Izgradnja štale za ovce i koze - Sam svoj majstor

• Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
Pokazaosam supruzi Pita jel ovo na gelenderima saksije za cvece :haha: pami sine ideja da moze u tim saksijama da se zasnuje lucerka za pasu :haha:
Dragane ne valja crtaj opet :osmeh:
Izvinte za :off_topic:

milossoumi sto prica i ja mislim da je to najpametnije znaci bez ulaska super,kada bi ja pravio pravio bi tako

Rale kako si me nasmejao. :haha::haha: Onda ja necu i pokazati mojoj sta sam nacrtao.

Vlasko B moze i spolja jasle , ali moras zimi zatvoriti supu. Jer zimi je hladno , da na -20 duva promaja kroz supu.

jasle budu spreda obicno,sa strane je bitno da ne duva a to sto je otvoreno koliko da mozes da ubacis balu komotno to nesmeta,treba imati i malo ventilacije,mene je licno naterao ovan da hranim ovako,nije ubica al nesmem da mu verujem jer je veliki,a kazu i zbog bolesti i zaraze da je tako bolje,pogotovo ko ima svinje,kokoske,krave.....

Dacu sve od sebe da nacrtam i taj model Tor , Supe. Leti je stvarno potrebno da bude svezije za ovce , ali zimi : kako god mi da zatvaramo , vetar i hladnoca ulaze.

mene interesuje sljedeće treba da napravim objekat za maksimalno 1-2 koze i eventualno njihove jariće za svoje potrebe..Zamislio sam da to uradim od drveta imam drvene stubove,udario bih po njima štafle 5x8 i dasku debljine 2 cm..Krov bih uradio od trapeznog lima ili crijep..Interesuje me kolika treba biti površina takvog objekta da im bude ono tamam,da li moze zimi takav objekat zadovoljit potrebe koza,neko kaže samo obloži kukuruzinom okolo..interesuje me pod kontao sam da ubacim hrastovu dasku da li to ili nesto drugo kamen,sljunak ili sta vec beton kazu ne valja..
Mogao bih uraditi i zidani objekat od blokova al nekako ne mogu da se nakanim na zidanje,šalovanje i ostalo :)
Pa eto znači vaši prijedlozi,sugestije bio bih vam zahvalan

Prijatelju koza je izrazito društvena životinja tako da ne valja ako je sama. Znači bar dve. Odličan je pod od nabijene zemlje ali mora da bude uzdignut od terena.Što više to bolje. Spoljnu vodu skloni od objekta jarkom. Treba ti dobra ventilacija ali ne sme promaja. Znači ventilacija u gornjoj zoni. Treba ti dobro prirodno svetlo. Ako koze nećeš da puštaš na pašu svaki dan ili ne planiraš veliki ispust onda ti treba 3m² po kozi a prozori oko 20% površine poda. Bilo bi dobro da je prozor a i ispust okrenut na južnu stranu. Štalu napravi što višlju. Što više vazduha manja je koncentracija amonijaka = zdravije životinje. Koze dobro podnose hladnoću, bolje od vrućine a krov je najtopliji. Zato možeš da napraviš mali tavan i tamo da držiš seno, slamu...Nema potrebe da stavljaš lim ili crep jer se oboje ludački greju. Umesto toga daske i tetrapak foliju tako da srebrna strana bude okrenuta na spolja = odbija svetlo i toplotu. Ako ti je to ružno i hoćeš lep krović onda ide daska pa neka vodonepropusna folija ili ter pa uzdužne letve od 5 cm pa poprečne za crep. Ako je krov na jednu vodu to se odlično ventiliše jer duva promaja između crepa i daske ako ne zatvoriš čela.........

E ovo sa povrsinom od 3m" je po mom ukusu:bravo:,kao i ostali deo teksta,Bravo majstore.Osim seno na tavanu

Poslednja izmena:
Ja zamisljam mlko drugacije , objekat istok zapad , krov na 2 vode plus bi spustio i na istocnu stranu zbog kosave , visina bocnih stranica - od krova do zemlje 2m , objekat bi opsio okolo zicom za armiranje betona sa okcima 10x10 pa onda bale slame i sa zapadne strane bi napravio kapije prko cele sirine dabi mogo ulaziti ulaziti sa mehanizacijom radi ciscenja .
Pod bi podigo sa rizlom tucanikom 15 cm pa na njega stavio 5 cm peska i poravnao zabom (masina za nabijanje podloge) i onda poredjao cigle , hranidbeni hodnik 1,4m podignut 40 cm od zavrsnog nivoa poda boksova betoniran ograda oko hranidbenog hodnika sa onim savienicevima od 1/2 cola (vertikalne cevi pod uglom od 30 stepeni) .
Pojilice 5 kom sa krejanjem za zimski period +5 obicne za letnji period .
Plus ozidani prostor za jaganjce , Objekat bi morao biti 150M2+ , i verovatno oko 9+ metara sirine

---------- Poruka napisana u 23:47 ---------- Prethodna poruka je at 23:37 ----------

A moze i ovako nesto da se spusti nize i preuredi
http://poljoprivredni.oglasi.rs/oglas/425176/ostalo+backi+jarak

---------- Poruka napisana u 01:44 ---------- Prethodna poruka je at 01:40 ----------

Da dam mali komentar za jasle. Neznam što se toliko mučite oko toga kad ima rešenje. Ja sam u temi o jaslama pisao. Kolega Kvicoje je postavio sliku ra detaljima. Rešenje je iz knjige Fride Bauman. Moguče je to rešenje primeniti i za hranidbeni hodnik. Univerzalne su za sve vrste hrane. Preko deset ovčara koji su videli kod mene koriste ovaj model i svi su prezadovoljni. Pogledajte.

Ja zamisljam mlko drugacije , objekat istok zapad...
Požarevac tu razbija košava. Ona je u principu jugoistočni vetar ali to se menja prema lokaciji u zavisnosti od konfiguracije. Negde je više južni, negde istočni... Orijentacija ulaza i ispusta prema jugu je preporučena zbog zdravlja životinja. Za ovce neznam ali koze su su u stanju da dobro sintetišu vitamin D ako su na suncu. Svaki zimski dan kada ne duva sa juga i ako je vedro je dobar da se štala otvori i da sunce prodre unutra, to jest da grla mogu po želji na sunce..čak i kada je minus. Tamo gde često duva košava treba se tome prilagoditi.
Ne vidim nikakvu prednost poda od cigle. Pod od nabijene zemlje je bolji jer bolje apsorbuje i otpušta vlagu. Ako se uradi ravno što i nije teško nema problema pri mašinskom čišćenju.
Hr. hodnik ili hr. traka je najpraktičnije rešenje za sada. Uopšte nije presudno odakle se puni, Suština je da ovce ili koze moraju da jedu tamo gde je hrana a ne mogu da je izvlače i bacaju pod noge.

Seno na tavanu je nešto za šta ima i za i protiv. Prvi nedostatak je što ako ventilacija nije baš kako treba seno povlači miris amonijaka a može da povuče i vlagu. Drugi razlog je mogućnost požara. Ako je instalacija El. dobro izvedena i ako se ne puši u objektu onda ne vidim kako može da dođe deo požara. Punjenje tavana senom i slamom nije bitno komplikovanije od punjenja visokog senika. Zato je svakodnevno donošenje hrane(bala) pesma. Samo se spusti bala sa tavana pravo na hodnik. Znači nema nošenja, nema kolica, nema veze kakvo je vreme napolju i sl...druga dobra stvar je što je senik na tavanu super izolator. Kada je napolju 30-40° sam krov može da ima temperaturu preko 70. To podiže temperaturu u štali = manji prirast, manje mleka .....

Na kraju da kažem nešto o betonu. Po meni je to najbolji mogući pod jer može lepo da se opere i onda lako dezinfikuje. Sad će svi da graknu kako je beton hladan. Beton nije ni hladan ni topao. On je loš izolator. Ako je zid od betona on je leti vruć a zimi hladan. Beton na zemlji imaće temperaturu zemlje. Proverio sam kod jednog drugara koji ima malu prostoriju za pečenje prasića i jaganjaca. deo poda je betoniran a tamo gse se peče su cigle, svi znaju zašto. Izbušili smo rupe i u cigli i u betonu tankom vidijom i zaboli šipkasti termometar. nema razlike u desetinku stepena. Mana je cena a još i mreže......

Sto se betonskog poda tice,to nebi bilo pametno zbog nemogucnosti oticanja suvisne vlage,pa bi mikroklima za ovce bila ubitacna.Mora se praktikovati dobro dreniranje objekta od atmosverskih padavina,tako da nabijena zemlja u ovcarniku uvek bude suva,to jest da moze da upije mokracu.Video sam jedan skoro idealan objekat na forumu savetodavne sluzbe,negde u okolini Loznice,ne umem da ga postavim na forum,ali zadovoljava masu potreba i nije skup.Objekat je va dve vode,jedna je za ovce sirine 9 m.a pod drugom vodom sirine 6 m. seno,zito garaza...Samo bih ja ostavio ulaze iz senika u ovcarnik.Nije ni skup mnogo,cini mi se.To je iz prirucnika Fride Bauman.Zivotna mi je zelja da imam 100 ovaca,pa bih znao kako bi.Za sad za dve ovce i dva jagnjeta mogu i u kupatilu da ih drzim.
Pozdrav svima.

@TAR
Vi kad napisete post , to je napisano do kraja , Svaki segment , svaki delic slagalice , cinjenice , zakljuci , vidise bogato znanje i iskustvo .
Cinimise da je Kosava severoistocni vetar koji na srbiju duva sa obromaka karpata al to nemenja nista u vasem postu i ovaj moj deo nije bas pogodjen kosavom kao okolina pored dunava.
Nov ovcarnik bih napravio u jednom od 4 pasnjaka tako da mi konfiguracija terena i raspored objekata nalazu da ispust bude na zapadu i severu , zimski ispust je veoma dobra stvar i sigurno cu ga iskoriscavati kod ovnova , podmladka i ovaca na muzi , tj nebi bas pustao visoko sjagnjene ovce napolje da se nakvase ili jagnje napolje ako nemora.

Sto se betonskog poda tice,to nebi bilo pametno zbog nemogucnosti oticanja suvisne vlage,pa bi mikroklima za ovce bila ubitacna.Mora se praktikovati dobro dreniranje objekta od atmosverskih padavina,tako da nabijena zemlja u ovcarniku uvek bude suva,to jest da moze da upije mokracu.Video sam jedan skoro idealan objekat na forumu savetodavne sluzbe,negde u okolini Loznice,ne umem da ga postavim na forum,ali zadovoljava masu potreba i nije skup.Objekat je va dve vode,jedna je za ovce sirine 9 m.a pod drugom vodom sirine 6 m. seno,zito garaza...Samo bih ja ostavio ulaze iz senika u ovcarnik.Nije ni skup mnogo,cini mi se.To je iz prirucnika Fride Bauman.Zivotna mi je zelja da imam 100 ovaca,pa bih znao kako bi.Za sad za dve ovce i dva jagnjeta mogu i u kupatilu da ih drzim.
Pozdrav svima.

http://www.youtube.com/watch?v=TI_I9ZpBmwM Mislis na ovu farmu?

Zbog mikroklime i pravim ovakav objekat , zasad imam tri objekta 1 stari ovcarnik sirina 4m ispust po celoj duzini 2m sa tremom , prozori 40x40 objekat pogodan za vansezonsko parenje a katasrofalan za ciscenje , moja ocena osrednji
2 preuredjena stala za krave , beton dole , puno amonijaka , malo svetlosti , samo 1 vrata za ciscenje i ulaz , ocena los
3 objekat smo jesenas ja i supruga preuredili deo senjaka , malo daski .... visina zida 120 cm , vetar struji iznad ovaca , dole je zemlja i prostirka je 90% suva , nedostatak je sto je krov visok pa kad veje sneg uz kosavu hoce da unese snega unutra , ovce su u mnogo boljoj kondiciji od ovih u objektu 2 a ishrana je ista , moja ocena je 4

Ispust za ovce,a cemu to sluzi,osim da se ovce ukaljaju,pogodan za stvaranje uslova za sepavost,bilo da je betonski ili zemljani,jedino da je povrsine jedne dobre livade,kada je mraz(zimski uslovi)onda je to ok,al kada je kisa,blato i sl onda je situacija jako losa,betonski ispust takodje lose resenje,zimi se tesko cisti na kisi se ovce prljaju i leze u sopstevenim fekalijama,ili gaze po njima sto opet nije dobro za papke.U losim vremenskim uslovima ovce nece izaci napolje ukoliko su site i zadovoljne,E da ne zaboravim ispust bi morao biti nadkriven da bi to bio dobro

mirko
taj ispust bi bio sljivak + bukova suma na 70ari , malko se prosetaju potrce , a i kretanje poboljsava protok krvi kroz vime, ramisljam otvorim vrata pa ako oce da se prosetaj nek setaju a koja nece nemora , sta mislis?

@TAR.....................
Cinimise da je Kosava severoistocni vetar koji na srbiju duva sa obromaka karpata al to nemenja nista u vasem postu i ovaj moj deo nije bas pogodjen kosavom kao okolina pored dunava. .....................

Rale, druže,
pecao sam godinama na Dunavu pa ako ja ne znam ništa o košavi moje kosti znaju..:haha:
Šalu na stranu. Košava se definiše kao jugo-istočni vetar. Planine i brda samo lokalno skreću vetar ili prave levkove iz kojih izlazi pojačan kao kod Golubca da ne govorimo o Ramu gde duva tako da često baca šlepove na obalu...Zato se i kaže "duva kao kod Rama"..Ali da ne bi bilo to je tako jer ja kažem.., evo šta piše Wikipedia : Košava (wind), southeastern wind that blows in northern Serbia. Znači osnovni pravac(kod nas) je jugo-istočni ::namigivanje::.
http://img510.imageshack.us/img510/6287/kosava1dl8.jpg

Da naravno sve pohvale, isao sam vise od 10 puta kod njih, moj ovan sad potice sa njihove farme kao i 4janjice, jako lepo i uredno domacinstvo, idila je posedeti sa njima sat vremena. Meni jedino sto je upadalo u oko jesu mali jaganjci koji prolaze kroz ove otvore tj jasle i izlaze u ovaj hodnik inace objekat je za 10

Nazad
Vrh