Kada niste u traktoru, vozite

Ček malo,da li sam ja dobro razumeo,protektirane gume na putničkom vozilu??
Kako to izgleda i koja je fora u tome?Cena?
Šta zapravo znači to "protektiranje"na putničkoj gumi?
 
Ne znam koliko se to isplati. Ja sam platio nove sava eskimo 205/55-16 sa montazom 5200.00 po komadu,ali novo je novo i dobije se garancija.
 
Pre 10-15 godina sam par sezona vozio te protektirane gume iz Rume, samo zimske. Gumama sam bio baš zadovoljan ali je tada čini mi se bila veća razlika u ceni pa mi je imalo smisla, danas ako možemo solidne nove 15tke tipa Sava ili Tigar voziti za 20tak hiljada onda baš nema smisla dati 16000 za protektirane gume.
 
Velim ujak je stavio, i dobro se pokazalo, ali ja na moj Škodilak nikada nisam stavljao protektirane, samo nove domaće proizvodnje i to Tigar, i jedared Trayal, trenutno su na njemu zimske, prednje Trayal, a zadnje Tigar Wintera...Desna zadnja je probušena na 10-tak mesta, i krpljenje je bilo neisplativo, a platio sam danak jer sam prešao preko trnja od posečene bodljikave žive ograde, pa pošto je šara guma bila odlična, a da je ne bacim, šta ću, ubacim unutrašnju kao neko privremeno rešenje, i eto, ostade tako za stalno...
 
Ček malo,da li sam ja dobro razumeo,protektirane gume na putničkom vozilu??
Kako to izgleda i koja je fora u tome?Cena?
Šta zapravo znači to "protektiranje"na putničkoj gumi?
Stavlja se nova karkasa uglavnom se sada koristi topli postupak tj ponovno vulakaniziranje karkase od ivice do ivice.E sad kod teretnih vozila je mali brzinski indeks pa protektiranje ima smisla, kod putnickih automobila je prica vec sve to diskutabilno uoravo zbog brzinskog indeksa, koliko kvalitetnim sirovinama se rsdi protektiranje.A zavisi i od samog stanja boka i korda gume.Ali svako svoju glavu ceni onoliko koliko misli da vredi.
 
Hankok 195 65 15, te idu kod mene, 4700 din komad, nove. Te protektirane ni u ludilu.
 
Bas da vidim kako bi se proveli sa tim protektiranim gumama na malo zahtevnijim deonicama.

Al dobro, svako zna sta mu treba. Mi da smo imali rdjave gume ne bi se vratili iz Ukrajine zivi u ponedeljak. Sneg na putu, klizavo, prelazak preko Karpata uz konstantan sneg i mokar kolovoz, krivina milion.

Gume su jedina veza automobila sa asfaltom i tu ne bi trebalo da se stedi. Pogotovo ko prelazi malo vece km. A i ko manje prelaze, kad tad ce ga uhvatiti kisa/sneg/poledica, pa ce gume napraviti razliku dal ce zakociti na vreme ili pak nece.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk
 
Ja sam pre desetak godina prelazio Karpate sa ukrajinske strane vrlo opušteno sa Audijem a6 kvatro pred Novu godinu, snega skoro 15cm, put se ne čisti uopšte.
Šlepere i ostala vozila su na Karpate izvlačili oni njihovi vojni Zilovi i T40 traktori.. Bilo gadno..
Kada smo stigli do Debrecina kao da smo stigli kući..

Poslato sa LDN-L21 pomoću Tapatoka
 
Koristio sam vise setova protektiranih guma nekada, kada je to ovdje radila neka lokalna firma. Poslije je firma pukla, pa je nestalo i tih guma u ponudi. Ja bar, nisam nikada primjetio nekakvu razliku izmedju tih guma i Tigra recimo. Nisu se raspadale na auto-putu, nisu se otkidali djelici, nije se odljepljivao gazeci sloj, nisu bile pretjerano bucne, nisu pucale na boku (dok mi se to desilo sa sve cetiri nove zimske Barumke koje su popucale u roku od dva mjeseca, sve cetiri, a bile su solidno placene). Tako da pretjerujete u vezi tih guma, ili su ovi nasi to radili iprevise dobro.
 
Fabrika sigurno ne proizvodi samo za Kubu, davno bi je zatvorili da se oslanjaju samo na to trziste.
Ja sam zadovoljan ,koliko para toliko muzika a da su bas tako lose nikako se ne bi slozio.
Sve ide za izvoz.Starfire je ista prica kao i Mentor i Dayton ti budzet brendovi naprave bum na trzistu sezonu-dve i vise ih nema.Tako je bilo sa starfire 2016-2017 najjeftinije na trzistu i Mentor niko vise ne gleda, a bio je kao Starfire.A onda 2018 Cajka uveze Kamu i starfire ode u istoriju.Sledece godine ce Linglong da bude najbolja guma na svetu.
 
Kolege za veliki servis skoda oktavia koji je set pametno uzeti tj koje marke.
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh