Jabuka

Info od drugara rusa koji prati unazad desavanja:

nema vesti javno. Nakupci verovatno obaraju cenu. Nema prodaje sada u Rusiju do kraja septembra. Sad u Rusiji troše njihovu jabuku.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Red jonaprince, slučajno sam naleteo na ovaj plod.

118651570_10221292888005633_2215736211425011727_o.jpg

Ništa još zvanično, imam malo Glostera, pa trenutno on ide na pijacu. Ostalo čeka malo boje, okvirno još desetak dana.

Da li postoji neko sredstvo koje moze da zastiti jabuku od strsljena ili da berem ono sto mi oni ostave

Hranjenje[uredi VE | uredi]
Stršljeni love kukce, pa tako i pčele, najčešće pred samim ulazom u košnicu. Osim pred košnicom, love pčele i za vrijeme odlaska ili dolaska na pašu. Uhvaćenu pčelu odnose na obližnje drvo gdje joj iz mednog mjehura isišu nektar, a prsne mišiće sažvaču, pomiješaju sa slinom te ih tako pretvore u sluzavu kašu kojom hrane svoj pomladak. Navodi se da jedno prosječno veliko društvo od oko 300 do 400 životinja tijekom ljeta ulovi oko pola kilograma plijena dnevno. Na taj način, oni uz šišmiše (jer love i noću) značajno doprinose prirodnom uništavanju kukaca - štetnika i tako doprinose održavanju i prirodne ravnoteže.
Stršljeni love i noću, za punog mjeseca, ako su noći vedre. Radijus lova im je oko 1500 m od gnijezda. Postoji zabluda u pčelarskoj literaturi da se odrasli stršljeni hrane mesom kukaca, naročito pčela. To nije tako, zato jer odrasla jedinka stršljena nije u stanju probaviti krute proteine.
Odrasle jedinke hrane se sokovima drveta i sokovima koje isisaju iz raspucanog voća, te drugim slatkim tvarima koje nađu u prirodi.
Svoje ličinke hrane proteinima, najčešće dijelovima kukaca.

Da li postoji neko sredstvo koje moze da zastiti jabuku od strsljena ili da berem ono sto mi oni ostave
Samo zamke, plastična flaša sa 2dl piva i 2dl slatkog soka tipa kole... Provereno stršljeni idu na to kao popizdeli. Odsečeš vrh flaše i kontra ga vratiš na flašu da dobiješ kao levak, stršljen lako ulazi a teško izlaz napolje i tu se davi... Za nedelju dana uhvatićeš gomilu stršljena i osa.

Ова замка ''ради''. Ја правим раствор и у пластичне флаше сипам обичним пластичним чашама и ставим:
2x2dl пива
2x2dl јабуковог сирћета
1x2dl шећера
остатак долијем воду
Сирће поред тога што привлачи осе и стршљене одбија пчеле. Може замка као што је колага описао а може и да се само на флаши направи полукружни рез и направи као шалтер када се изрезани део пластике ''извуче'' ван флаше. Може и само рупа од око 10-20mm да инсекти могу да прођу и ретко нађу излаз.
Мало теже се сипа у флаше са малим рупама па је зато ''шалтер'' погоднији. Ово са грлићем наопако користим код пластичних балона.

Нисам сигуран где се писало али одличан мамак је да се у рано пролеће убаци месо које је отровано инсектицидом. Тада су обично осе које долазе да узимају храну тзв. матице и када се такве осе униште онда им је популација много мања јер нема ко да направи гнездо и снесе јаја. Али мислим да то није добро јер и осе доприносе смањењу популацији инсеката и долази до потенцијалне неравнотеже на микролокацији. Никада то нисам пробао ни имао намеру.
У прво време сам имао велики број оса које су нападале када се пумпа вода са шмрка или када се прође поред гнезда испод крова или на скривеним местима.
Када сам почео да остављам свежњеве трске за солитарне пчеле онда се дешавало да осе направе гнезда близу тих трски јер су ловиле солитарне пчеле. Ипак та гнезда су била лако доступна и ја сам их рушио и по неки пут добијао убоде. Онда су почеле матице да презимљавају између трски у свежњу. Оне се ту групишу по двадесетак и чекају пролеће да крену свој природни циклус. Кад сам прегледао свежњеве испадну слабо покретне и онда их уништим.
Испод крова и између бетоских блокова на шупи увек праве гнезда. Када прскам шљиве обично штрцнем помало инсектицида где претходно обележим где им се гнезда налазе.
Ове замке постављам и на шљивама против шљивиног смотавца и тада се много оса подави а кад та течност почне непријатно да мирише онда почну и мушице да улазе и да се даве. Прве године је доста стршљена упадало у замке а сада веома ретко.

Poslednja izmena:
Išla je Gala iz sela pre nekoliko dana, koliko sam čuo bila je po 55 dinara. Ostalo je na čekanju.

Meni zlatni stoji...niko ni da pita za njega. Kao bice nesto od nedelje, ali niko ne zna nista da kaze. Bojim se ako pozuti, ko ce ga hteti onda!

Cena na nivou 40 (42-43) za kesh odmah. Varijante 45-46din cekanje 30-45 dana. Varijanta miks A i B klasa dosta dobro ide na 35din i dodju po nju. Zlatni.

Nazad
Vrh