Izgradnja štale za ovce i koze - Sam svoj majstor

• Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
Ja na 32 kvadrata mucim muku sa 11ovaca i njihovim jagnjadima

Enes da bi dobio pad od 27% ako mislis pokrivati crepom moras izracunati duzinu roga a to majstori najprostije rese ovako: sirina objekta puta 6 i dobijes duzinu od sljemena do vencanice na to dodas jos bar 60cm da predje streha i nebrini evo primer ako ti nije jasno : sirina objekta 5m puta 6 dobijes duzinu roga od 3m na to dodaj jos bar 60cm i za objekat tog tipa duzina roga ti je 3,6m pad 27% i nebrigaj.

Nek stane u nju 30 komada ja sam opet zadovoljan, postavio sam ovo da vidim vase misljenje i hvala vam a ovce bih u njoj bile samo od januara do aprila kad su velike hladnoce, preko ljeta bi bila prazna.

Potpuno se slazem za ovaj podatak od 2-2,2m2 po ovci sa jagnjetom.To se u praksi najbolje pokazalo i u mom objektu.Kada nema jaganjaca dosta prostora je prazno, ali kada krene jagnjenje ,milina, samo pomicne ograde, najbolje od paleta i pomeras kako ti treba.
@enesss89
Vidi druze ovo je podatak za ovce sa 1 jagnjetom - jasle korito itd , posto su tvoje ovce krupnuje od 60 kg i koficijent jagnjenja ti sigurno pozamasan u 9x5=45 metara kvadratna moras racunati na 3 metrara kvadratna i vise po odraslom grlu sa jagnjadima , jos kako su ti ovce debele to ce i ovako biti guzva , i na ovih 15 kom bi trebala visina da bude pozamasna zbog isparenja i stetnih gasova , tj ventilacije i mikroklime

ja bi tu udario sto jace bagremove stubove duzine 4 metra zalijes ih tako da bi dobrio visi objkeat stime vecu prozracnost i bolje ozracenje

Ewo sad cu postaviti video sta sam danas uradio nisam jos zavrsio krov jer kisa me otjerala u kucu.

---------- Poruka napisana u 13:36 ---------- Prethodna poruka je at 13:27 ----------

View My Video To su moji skromni objekti bez puno ulaganja, imam i jos betonsku stalu ali moja rasa ne podnosi betonske stale tako da sam se odlucio na ove drvene jer meni je bitno preko zime samo da ih ne bije mraz i snijeg tj. da su samo u natkrivenom kad se budu jagnjile.

Enes da bi dobio pad od 27% ako mislis pokrivati crepom moras izracunati duzinu roga a to majstori najprostije rese ovako: sirina objekta puta 6 i dobijes duzinu od sljemena do vencanice na to dodas jos bar 60cm da predje streha i nebrini evo primer ako ti nije jasno : sirina objekta 5m puta 6 dobijes duzinu roga od 3m na to dodaj jos bar 60cm i za objekat tog tipa duzina roga ti je 3,6m pad 27% i nebrigaj.

majstor Rajko,sa onih mojih pomenutih 3-3,2 metra sam mislio bez strehe,a na 25% minimum,Vidis rajkane i kontras ponesto ubode:haha:,pozdrav druze

Temperature su danima oko 35 C, noću se temperatura spusti, a najava dužem zahlađenju i većim padavinama nema.
Elektricne instalacije, suva trava, detelina, slama, za nevolju je dovoljna samo jedna varnica.
Gledao sam na nekim stranim sajtovima ovakave protivpožarne sisteme, lako je postavljanje, a mislim da nije preterano velika investicija, šta mislite o ovome u ovčarnicima ?

im009776.jpg

Kolika joj je cena?i kako se aktivira?ugradanja bi trebala da je jednostavna,jedna cev duz celog plafona ovcarnika i na svaki metar po jedna prskalica.ili vise cevi,zavisi naravno od kapaciteta.

Kolika joj je cena?i kako se aktivira?ugradanja bi trebala da je jednostavna,jedna cev duz celog plafona ovcarnika i na svaki metar po jedna prskalica.ili vise cevi,zavisi naravno od kapaciteta.

Upravo tako, u suštini sve zavisi od širine objekta, a šire su verovatno potrebne dve, tri ili više cevi po dužini.
Cenu nisam proverio, a aktivira se tako što zidovi epruvete ( malo plavo na slici ) sami pucaju na 68 stepeni Celzijusove skale, automatski se aktivira ventil koji kroz donji deo rasprskuje vodu.
Nisam siguran da ovo ima negde kod nas, ali sigurno može da senabavi negde u inostranstvu.

Ovde u CH svaka fabrika mora da ima te rasprsivace. Nikad se nisam raspitivao za cenu , ali siguran sam da su ovde preskupi, u F ili u I mislim da su mnogo , mnogo jeftiniji.

Treba se raspitati na koliko se razdaljine postavlja pa je lako izračunati cenu celog protiv požarnog sistema, ali mislim da ovo vrdi svaki dinar, mnogo je štala izgorelo, a šteta je bila često 100 % jer za tih 20~30 min koliko treba vatrogascima sve se već pretvori u pepeo.
Kolega dragan82 da li možete da proverite kolika je cena ovakvih rasprskivača kod vas ?

Pa ja jako redko idem u te velike prodavnice gde se prodaje gradjevinski materijal. Ali imacu u vidu da kad budem u blizini , navraticu.

Tar
молим те, кажи нешто више о смислу хранидбеног ходника, заинтригирао си ме.

Ovo nisam video ranije pa sa malim zakašnjenjem....
Hr. hodnik je uveden pre svega zbog olakšanoh hranjenja - znači hodnikom ide mikser, kolica.. i sipa seckako seno ili silažu levo i desno. Osim toga isti mikser se napuni slamom pa kada su životinje u ispustu on ide hodnikom i basca seckanu slamu levo i desno...to su bili glavi razlozi ali ispostavilo se da nema rastura i da je hrana čista što je važno. Danas se i manje štale prave asa hodnikom.
Još jednu stvar sam primetio. sada su velike vrućine i seno je presušeno jer je mala rel. vlaga. na hodniku ostane ogromna količina izmrvljenih listića,. To bi iz jasala padalo na pod. na hodniku ostaje, pa kada pojedu ono što im najviše prija one razgrnu stabljike koje ih manje interesuju i pređu na "brašno od sena" koje leži na betonu..
Kada se rastura hrana ne dolazi se u kontakt sa životinjama ni sa prljavom prostirkom. Nema guranja ni prljanja.

Drago mi je Olivere da si se javio u vezi štale jer tvoja štala je pravi primer štale za koze i verovatno ovce jer što sam video kod tebe sve je urađeno da olakša ishranu koza,da bude što manje rastura hrane kao i izđubravanje objekta.Po mom skromnom mišljenju štala je super.Svako drugo hranjenje koza bez hranidbenog hodnika iziskuje daleko više rada i vremena pa je nezamiislivo da se i radi drugačiji sistem ishrane.Pozdrav Milan!

• Like
Reagovanja: Tar
matke druze;to su zavrsne glave protivpozarnog sistema,sa time radim i znam to u prste,ima ih vise varijati,temperatura je ta koja odlucuje njihovo otvaranje,nalaze se od 76 stepeni pa do 500 stepeni,zahvat bacanja vode je 2m u precniku od te glave ili 4 metara izmedju,za ovaj sistem je potreban pritisak vode vise od 4 bara,sistem se lako montira ali glavni ventil kroz koji voda dolazi je skup,on ima funkcije da daje alarme i upozorava ako se slucajno sistem aktivira,ako resis posalji poruku pa cu ti proracunati dimenzije i reci kako i sta,pozdrav

Nazad
Vrh