kao da je odlično stanje. Međutim, većina cvetova su bili sitniji od normalnih i bez tučka.
No, videćemo, biće možda krupnije, a ko zna šta će uopšte biti i sa prodajom.
Slikaću sutra par fotografija, pa ću okačiti.

Poslednja izmena:
Суше ми се двије и по кајсије. Једну сам ископао, другу чекам да се скроз осуши, а трећу ћу вадити касније.
Гдје се осуше не садим више кајсије. Није поднебље погодно за узгој кајсије. Да сам садио крушке или јабуке бар бих имао ракије за продају.

Суше ми се двије и по кајсије. Једну сам ископао, другу чекам да се скроз осуши, а трећу ћу вадити касније.
Гдје се осуше не садим више кајсије. Није поднебље погодно за узгој кајсије. Да сам садио крушке или јабуке бар бих имао ракије за продају.
Kruska ima vek +50 godina sahranit ce 5 kajsija koja u tih prosecnih 10 godina roditi ce 3 puta

Nazad
Vrh