Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
pozdrav svima koji se bavite proizvodnjom jagoda,ako moze neko da mi odgovori koliko mi je potrebno povrsine za 5 000kg jagoda pod plastenikom?znaci vodu imam i koliko bi mi trebalo para od prilike za plastenik,sadnice... da bih dobio barem u kolicinu jagoda za pocetak?koja sorta se najbolje pokazala?
Druže moj, treba ti oko 10 do 12.000 živića. To je oko 25 do 30 ari. Za taj poduhvat, kompletan zasad sa frigo živićima, Veroneze tunelima i kompletnom opremom za navodnjavanje, spremi od 20 do 25.000 evradi.
I da , u pravu si, NIJE SVE U ZARADI![]()
znaci corak,zakasnio sam.ja vidim svi sade pa pomisli dal je to toliko isplatljivo a vecina na otvorenom.isti slucaj i sa kupinom sad je sade svi pa ce malo verovatno da utice na cenu.videcu na jesen mozda probam malo cisto da vidim kako to ide i koliko se to isplatiIma predracune po netu, jagode je toliko nasadjeno ove godine, da je to zabrinjavajuce. U pojedinim selima u jeku sadnje cetiri masine nisu stizale da postave banke kolika je bila navala za sadnju jagode. Prosle godine na Sabackom kvantasu dobra jagoda je u jeku sezone prodavana po 60-70 dinara/kg. Ova trenutno uvozna je 400, max 500 din, sa tendencijom pada cene iz dana u dan. Prosle godine sredinom aprila na Beogradskom kvantasu Turska jagoda ja prodavana po 160 din/kg. Na tezgi je prva domaca max 300 din prodavana.
Mnogi se zalete I za uzgoj jagode na otvorenom, malo donacije drzave, malo povracaja,,, pa na kraju kukaju kako treba dosta uloziti, a dobra zarada je uvek pod znakom pitanja. O plastenickoj necu da pisem, jer ovde ljudi imaju dva - tri plastenika, a to po meni nije neka ozbiljnija proizvodnja da bih izvodili neke racunice.
Baš to. Dođeš u situaciju da te kg jagoda sa branjem iskošta 50, 60, 70 din. (u zavisnosti od toga koliko je rodila, koliko si ulagao u prihranu, zaštitu i sl.), a onda je prodaješ po 60, 70, 80 dinara! Dobar i oraganizovan PLASMAN naše robe (slično je i sa ostalim voćem, ja jagoda imam samo 1ha, ostalo mi je nektarina, kajsija, šljiva, trešnja...) je nešto što nam je NEOPHODNO!
Zasto bih posipao piljevinu, kada to nije neka prevelika povrsina? To mozes I motikom, kada pocne da raste trava da skines, nece ona kasnije izbijati kada se osusi zemlja.
@ Amos Znas kako je druze, da oni bas tako daju te povracaje tek bih onda bila propast za plasman robe. I ovako je nasadjeno, kao nikada do sada, a da drzava tako daje, tek bih onda bila dzabe jagoda. Nas samo moze da spasi izvoz, sve ovo ostalo vodi u veoma mizernu zaradu.