Izgradnja štale za ovce i koze - Sam svoj majstor

• Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
Kako god radio pod nemoj od betona. Pošto je to manji objekat patoši ga ciglod. Ispod stavi tampon od šodera i peska.

Ja prikupljam polako materijal za stalu, komplet od drveta jedino taj pod nikako da se opredelim sta da radim i sta da stavim... razmisljam i o tamponu od sodera. Ovaj objekat su razrusile totalno, sve sto je zidano od cigle poruseno, jedino im sad ostao ovaj deo od drvenih paleta i greda. Hteo nehteo moram da pravim drugi. Znaci drveni stubovi (za njih mi fali jos neka telefonska bandera) i grede 10x10 imam i neke deblje, zidovi ce biti od euro paleta i krov cu isto patosirati euro paletama s tim sto cu preko odraditi naj verovatnije kondor izolaciju. Sa severne strane (najduzi zid) radicu plevnju za seno tako da im severac nece duvati. Sa juzne strane cu staviti prozore i ispred objekta ograditi za ispust kad dodju sa pase.

Ако би стављао вуну као изолацију, чиме се прска или на који други начин се чува вуна да не пропадне, а да се у њој не множе разне бубе и тд...?

Neko od kolega je pominjao da vunu u izolaciji tretira sredstvima kojima kupa ovce,sto ostane od kupanja natopi vunu u zidovima.Ektanon ili nesto slicno.

Има ли неко искуства са стављањем вуне као изолација по зидовима, поготово ако су бетонски блокови...

Kako mislite kolega da stavljate vunu u betonske blokove ? Mene takođe zanima da li neko ia iskustva sa ovim, da li je dovoljno zaštititi prostoriju izolovanu vonom sa rastvorom ektanola koji ostane od kupanja ovaca ?

Ove jasle kao sto ima nas kolega entuzijasta su najveci promasaj kod svih koji imaju takav tip jasle. Prvo ovca prilikom uzimanja hrane iz takvog tipa jasle , treba drzati glavu u neprirodan polozaj , drugo izvlaci iz jasle sve po jednu travcicu , nikako ne moze da jede sa puna usta , trece pleva pada dole , a ta pleva je nesto najukusnije za ovce, cetvrto zob nikako ne moze da se stavi u takve jasle.
Ovce trebaju umati jasle kao i krave , u jasle trebaju uci celom glavom . Jasle trebaju biti funkcionalne , da moze da stane bala i da moze lepo da se rasturi (rucno) po celoj duzinu jasle , a da pri tom ne dodje do velikih gubitaka , da se ne izgubi pleva iz bale . Kao i to 1no jasle treba biti univerzalno da se iz istog uzima i zrnasta i habasta hrana.

---------- Poruka napisana u 09:02 ---------- Prethodna poruka je at 09:01 ----------

dragane za ove jasle si u pravu i od svih ipak su one najprostije najbolje korito,pola metra siroko,petnest santima duboko i resetke de provuce glavu i nema rasip,nema guranja,na ovakvim jaslama ko kod entuzijaste ovan samo sagne glavu i ko od sale pomeri deset ovaca dok se najede,plus rastur,plus gvisci i jagnjad nemogu od ostalih da jedu,upravu si,ja imam ovakve iste i pojedose mi dusu,za neki dan pravim nove inace ovce su kolega lepe,svaka cast

Poslednja izmena:
Mnogo se lako prave , mozda su jednostavnije od ovih da se naprave. samo ti treba vrbova daska , jer je ona za nas ( na zalost , jer nemamo pare za camovu) naj povoljnija sa cenom . Ali nema veze , mi smo sve uradili sa vrbovu dasku. cekic testera i ekseri. Evo pokusacu da je nacrtam . Pssst iso sam na kurs za AUTOCAD. videcemo sta sam naucio u skoli.

---------- Poruka napisana u 23:07 ---------- Prethodna poruka je at 23:06 ----------

Ja se unapred izvinjavam ako moji crtezi nebudu bili bas idealni.

---------- Poruka napisana u 23:09 ---------- Prethodna poruka je at 23:07 ----------

Ovako izgleda moj ovcarnik bez krova i bez jasli.

ipak sam pristalica objekta bez hranidbenog hodnika,nego jasle na zidove i hranjenje spola,ne da se ulazi u stalu,al nisam bas nacisto,moram da odem na neku farmu da pogledam sta je bolje,pogotovu za virtemberg,da su neke manje ovce pa ajd

Ne gubi se puno na ovakav nacin , jer sa ovim dimenzijama objekta , mi cistimo 2x godisnje. Ali je to limit, ipak da nam je malo siri prostor gde su ovce bilo bi jos komotnije. Odgovarao bi jos i bolje ovaj prostor kada bi nama bile pokretne jasle po visini. Da pojasnim moj nejasan rukopis. ovo je idealan objekat kada bi se cistilo svakih 5meseci.
Nama je mali objekat , pa zato se tebi cini da nam hodnik oduzima prostor. Nemozes ni staviti previse ovaca zajedno , jer prilikom jagnjenja desi se da mlada ovca izgubi svoje jagnje i posle muke zive dok je ponovo upoznas sa svoje jagnje. U situacijama gde su jasle u sredini tora ( imamo mi i takve situacije, samo nisam hteo da kacim slike). Tu je jedan od vecih problema kad se stavi seno ili bilosta u jasle onda sve ovce se guraju preko mene i sve me isprljaju. Ja jos gore je kad je medju tim ovcama ovan koji udara. Ovako sa hodnikom malo se gubi u prostoru , ali se mnogo dobija na drugu stranu.

ma stavis jasle na zidove i neulazis,hranis sa spoljne strane,a za jagnjenje obavezno posebni boksevi,a zna se kolikoide ovaca na metar kvadratni,

Na 0.9m2 ide 1 ovca. Tako kaze literatura , ali ja ti necu potvrditi da li jesu ili nisu upravu , jer zaboravio sam tacne dimenzije mojih bokseva. sa spoljne strane je idealno , ali zimi nemogu biti jasle spolja , jer objekat moras zatvoriti. Mi pored dasaka( zidovi su nam od daske) naredjamo baliranu slamu. nije nesto idealno , ali radimo kako nam finansije dozvoljavaju.

znam ja to dejo,kad budem pravio profi objekat videcu,nemci imaju dobar sistem sa spoljnim jaslama za zimu koji mi se svidja,pa do tad cu odluciti za sad su mi jasle spolja,i mnogo mi se svidja,

Evo najzad sam uspeo da prebacim crtez sa AUTOCADa iz formata dwg u format jpg i tako da ga postavim na ovaj forum.

Evo i slika mojih JASLI.

Poslednja izmena:
Dragane jel ova daska pred ovu preponu za konje sluzi da bi ovce lakse preskocile ?

---------- Poruka napisana u 11:24 ---------- Prethodna poruka je at 11:22 ----------

Video sam na fotohrafijama (sada ne mogu da pronadjem gde) nesto sto navodno skoro 100% spreci rasturanje.
Ispred jasli nalazi se resetkasta ograda tako da zivotinja mora ispruzi vrat da dohvati seno. A ispod jasli ide kecelja od jakog gumiranog platna sve do ograde i tu se dize tako da dosegne zivotinjama pod vrat. Koze koje su najveci rasturaci(po literaturi) uhvate njuskom hranu i vuku. Deo im je u ustima i to sazvacu a veci deo koji bi pao na zemlju padne u kecelju.
POsto ne mogu da nadjem fotografiju nacrtao sam ovo po secanju. Gumena kecelja je crvene boje

Posto ne postoje mere onda napravis pomicnu vertikalnu ogradu i primices i odmices od jasala dok ne nadjes pravu daljinu.
Evo ovo je dosad najbolje resenje

Evo polako ali sigurno napredujem sa mojim crtezom . Videces malo kasnije sta i kako.

---------- Poruka napisana u 13:18 ---------- Prethodna poruka je at 11:35 ----------

Evo napredujem polako.

Nazad
Vrh