Izgradnja štale za ovce i koze - Sam svoj majstor

• Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
Sarbanac, ako krenem sutra mozda budem svratio.Posalji neki kontakt ili pravac pa da vidim.
Puno pozdrava

Tobi ti bila prava stvar imao .Sa tim merama mogao bi da dobro organizujes prostor .

Mislim dabimi jedan takav objekat usparao oko 5000e , jer ja sam planirao polu otvoreni objekat sa zidovima od slame , sad sve to treba prouciti , toje hladan objekat a i vlaga se u njemu zadrzava sad treba proracunati ulozeno dobijeno , a i konsultovati nekog dobrog gradjevinca.
Bilo koji objekat za ovce necu pristati na manji od 150m2

Pozdrav, da li mi možete reci koliko matrijala i para vam je bilo potrbni za izgradnju ovog objekta, i koliko vam grla i bala sena moze stati u objekat. pošaljite mi ako možete koju sliku objekta sa ovcama.Hvala Josip Sombor

---------- Poruka napisana u 11:46 ---------- Prethodna poruka je at 11:45 ----------

Ova poruka je namenjena koliegi BOCA

Kolega za moj objekat ako me secanje dobro sluzi je bilo potrebno oko 15-16 m3 gradje bez nosecih stubova,i mene je kostala oko 3000eur.Inace ja sam vecinu gradje imao pa je zato iznos toliki a objektivno bi trebalo da bude od 5do 6 hiljada(pokrivka ,nasipanje, betonaza stubova,stubovi,gradja radovi i jos mnogo sitnica).Slika novih nemam sem onih koji su vec na forumu.Inace moze da stane oko 1500 prosecnih bala sena ove godine sam stavio 1300 i moglo je jos da stane ali sam i pratio kako konstrukcija i stubovi reaguju na tu tezinu i nije bilo problema.Sada bala ima daleko manje ali kostrukcija krova izdrzava sneg visine 80 cm.
ps.Za svaki slucaj veceras sam ga poceo malo da skidam jer je vlazan i tezak.
Objekat sam planirao za 50 ovaca ali mislim da je najoptimalnije drzati u njemu 30 ( pa mozda i do cetrdeset) komada zbog organizacije oko jagnjenja i tova jaganjaca.

15 kubika građe? To mi nešto mnogo. I to bez stubova

---------- Poruka napisana u 21:24 ---------- Prethodna poruka je at 20:40 ----------

Ajmo ovako. Objekat 12 puta 7,5 je 90 kvadrata. Treba 13 stubova po max 4m i 5 stubova po max 3m. Mogu bagremovi čamovi od dalekovoda impregnirani kao i pružni pragovi. Kako god oko 10evra kom. Ukupno sa nekom vučom 200. Dalje 36m venčanica 10 sa 12 je 0,43m3. Rog 48kom 3,3 10sa 8 je1,27 m3. Kosnici 45kom 1,3m 8sa 8 je0,37. Letva 300m 6sa4 je 0,72. Kosnici za rogove 16kom 2,5m 8sa6 je 0,2m3. 100m2 daske colovne 2,5m3. Sve ukupno 5,5 m3 nek je 6. Šest kubika rezane čamovine 1200 evra na adresu. Salonit table 60kom puta 6evra 360. Ekseri i šrafovi 50evra. Materijal ukupno1800 evra. Majstori 400evra. Još 100 za piće i neko prasence. 2300 ukupno. Nema betona. Ja sam radio sebi od topolove građe i rog 9 sa7 venč 10 sa 10. Što bi umanjilo trošak za nekih 400 evra.

Sarbanac kod mene je platforma za seno iznad ovaca napravljena od dasaka ispod daske su grede na svakih 50 santima to je 2 kubika daske i preko 2 kubika za opsivanje spolja, to sam kupio .Deset m3 sam platio struganje imao sam gradju i plus sam dodavao grede ispod platforme jer je bilo na metar rastojanja i utanjale su sada su na 50cm, plus poduzne grede koje nose poprecne grede i celu platformu i plus unutra jasle pregrade i ostalo pa ti vidi .Na slici farme se sve vidi u detalj.
I malo su ti slabe mere tih rogova, greda i vencanica .Inace stope za stubove obavezno betonirati ,kod mene je ove godine bilo 1300 bala sena, nekaje prosecna tezina 12 kg toje tona po stubu ,bez ovog snega sto se navalio.
Inace kod mene su okolo postavljene stafne 8*6 na koje je zakivana daska sto je samo malo slabije od tih mera koje si dao za rogove ,i opet vidim da malo idu u polje kad naraste visina djubreta.

Poslednja izmena:
Znam tvoj objekat. Jeftinije je uraditi senaru posebno. Neslažem se za betoniranje stubova jer će pre propasti u betonu nego u zemlji. Inače zaboravio sam za preke grede a njih bi trebalo 6 kom.

Objekti i oprema za ovce
U sastavu farme za ovce, treba da budu sledeći objekti:
Ovčarnik – koji treba da sadrži staju za ovce, dviske, jagnjad, šilježad, ovnove, prostoriju za jagnjenje, prostorija za mužu i magacin za koncentrovanu hranu.
Ispust ,
senjak
objekti za silažu i
objekti za stajnjak.
Prilikom izgradnje farme treba voditi računa o sledećem:
- pravilan izbor i lokjacija, odnosno mesto izgradnje,
- postojanje vode, struje i putne infrastrukture
- povezanost objekta sa drugim objektima, ( od kuće 50m, a od drugih 250m),
- da objekat bude zaštićen od zimskih vetrova
- orijentacija objekta prema strani sveta.
Objekat za ovce treba da obezbedi sklonište od loših vremenskih uslova, da ima dovoljno udobnog i suvog prostora za ležanje, dobru ventilaciju bez promaje, dovoljno prostora za jasle, za jagnjenje, dobar pristup i prilaz, da njegova konstrukcija odgovara nameni i mogućnostima farmera kao i da je u funkciji zaštite životinja i životne sredine.
Veličina i tip objekta zavise od pravca i tipa proizvodnje (meso, vuna, mleko), zatim od broja ovaca i strukture stada.
Površina stajskog prostora-poda za određene kategorije ovaca je sledeća:
- ovnovi 1.5 – 2m[SUP]2[/SUP]
- ovce 1.2 – 1.5m[SUP]2[/SUP]
- ovca sa jagnjetom 2 – 2.2m[SUP]2[/SUP]
- jagnje 0.4 – 0.5m[SUP]2[/SUP]
- šilježad 0.7 – 0.9m[SUP]2[/SUP].
Temperatura u ovčarniku zimi ne treba da spada ispod 6OC, a leti maximalna 25OC, vlažnost vazduha od 60 - 75%, osvetljenje treba da je prirodno - na svakih 23 -30m[SUP]2[/SUP] poda je 1m[SUP]2[/SUP] prozora, a veštačke svetlosti 70 luxa.
Opreme u ovčarniku, sastoji se od :
- jasla i korita za hranjenje, jasle 34-40cm za ovce, jagnjad 15.25cm ovnovi 50cm, šilježad i dviske 30-35cm
- širina jasala je ista za sve 40- 70cm,
- visina je od poda 40cm,
- dubina jasala za koncentrovanu hranu je 20-30cm.
Po obliku, korita mogu biti jednostrana, dvostrana, šestougaona ili okrugla. Dnevno po jednoj ovci treba 10 l vode, jagnjetu 3-5l vode. Jedna pojilica je potrebna za 20 grla, a visina pojilice je 60 -80 cm sa stepenikom visune 20cm.
Vujaklija Gordana

Izvor PSSS Loznica.

Sve je ovo lepo i svak bi zeleo takvu farmu. Samo jedna mana to su pare. Nemogu ni da procenim na brzinu al to puuuuno košta. Sobzirom da se svi slažemo da radimo na granici rentabilnosti neznam dal bi se isplatilo uložiti velike pare u tako nešto.

Nazad
Vrh