Kada niste u traktoru, vozite

Aко ти шта значи,возио сам а3 са 1.9. дизелом,али старију верзију 2002 годиште.130 и неки коњ...ауто је код власника 10 година и на њему трунке корозије нема....мењао дизне на њему само..

Poslednja izmena od urednika:
Dobra kupovina sa obzirom na predjene km , a iz brčkogasa velika je vjerovatnoća da je to tačna kilometraža. 1.9 77kw supwr motor . najvažnije je što ovaj a3 nije kao većina a3 samo sa prednjim vratima što je (za mene lično ) jako glupo. To auto je vjerovatno neko kupio novo kod njih pa kasnije zamijenio star za novo . prava stvar je što se kod nas često može saznati ko je prvi vlasnik , stupiš sa čovjekom u kontakt ili sa nekim njegovim poznanikom pa ćeš saznati sve o tom autu , nema razloga da ti ne kaže istinu . To je velika prednost , ja bi uvjek tražio auto ovde kod nas , koje je kupljeno novo nego iz uvoza iz dva razloga : prvo možeš znati istoriju auta , a drugo ovde se dosta manje cijeni mala kilometraža nego vani , ako me razumiješ . Evo na primer pogledaj na mobile.de pošto je a3 sa predjenih 90 000km , a ne kolko traže ovi naši "pošteni" šverceri kad ga dovezu i ima "originalno" 90 000km .

Auto je sigurno solidan ali po meni ima par nedostataka koji ne opravdavaju toliku cenu.
Prvo je starost od 10 godina, drugo najslabiji motor koji se tu ugradjivao, trece verovatno posle te kilometraze sigurno sleduju svi servisi ukljucujuci i kvacilo itd..
Dalje, meni je neverovatno da je auto prelazio godisnje 9000 km.. To je premalo i za juga, a ne za takav auto koji se kupuje da bi se vozio..
Cena je sigurno prenaduvana..

Kilometraza nije problem kod njih, ukazu ti kada je auto bilo zadnji put u servisu(normalno ovlastenom) i kilometrazu. Recimo skoro sam pitao za neko auto kod njih, i bas za kilometrazu, odgovor je bio '' mi u registru imamo podatak da je dana xx bio zadnji put na servisu sa xx km, za ovo preko ne garantujemo''
Ovdje je problem sto je autu skoro 10 god, oprema je spartanska, a i ne volim ovaj model sa 4 vrata,ima ovaj glupi prozorcic iza.
Za kvacilo je malo rano sa ovom km, a zupcasti ide na 120 000km.

Po mojim podacima PD motori do 2003 (z.kais i spaneri + Vodena pumpa) se menjaju na svake 4 godine ili 60000km, a posle 2003 na 90000 km ili 6 godina, sta pre izadje.
Po meni je velika verovatnoca da je ovo pred servisom(verovatno drugim ako je kilometraza prava??). Mozda je kvacilo jos dobro, ali ja znam malo auta sa 10 godina, da se zamajac nije rasklimao. Neverujem da su i gume idealne, kojekakve gumice, stabilizatori i ostalo su sigurno upitnog stanja..
Dakle uzmi u obzir 1000€ verovatnog ulaganja + registracija. Previse svakako..

Letos sam bio u slicnoj akciji potrage, u Nemackoj nisam uspeo naci povoljno auto, tako da sam ipak uzeo u Srbiji. Platio sam malo skuplje od vlasnika, ali sa kakvom-takvom servisnom istorijom i solidnim stanjem..

Vw motor dizel, do 2007 je zamjena zupcastog na 120 tkm, od 2007 do 2008_9 na 160tkm, od 2008 do 2012 (golf 6) na 180tkm, a poslije 2012 (golf 7) na 280tkm. Rijec je o prvom servisu zupcastog, vodene pumpe..itd, poslije se taj interval skracuje na sljedecim servisima.

Postoji jednostavan trik kako da otkrijete u kakvom je stanju dvomaseni zamajac pošto je on stvarno nenormalno skupa stavka kada mora da se mijenja.

Prvo trebaa pogledati kako izgleda dvomaseni zamajac iznutra

inhalt_sachs_zms01_de.jpg

Oni naravno nisu svi isto kontruisani ali princip je isti.

Naime, najlakši način da vidite da je zamajac pri kraju je da startujete motor, pustite ga da odrat minut-dva, pritisnete kvačilo par puta (ne morate kretati, sve to radite dok je mjenjač u neutralnom položaju). Potom je potrebno zaustaviti motor i pažljovo slušati. U trenutku kada se motor zaustavlja čuće se jasan metalni zvuk, kao da udarite malim čekićem od neki nakovanj. Ako niste sigurni možete da ponovite par puta. Ako se to ne čuje, zamajac je još dobar a ako se čuje, to je siguran znak da je počeo da otkazuje no još može da ide ali ga treba mijenjati. Kada je zamajac već potpuno otkazao motor se jako trese pri malom broju obrtaja i pri kretanju dok se umiri pri većem broju obrtaja.

Prvi simptom je slabljenje opruga koje vidite gore na slici. One amortizuju dva dijela zamajca medjusobno i vremenom se od rada jednostavno skrate, kao na autu kada opruge popuste pa je auto prenisko. Pošto se one skrate, više ne drže dvia dijela zamajca pod naponom i u trenutku zaustavljanju motora čuje se zvuk udarca. Taj udarac nastane kada se dio zamajaca koji je vezan na motor zaustavi a dio zamajca koji je slobodan (u stvari bi trebalo da ga drže opruge) može još vrlo malo da se kreće i on udari po oprugama.

Ovdje je to slikovito objašnjeno

p1030057a-7487220194486480596.JPG

To je vrlo prost trik a može mnogo da znači i da vas uputi u stvarno stanje auta. Kod nekih marki moguće je zamijeniti dvomaseni zamajac sa klasičnim jednomasenim no u tom slučaju se obavezno moraju mijenjati i lamela i korpa. Naime, lamela koja ide na dvomaseni zamajac u sebi nema opruge dok ona koja ide na jednomaseni ima. Ako bi stavili lamelu bez opruga na jednomaseni zamajac vrlo brzo bi došlo do kidanja srca lamele.
Poseban je problem što takvih zamjenski setovi nisu dostupni za sva vozila.

Posebno se treba čuvati idiota koji zavare dvomaseni zamajac kada počne da lupa. Lično znam za slučaj da sa VW Golf 5 gdje je vlasnik (idiot) sa prijateljem (još većim idiotom) zavario dvomaseni zamajac kada je prolupao i vratio ga u auto. Nije mu bilo sumnjivo što se motor trese kad već je vozio tako preko Majevice uzbrdo dok nešto nije puklo kao bomba u motoru - radilica.

Ovo je spojnica koja ide na dvomaseni zamajac, vidite da nema opruge

p1030055-3842841865854171406.JPG

Naime, sa crvenim je označen pravi "luft" a sa plavim ej označen "luft" gdje se osjeti otpor opruga dok se zamajac pomalo zakreće rukom. E upravo taj sa crvenom bojom označeni dio je odgovoran za udarac o kojem sam govorio a koji se čuje kada zaustavite motor.
Ovo ej obična spojnica koja ide na jednomaseni zamajac, ima opruge

175300-nk_134009-product_image---1447167716-NK_134009.jpg.jpg.jpg

Evo i snimak kako to izgleda uživo

Lično smatram za rizik kupovoni polovnog dizela, posebno ove moderne. Bolje uzeti mladjeg benzinca, nekog sa manjom zapreminom naravno. Em su jeftiniji em su 100% manje prešli. Dizele na Zapad kupuju kako bi sa njima prelazili mnogo kilometara pošto se razlika u potrošnji nabere na pristojnu sumu dok predjete 150-200.000km. Benzince obično kupuju ljudi koji prelaze dosta manje.

Vw motor dizel, do 2007 je zamjena zupcastog na 120 tkm, od 2007 do 2008_9 na 160tkm, od 2008 do 2012 (golf 6) na 180tkm, a poslije 2012 (golf 7) na 280tkm. Rijec je o prvom servisu zupcastog, vodene pumpe..itd, poslije se taj interval skracuje na sljedecim servisima.

Kod PD motora je zupcasti mnogo optereceniji nego kod CR motora. Zato je Servisni interval i produzen kod njih.
Ja kada bih kupio nov auto pridrzavao bih se svakako preporuka, ali sa polovnim autom od 10+ godina bih ipak isao na sigurnu pricu, tj servisiranje zupcastog na 60000km/4 godine.
Ja radim tako, i nikog ne upucujem/nagovaram na bilo sta.

Znam nekoliko primera gde su na Golfu 4 prilikom zamene stavljali obican zamajac i sa njime je radio bez problema.
Vozim Peugeot 306 sa dizel motorom 2.0 HDI. Auto je '02 godiste i nema plivajuci zamajac i Fap filter, a to su jako skupe stavke kada stradaju. Mozda nekome bude od koristi ovaj podatak prilikom kupovine auta.

Tako je, kod nekih automobila bez problema može da se stavi zamjenski komplet koji čine fiksni zamajac, korpa i lamela sa oprugama. Za motor to nije nikakav problem ako se zamijene sve tri navedene stavke, malo više se trese kao klasični stari dizeli i ništa više. Pežo 307HDI sa 90KS nema ni dvodijelni zamajac ni FAP ali jače verzije (sa 110 i 130KS čini mi se, nisam siguran za tačnu snagu) imaju oboje i skupo je da padneš na nos no koliko sam upoznat čak i kod njih može da se ugradi zamjenski set sa fiksnim zamajcem. Nažalost to nije moguće kod svih automobila jer zamjenskih setova jednostavno nema u prodaji.

Teoretski, dvodijelni zamajac ima ulogu da čuva mjenjač od udarnih operećenja ali kod normalnih auta (80-100KS) to nije neki poseban problem kada se dvodijelni set zamijeni sa klasičnim.

Ljudi, da li je neko vozio Suzuki maruti 800 kubika? Interesuje me takav auto, za grad I za selo.

I Fokus TDDI ima bos pumpu i dizne kao traktor,a i zamajac nebpliva,dok TDCI verzije imaju plivajuci zamajac i elektro dizne...
Kad je rodjakkupovao i trazio TDDI masinu desilo se da je jedan idiot na placu na TDCI auto stavio TDDI oznaku,ali se.ispod haube jasno vidi razlika jer TDDI ima dizne kao traktor ali bukvalno i nema elektronski dzek na sebi. Ali ima i ljudi koji ne znaju sta kupuju,kad je cale kupovao samo taj auto od dizela je imao odobrenje da kupi s moje strane iz navedenih razloga,a slucajno poveze coveka iz sela koji isto ima fokusa ali TDCI i zali se caletu kako mu je otisao zamajac,ali nije skup oko 300-4000e polovan sa zamenom.

Ljudi, da li je neko vozio Suzuki maruti 800 kubika? Interesuje me takav auto, za grad I za selo.
Imao je moj cale dok sam ja bio mali par dana. Covek uvezao iz CH i tata ga kpio. No mami se nije svidjao pa se posvadjala sa tatom te je auto prodat prijateljima u Radjevinu. Tamo su sve brda. Ljudi ga vozali godinama i nije bilo ozbiljnjih kvarova. Rekao bi da je najveca boljka limarija.

Tako je, kod nekih automobila bez problema može da se stavi zamjenski komplet koji čine fiksni zamajac, korpa i lamela sa oprugama. Za motor to nije nikakav problem ako se zamijene sve tri navedene stavke, malo više se trese kao klasični stari dizeli i ništa više. Pežo 307HDI sa 90KS nema ni dvodijelni zamajac ni FAP ali jače verzije (sa 110 i 130KS čini mi se, nisam siguran za tačnu snagu) imaju oboje i skupo je da padneš na nos no koliko sam upoznat čak i kod njih može da se ugradi zamjenski set sa fiksnim zamajcem. Nažalost to nije moguće kod svih automobila jer zamjenskih setova jednostavno nema u prodaji.

Teoretski, dvodijelni zamajac ima ulogu da čuva mjenjač od udarnih operećenja ali kod normalnih auta (80-100KS) to nije neki poseban problem kada se dvodijelni set zamijeni sa klasičnim.

Zaboravio sam reci da je kod mene motor 90ks ili 66kw sa Bosch ubrizgavanjem i elektronikom motora, dok kod istog motora sa Siemens elektronikom ima Fap filter.

Sve je to lijepo, ali ''plivajuci'' nije stavljan u auta bez razloga, tek tako. Zombi je rekao gore, ali nedovoljno, taj dio ide u novije dizel masine zbog njihovog velikog obrtnog momenta, pa kod prenosa istog da bi se zastitio mjenjac (skupa stavka) to je tu kao neka vrsta kompezatora. I mislim da uopste nije pametno stavljati obicni zamajac umjesto plivajuceg, kad_tad mora popusiti mjenjac ili nesto drugo, uostalom ti zamjenski setovi su Turski ili Kineski i to govori sve_prilagodjavanje trzistu koje nema veliku kupovnu moc,
Mirosti, ne smijem ovdje napisati koliko mi je izdrzao zupcasti dok nije pukao, a bio je neke lijeve klase. Ti intervali servisa zupcastog su namjerno skraceni u preporukama mehanicara, naravno zna se zasto.Treba se samo drzati onog sto je fabrika propisala i nema glava da te boli.

@Sova
A ti to volis hazarderski da cekas da pukne z.kais da bi saznao koliko moze da izdrzi?
Ja znam vise slucajeva da su kaisi pucali ispod 50k km(i naravno pravili poznatu stetu)..

Tata je tko na stojadinu terao preko 70000km i kad je pukao kurslus. Pokrivljeni skoro svi vetili. Komsija na Subaru nije menjao zupcasti od kako je kupio auto, zablokira spaner i spadne kajis. Medjutim, on samo prezupci i havarisanog ga proda za male pare. Problem jeftino resen i auto se i dalje vozi.
-------------------------------------------------
Na Mercedesu 190D mi skripi lezaj spanera od PK kaisa. Vozi se tako preko 2000km, ali ne stize se od drugih obaveza da se zameni. Treba li da se menja kompletan spaner ili moze samo onaj lezaj? Ne mogu vise da ga slusam kako cvili, a i rizicno je ovako voziti.

Nazad
Vrh