Izgradnja štale za ovce i koze - Sam svoj majstor

• Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
Upravo zbog toga treba izbegavati direktno hranjenje sa poda hranidbenog hodnika,jer malci prljaju hranu a i ljudi obucom isto!Hodnik kroz sredinu a lewo i desno funkcionalne jasle i milina!

Upravo zbog toga treba izbegavati direktno hranjenje sa poda hranidbenog hodnika,jer malci prljaju hranu a i ljudi obucom isto!Hodnik kroz sredinu a lewo i desno funkcionalne jasle i milina!

Štala sa hr. hodnikom ima sasvim drugu organizaciju od standardne štale. Ako je hodnik samo prolaz a postoje jasle onda je to gubitak prostora i čini hr. hodnik besmislenim.

@Tar
Kad zamoliobih vas da kad budete imali vremena napravite jednu skicu i opis objekta od 150m2 onako kakav bi vi napravili za jedno stado , znaci ovnovi , jaganjci , siljezad-dviske kako ih ko zove i ovce u 2 boksa zbog sinhronizacije ,
do juna - jula kad budete imali vremena

Потребно ми је ваше мишљење - савет. Требам да, у наредних две-три недеље, преправим отворени дрвени трем у шталу за козе. Трем је димензија 11х7 метара. Има бетонски темељ и подну плочу на којима су дрвене греде - стубови, који носе двоводни кров који је покривен црепом. Мислим да трем затворим ОСБ плочама, споља и изнутра. Између плоча би ставио неку термо изолацију (стиродур или сл.).
Е, сада, проблем ми је следећи: ако би ставио унутра само ОСБ плоче, које су од дрвета, бојим се да ће козе релативно брзо роговима уништити (оштетити, пробушити) дрвене плоче? Размишљао сам да 1,5 м од пода опшијем поцинкованим лимом, не би ли тако заштитио дрвене плоче од уништавања, али не знам колико је то паметно?
Шта ви мислите?

Poslednja izmena:
Po mom misljenju osb ploce nemoj stavljati,propasce ti kroz koju godinu od kise i snega.bolja ti je blazujka,i cvrsca,samo joj dobar"rostilj"napraviti,tj.stubove,doduse ona je i znacajno skuplja,ali sa njom mozes i temelje za zgrade da salujes.Naravno daske colarice su uvek dobro resenje.Spolja udaris terpapir ili neku slicnu stvar da ih oblozis i miran si.

Хвала ти пуно Sava21 , блажујку сам некако сметнуо са ума. Јесте, то је добро решење, а што се цене тиче није тооолико велика разлика.
Него, да се стави блажујка споља и изнутра, остаје отворено питање лимене опшивке. Шта мислите о томе?

najbolje resenje koje sam video je drvena stala,2 sloja daske 2 cm debljine,pravi se sendvic a izmedju ide mesavina piljotine i dehidrovanog kreca,zdravije a toplije resenje ne postoji bar da ja znam...ventilacija dobra se podrazumeva

И ја сам, после предлога за блажујку, размишљао и о дасци. У суштини цене, ако се купује материјал, су приближне исте (разлика је реда величина 100-тињак евра). Е сада, трајност, функционалност и брзина израде је нешто сасвим друго.
Мислио сам да споља, преко плоча (зато сам и мислио плоче), ставим грађевински лепак+мрежица+кречење. Тако би избегао премазивање дрвета бар сваке друге године.
Него, шта би са лименом опшивком? Има ли неко искуства с тим?

Ja tu limenu opsivku stavljam kod svinja,da ne grizu vrata,moze biti dobro resenje,samo da ga mokraca ne nagrize,mada mozda i nije potrebna.kad blazujka izdrzi beton izdrzace i tvoje koze,ako vidis da ne moze sama blazujka lako ces naknadno staviti lim.

Додуше моје козе не гризу врата, али све дрвено растуре до нивоа атома :haha: . Може и тако - по потреби касније додати, али ја више волим да урадим па сам миран. Да касније немам потребе нешто да померам, преправљам ...
У сваком случају, Sava21 , много ти хвала за практичне савете.

View My Video Ewo kako sam ja poceo nedavno praviti stalu 9 metara dugu a 5 metara siroku ovo je samo izgled kako sam formu napravio sutra cu pokrivati crijepom i malo je spustiti jer nije mi ovo dovoljan pad, stala me nece izaci ni 300 KM a moci ce stati ja kontam 50-ak ojagnjene ovce preko zime u nju.

Lose "kontas" ako mislis ubaciti 50 ovaca sa jagnjadima,jos te tvoje tako krupne,Za crep minim pad od 25%.(tj na svakih 1m duzni 25 cm visinske razlike)

Mirko i postavio sam ovo da dobijem neki savjet, kad postavim crijep na krov snimit cu pa da vidis jel dobar pad, u svaki stub kad sam iskopao dubinu pola metra zalio sam ga betonom da bolje drzi i povezao sve krajeve armaturom i to salijo tako da nema sanse da se pomakne.

Ja ti lepo rekoh ako je rog" duzine 3 m( a trbalo bi biti tako nesto 3-3,2m) visina na slemenu ako je na dve vode" 75 cm minimum u odnosu na gredu koja nosi rog kako je vec zovete,Aj strucnjak ,evo ti savet,ako postavis sa losim padom nema potrebe da slikas,spremi kofe da hvatas vodu kad se bude sneg otapao

View My Video Ewo kako sam ja poceo nedavno praviti stalu 9 metara dugu a 5 metara siroku ovo je samo izgled kako sam formu napravio sutra cu pokrivati crijepom i malo je spustiti jer nije mi ovo dovoljan pad, stala me nece izaci ni 300 KM a moci ce stati ja kontam 50-ak ojagnjene ovce preko zime u nju.
Ako ti tu stavis 50 ovaca , ja novu necu ni praviti , stacemi , ja nebi tu vise stavio od 15 kom

Nazad
Vrh