Izgradnja štale za ovce i koze - Sam svoj majstor

• Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
Potpuno se slazem za ovaj podatak od 2-2,2m2 po ovci sa jagnjetom.To se u praksi najbolje pokazalo i u mom objektu.Kada nema jaganjaca dosta prostora je prazno, ali kada krene jagnjenje ,milina, samo pomicne ograde, najbolje od paleta i pomeras kako ti treba.

Najgore rešenje je kad se na brzinu pravi objekat, obiđe se par mesta pa pogledaš par rešenja, što ti se svidi usvojiš a što ne odbaciš. Kolega Boca ima dosta funkcionalan objekat kod njega sam bio ali ću i ostale morati da pogledam, ovo šro imam sad dovoljan mi je za ovaj broj ovaca ali ako bih uvećavao stado napravio bih komforniji objekat.

Ja sam dve godine sunjao okolo i snimao do tancina sve sitnice i zadovoljan sam mada bi moglo jos bolje da bude ali cu neke male korekcije izvrsiti kad budem imao vremena. I los objekat treba videti da bi se znalo sta nevalja raditi.

lepo napisano al za pramenku od 40 kg,il je neko zaboravio da su ovce ponekad i sjagnjene,plus vuna-kod mene u jednom boksu ima hranilica od 3,6m i 8 ovaca u boksu koji je 3,6x4,5(na hranilicu otpada oko 2m'povrsine),verujte da jedva staju sada u toku sjagnjenosti,ista povrsina boksa je predvidjena i za njihovu jagnjad ALI CORAK,funkcionisalo bi da bude 1 jagnje po ovci,funkcionise u prvih 20 dana sa blizancima al dalje pojma nema,treba uneti hranilice za koncetrat,sve to je teorija praksa je drugo.bar u mojim iskustvima,ili ja volim komotnije da ih vidim kako se igraju a ne kao sardine.

Poslednja izmena:
To je pisano otprilike za prosecnu ovcu od 60kg mada opet kazem i moje je misljenje da je to minimum minimuma i da je potrebno vise od 2.2m2

Strainac i kod mene ista prica po selu samo jedan po jedan krov popusta nepamte ljudi odavno ovako nesto.

Zanima me da li kao prostirka ovcama može da se koristi piljevina, jer ovde slabo ko seje žitarice tako da nema slame?

Mislim da moze bez problema,ali pazi,u piljevini imas dosta zice i eksera,otkud tu ne znam,ali znam da ima,ako zivotinja pojede zicu tesko da moze da prezivi.

jesu skupi ti magneti, ima ih po licitacijama ali da su jaki jaki su ko crna zemlja, vade gvozdje i ispod vode... ovih dana cu rasturiti jednu spravicu bas da proverim dal je tacna prica da ih i tu ima... ako je tacno objavicu ovde sta sam rasturio i staviti slike tog magneta.

I ja sam bas mislio na HDD i gledao neke snimke malocas na youtoube , jedan sam bio skoro izlicitirao za 370 dinara i + postarina = 500 dinara a mogo sam za te pare na buvljaku da kupim bar 10 hardova pokvarenih i da imam 20 magneta + sto ima u HDD i jedan mali od storcijuma :osmeh:

Trebalo bi da bude tako ali oprezno sa njima ma koliko maki izgledali. Da ne idemo vise u :off_topic:

@ Nikola~vuk. Nije ti drugar piljevina dobra za prostirku,pogotovo ne za ovce. Prvi razlog je taj sto se uvuce u vunu i nema sanse da se istrebi a drugi sto u kontaktu sa mokracom i izmetom stvara kiselinu(vrenje) pa se mogu pojaviti suga i razne druge kozne infekcije.

mene interesuje sljedeće treba da napravim objekat za maksimalno 1-2 koze i eventualno njihove jariće za svoje potrebe..Zamislio sam da to uradim od drveta imam drvene stubove,udario bih po njima štafle 5x8 i dasku debljine 2 cm..Krov bih uradio od trapeznog lima ili crijep..Interesuje me kolika treba biti površina takvog objekta da im bude ono tamam,da li moze zimi takav objekat zadovoljit potrebe koza,neko kaže samo obloži kukuruzinom okolo..interesuje me pod kontao sam da ubacim hrastovu dasku da li to ili nesto drugo kamen,sljunak ili sta vec beton kazu ne valja..
Mogao bih uraditi i zidani objekat od blokova al nekako ne mogu da se nakanim na zidanje,šalovanje i ostalo :)
Pa eto znači vaši prijedlozi,sugestije bio bih vam zahvalan

Nazad
Vrh