Kada niste u traktoru, vozite

Hvala na odgovorima !
Trenutno vozim pežo 106 , 1.1 benzin, on u lokalu troši 8-9 lit benzina, na otvorenom manje. Imam potrebe za većim autom, najradije bih uzeo karavan , par puta sam pozajmljivao 406 karavan 2,0 hdi, mnogo mi se svideo, izuzetan auto za male pare, prava lađa.

Kad vec spomenuste 106 1.1 i ja sam se neprijatno iznenadio za njegovu potrosnju. Bas juce pricam sa komsijom koji ga ima i on mi kaze da je mali potrosac. Ja reko sigurno trosi 5 l/100 km, kad on kaze da mu trosi 6 l i to na otvorenom. Sad taj 1 litar i nije neka para, ali ruzno zvuci za tako mali i slabasan autic da trosi kao neki veci i jaci.

Ja imam u fiat scudu taj motor, doduse u saobracajnoj pise 69kw, ali je motor identican kao i taj od 66, ne znam odakle im ta tri kw. Trosi 5-6 litara kako je kolega napisao zavisi od vozaca i puta. Pre 2 meseca sam sa 42litre presao 780km od toga je bilo oko 400km auto puta ostalo voznja po selima. U jednom pravcu smo bili nas trojica u kolima, a u povratku nas trojica i 8 teladi (sisavcadi 60-70kg). Racunoj da je i scudo tezi oď pezoa 306,307... Sto se motora tice i od mene sve pohvale. Moj je presao oko 450 000 od zamene do zamene ulja ne potrosi ni grama. Poteze solidno nije za trke, ali osnovne potrebe zadovoljava. Mogu reci da natovaren ide isto kao i prazan. Doduse ja imam teretni menjac, kraci su hodovi pa se mozda zato ne oseti toliko.

Natovario si u scuda 8 teladi?

Da dodam samo, ta potrošnja za 106 mi je bila zimus i to na kratkim relacijama od 2,3,5 km tako da je dosta pod saugom pa to onda i nije mnogo.

Pa on fabrički po specifikacijama po gradu troši 8,5L.Mali je to motor za njegovu karoseriju ,1.4 je za njega prava mera,ništa ludo brz sasvim dovoljno da može da potegne i sa manjih obrtaja dok 1.1 mora da se vrti visoko.Pogotovo ga grad ubija gde nema prostora da se razvrti pa troši tih 8l.Jednostavno tom motoru fali moment,kao i većini tih malih benzinaca starije generacije pa znaju da potroše poprilično.I Ford Ka ima veliku potrošnju u odnosu na veličinu.

Jel neko menjao set kvacila na puntu2 dizel ,koliko je komplikovano i da li da se upustam u skidanje menjaca bez kanala ,samo prednji kraj na dizalice ?

Ja ti ne bih preporucio da skidas menjac i menjas set kvacila bez kanala. Nije bitno da li je Punto ili neki drugi auto, uglavnom mnogo se komplikuje stvar. Recimo zamena jednog zadnjeg lezaja na Astri na kanalu i bez kanala je velika razlika, a onda zamisli za menjac.

Verovatno si mislio na XC90. Otidji na volvo klub srbija ima tamo dosta opisano pa prelistaj utiske vlasnika.

Sent from my LG G3 using Tapatalk

Ja ti ne bih preporucio da skidas menjac i menjas set kvacila bez kanala. Nije bitno da li je Punto ili neki drugi auto, uglavnom mnogo se komplikuje stvar. Recimo zamena jednog zadnjeg lezaja na Astri na kanalu i bez kanala je velika razlika, a onda zamisli za menjac.

Menjao sam zamajac , set kvacila ,druk lezaj i sve to bez skidanja menjaca, na opelu je to reseno za desetku, i to sve nije trajalo vise od sat vremena , na drugim kolima obicno menjac mora dole , mozes kako hoces ali gledaj tebi da bude lakse, trebas posle imati polozaj da manevrises sa menjacem koji nije nimalo lagan , i pre nego sto se pocnes upustati nabavi negde spojnicku cime ces ucentrirati lamelu

Bez kanala je to mučenje.Još moraju dvoje da rade.A dvoje da se zavuku ispod i da imaju prostora za rad,mogu jedino kinezi,ili patuljci neki.

Ne moraš da skidaš menjač,možeš da ga zakosiš i dobićeš prostor za rad,a opet ti i tu treba pomoćnik.Raspitaj se kod tebe dal neko ima viljškar ili slično,slobodno ga podigni njime (lično radio više puta) i dobiješ dizalicu tamo gde tebi odgovara.

Menjač je težak,pa još zamisli sebe ispod auta gde možeš samo u laktu da podigneš ruku,a treba da odšrafiš,pridržiš.Meni je komšija ostao invalid jer je sam bez kanala hteo da menja gibanj na Jugu,pa kad je otkačio jendu stranu,pošto je jelte gibanj opruga,upero se ceo Jugo i sleteo sa klocne i njemu priklještio karlicu i dva pršljena od tad je čovek u kolicima.Nemoj da se igraš.

Hvala drugari ,nisam nikad radio na puntu ,ne znam koliko je komplikivano,nacicu neki kanal pa polako.. Secam se kad sam juga radio , klinac sam bio , spustili menjac dole na zemlju ,zamenio lamelu ,al kad je trebalo da dignemo menjac ,muke.. Sto kaze kolega ,iz lezeceg polozaja nema sanse da se podigne ,a preko motora nema sanse da se vuce gore ,cirkus..

Sto daner napisa da je menjao na Opelu bez skidanja menjaca to je stvarno mnogo dobra stvar. Na zalost to je bilo na starim modelima, a ovi noviji vec imaju klasicne menjace. Na ovoj Astri iz mog avatara kad je skidan menjac, 3 odrasla coveka su ga vracala na mesto, a to je nemoguce bez kanala ili stubne dizalice.
Kod Juga je situacija povoljna jer je menjac mali i dosta lagan, a ipak ima okolo i prostora da se pristupi. Punto nisam radio, ali koliko sam zapazio taj 1.9 dizel pod haubom nema prostora ni sibicu da spustis.

@worm
Od Volva XC60 je vrh, ovaj je veci za koji si pitao i nisam ga nikada vozio, ali verujem da je kvalitetan i slican kao i manji brat. Na primer XC60 je u rangu Rav4, Tiguana i slicnih, ono sto je za mene iznenadjenje je sto odise kvalitetom. Sve je masivno, jako, cvrsto. Sve na svom mestu a upravljivost, polozaj vozaca savrseni. Da imam potrebe to bi bio moj izbor od SUV vozila.

Znam ja imam problem što je to za mene mali auto i treba mi dosta prostora. Uzeo bi neki SUV ali u rangu RAV4 mi je sve malo,a opet ne bi ni 3.0 već tu do 2.5 max, u RAV jedva sedim a kad namestim sedište nazad ni dete ne može da sedne :osmeh:. Imam još fore do jeseni tamo pa se malo raspitujem. Čak mi je zapala za oko i limuzina S60 Volvo

Nazad
Vrh