Sve moze Bojceticu, nego jel pise igde u bilo kojoj zemlji da moze? Ako nigde ne pise, tj nigde nije registrovan, ja ne bi to koristio za jabuku...A ako makar u nekoj zemlji pise da moze, onda iako nije po zakonu bas (nije kod nas zvanicno registrovan) ali onda moze ocigledno da se koristi, ako je makar negde za to registrovan...
Za Ben-a:
Karatane nije sistemik kolko se secam, i dobar je dosta za pepelnicu, dobro deluje i nema problem rezistentnosti, ali ima problem mesanja tako da se sa par sredstava koja sam imao obicaj da kortistim ne mesa cini mi se pa ga nisma nesto puno koristio a Systane je SI (sterol inhibitor) fungicid tako da ima problem rezistencije ko i drugi SI fungicidi, njega sam korstio i bio je OK generalno...
Zanimljiva stvar sa SI fungicidima je ta sto oni postepeno gube aktivnost kad se javi rezistencija, tako da duzi period mogu da se upotrebljavaju i ako imaju rezistenciju uz malo vece doze (sad dokle ici tako, to je pitanje) i sa vecom dozom jos uvek mogu da prihvatljivo deluju, dok kod strobilurina kad se pojavi rezistencija, koliko se secam tu jaca doza bas i ne pomaze... SI su generalno bolji kurativno, neki mogu i 96 sati tj 4 dana nakon infekcije da se koriste uspesno (sto ja nikad nisma voleo da koristim), dok su strobilurini bolji za preventivno prskanje, pre zaraze, a kurativno imaju slabije dejstvo od SI fungicida...
Zato se ja skroz slazem sa preporukom strucnjaka koju sma izneo gore, i siguran sam da je to dobitna kombinacija (jedini problem je sto je malo skuplja), a to je protektivni plus SI+insekticid u jednom prskanju, pa onda protektivni+strobilurin+insekticid u drugom, i tako negde do juna dok ne prodje "sezona" primarnih zaraza (a ako se tad odradi dobra zasitita, u letnjem periodu moze da se "stedi" na prskanjima malo), a posle ici samo sa protektivnim (nema velike potrebe za sistemicima u letnjim prskanjima, osim eventualno jedino za bolesti skladistenja, ali da budem iskren ja nisma nista specijlano za to koristio, zadnje prskanje je obicno bilo kaptan u kumulus negde u avgustu)...
Sto se tice kvaliteta "domacih" preparata, moje misljenje je (bez ikakvih dokaza, smao imam misljenje) da su to isti preprati, tj identicni, posto se to sve pravi "tamo negde" i retko sta se sintetisekod nas osim prostijih preprata, a kod nas se samo pakuje (stigne rinfuzno odnekud, i pakuje se kod nas), i da razlog "loseg" delovanja lezi u drugim ciniocima: losa kombinacija preparata (jedan drugog deaktiviraju), tvrda voda i mislim da je to najcesci problem kod nas, pa onda lose doziranje tj greske u doziranju, pa neispravna oprema za prskanje (dizna, pumpa i sl), pa neumece da se kalibrise atomizer itd itd... Sve u svemu, mislim da sve te stvari uticu na "losije" delovanje, a da su hemikalije ko hemikaije iste i da tu nije problem... Jos jedna stvar je i ta sto su kod nas generalno preporucene doze nize nego u americi na primer (za neke preprate duplo nize pa i manje po hektaru) pa ako se stavi manje preparata po jedinici povrsine, bilo koja mala greska moze da izazove veliku razliku u efikasnosti...