Jel' identican raspored, tj jel' ravnomeran raspored fleka u svakom redu tj. na svakom stablu i sa strane jecma, i sa suprotne strane? Ako je ravnomerna (tj ima ista kolicina fleka i sa jedne i sa druge strane drveta), onda izgleda da nije od neceg sto je radjeno u jecmu (ne mora herbicid da bude, moze i nesto drugo sto je prskano po jecmu) zato sto je logicno ako je doslo do zanosenja sredstva za prskanje, da je strana stabla okrenuta jecmu mnogo vise stradala od suprotne strane... Sto se vetra tice, moze vetar puno da dobaci, ako je jak moze sigurno i 14 redova po neku kapljicu da dobaci, tako da mi to ne deluje kao nesto nemoguce (ali definitinvo sto se dalje ide, manje kapljica se dobaci, to stoji)...
Cudne su fleke, bas su pravilne i okrugle takoreci sto mi indicira da je kapljica necega pala na to mesto na listu...
Ako bi bila neka bolest, na virus bi ja tipovao prvo, ali opet virusi ne pokazuju tako brzo simptome, i virusi pokazu simptome rastrkano, bez nekog posebnog pravila (a ovo kod tebe ima pravilo, da su veci simptomi do jecma, i slabe kako se odaljavas od jecma, sto po meni iskljucuje virus, t.j. malo je verovatno da se virus tako siri), ili ga ima samo na nekim stablima...
Moras da procenis kako treba da izgleda steta ako je zanosenje herbicida, kako se te kapljice krecu, s koje strane stabla izazovu vise fleka, a s koje manje, i procenis ravnomernost po redovima i vocnjaku, pa da onda potpuno iskljucis herbicid iz jednacine...
Meni i dalje, na osnovu onog sto si mi ispricao i same slike, najverovatnije deluje da je herbicid (ili nesto drugo sto je prskano), ali naravno, ne iskljucujem druge mogucnosti.....
Evo naso sma ti jedan ink kako izgeldaju stete od razni hherbicida (doduse na orahu, ali opet mozes da vidis da postoji par preparata koji su izazvali slicne simptome ko sto ti ims), pa pogeldaj ito... ako nadjem bas za krusku, poslacu ti link
Herbicide Symptoms Photo Repository - Identifying crop and ornamental plant damage or injury from herbicides.
herbicidesymptoms.ipm.ucanr.edu
Jel' mozes da pitas komsiju s cim je to prskao (i herbicidom, a i ako je prskao jecam protiv neke bolesti) pa da onda proverimo malo kako bi izgeldalo to na lsitovima ili da iskljucimo prskanje iz dalje analize...
Jel' imas nekog iz poljo sluzbe u blizini da dodje da ti pogleda to?