Izgradnja štale za ovce i koze - Sam svoj majstor

• Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
Ma nije u tome problem Misko to je sve vec odradjeno kako treba ali se u takvom objektu stvara problem nemogucnosti pojilica klasicnih jer mrznu tako da se moraju pojiti rucno bitnije mi je da su grla zdrava pola sata fizickog rada vise oko vode mi nestvara problem kad je ovcama dobro.

6gipea.jpg

1ranpz.jpg

2jbru4j.jpg

5lxu6c.jpg

druga stala
35b9o9t.jpg

uh ovo mora da je kostalo boga oca. Ali "zajebalo vek". Ove godine ako bog da zdravlja i para moracu i ja da gradim jednu, bar da lici na stalu :haha: , vidim da je hranidbeni hodnik majka za njih. Ova druga farma mi bas upada u oko. Vidim otvoren deo ispred, vidi se da imaju vagu... A i ova dva grla nisu jos za otpis :osmeh:

Sve ovo mnogo lepo izgleda, ali msm da mi komšije ne bi dale da pravim tako nešto ::novac::. :osmeh:
Pošto vidim da ima dosta lepih objekata i u Srbiji evo da vidite kako sam ja to zamislio, za sada samo skica, odrađena najbolje što sam mogao.

G
ledao sam da mi krajnji troškovi budu što manji, od pružnih radnika bi trebao da dobijem pragove oko 50 komada ( u prvoj turi ) po ceni od 200 RSD/kom. dimenzije su ako se ne varam 20x30x260cm. Dole bi trebala da bude prostorija za držanje, a gore sejnjak. Interesuje me šta mislite da li smem da spajam prgove, usecanjem i spajanjem sa dva šrafa ( tada bi dužina bila oko 5 metara, 4 metra od ploče, 2,5 m do tavana i 1,5 metara do krova na dve vode ), da li će ovih 12 stubova izdržati teret tavana, bala i krova, dole planiram da izbetoniram, a pragove da ukopam u zemlju oko 80 cm i zalijem betonom.

Svaka kritika je dobrodošla ! :ppozdrav:

lepa zamisao,pa da je sto pre zavrsis i uselis...:)
mojih par sugestija
prag u zemlji plus beton,tu ima da otruli drvo na sastavu sa vazduhom kao i kolac sto otruli kad ga u zemlju pobodes,moras ga lepo oblozit nekim limom ako hoces da traje...raspitaj se kako se to resava
safovi u kvalitetu ce to da odrade lepo bez brige za spoj,betoniranje stale za ovce po meni nije pozeljno(zemlja upija tecnost za razliku od betona,iako je beton laksi za ciscenje)

Odlicna ti je zamisao, mislim da je dosta funkcionalno... Takav slican objekat i ja planiram ove godine da sagradim samo sa vecim dimenzijama. Kad budu poceli radovi stavljam nacrte i slike korak po korak kako budu tekli radovi.
To za pragove ti je bukvalno dzabe, videcu ako mogu i ja da nadjem u Nisu, inace stalu planiram da radimo od drvenih paleta, zadnji put kad sam ih nabavljao cena im je bila 100 RSD sto je po meni isto dzaba... jos ako uspem da nabavim one drvene bandere ili jos bolje te pragove to bi mi bilo super.

@Matkee.Lepo zamisljeno drugar.Sto se tice pragova(da nebi trulili u betonu), obaveznodeo koji ide u beton umaci u razgrejan bitumen~bolju zastitu mu ne mozes dati.Nek'ti bude srecna gradnja pa kad nikne objekat postavi fotke da vidimo kako si to odradio.:ppozdrav:

Pre svega hvala vam kolege svima. :ppozdrav:

Rale 83 Od skoro smo u ovčarstvu, pa polako, kamen po kamen, i ovo planiram da uradim u periodu od dve godine, lako je posle dodati još tri praga i proširiti za 2,5m, u tom delu placa imam oko 15 metara prostora.

miladinovic da li vredi ako se napravi veći pad, svakako taj deo moram izdići jer je niži u odnosu na ostali deo placa, da li nasipanjem zemlje ili betoniranjem, ali moram podići bar 20 cm.

milantina jeste super je, ali kod nas je velika tražnja za njima, a ponuda mala pa je zato i cena viša nego kod vas, dosta se ljudi greje na njih.

Sviđa mi se ovo sa zagrejanim bitulitom, jeftin je, a čini mi se kao dobar način zaštite.
A sada malo objašnjenja.Na slici se vidi plava linija koja označava montažno-demontažnu pregradu, u beton planiram da ubacim cevi 6,5x8.5 cm, za štaflu 6x8. To sam tako zamislio zbog lakšeg izđubravanja, imam motokultivator i prikolicu širine oko 180, nosivost je oko 500~600 kg pa da malo sebi olakšam, zato sam i postavio vrata sa dva krila da mogu lakše da manevrišem. Isprekidana linija označava takođe montažno-demontažnu pregradu koja će biti postavljena samo prilikom dohranjivanja jaganjaca ili ovnova za priplod. Jasle planiram lancima da vežem za tavan i na taj način podešavam njihovu visinu u zavisnosti od visine nataloženih materija. :ppozdrav:

Mozda ovo moze da pomogne,sto se tice pragova oni tesko trule jer su tretirani srestvima protiv truljena i crvotocine , zato mislim da su prilicno otrovni jer se svake godine pruge prskaju sa totalnim otrovima, zbog rastinja.

Mislim da to ne bi trebalo da pretstavlja problem, nadam se da ih životinje neće gristi zbog oštrog mirisa na naftu i prerađeno ulju, mislim da se u tome i kuvaju.
Ovako nešto sam i zamislio, samo je ovo dosta veći objekat, širi pa pretpostavljam da je zbog toga ovakva konstrukcija krova, na 5 metara ću pokušati da uradim krov sa rogovima 10x10 dužine 4m štaflama i salonit pločama. Stubove ću povezati zatezačima i sajlama čisto da se ne bi razišli zbog tereta krova, ali tavan će tu da uradi svoje kada se prikuju fosne od 5 cm sve će to biti ok.

Poštovani prijatelji sajta i forumaši,
kao što možete videti da sam nov na ovom forumu i ako već duže vreme pratim šta se dešava.
imam dedovinu pored kuršumlije cca u komadu 25ha. na oko 800m nadm.vis., i rešio sam da počnem da gajim ovce i koze. Vidim da ima dosta nacrta za objekte za gajenje istih, pa bih ako ima mogućnosti došao do nekih i na licu mesta se posavetovao o svemu što je bitno. Ako ste u mogućnosti zamolio bih Vas da mi prosledite neke kontakte kao bih mogao stići i do nekih od Vas. Moji su nekada gajili tj.80ih oko 120 brava i oko 12 krava na tom imanju u veoma skromnim uslovima ali za u to vreme objekat u izuzetno dobrom stanju ali po meni ne funkcionalan kao što sam ovde mogao pročitati i to sve do 92-93 kada je baka preminula. Pravo da vam kažem dosadio mi je ovaj beograd i ovo sve oko nas i čini mise da je nekako pravo vreme za to da se počne..

Odlicno jos jedan zaljubljenik prirode i stada se pojavio svaka cast na toj odluci o kojoj pricas Ibarskom si za dva sata kod mene kad te put nanese javi se i svrati bices dobrodosao ali se spremi da ostanes ceo dan jer ja o ovcama nemogu da pricam sat dva nego danima:haha::ppozdrav:Dobrodosao na forum.

pozdrav svima i zahvaljujem se,
trebalo bi za sretenje da odem do imanja pa ću možda iskoristiti priliku da svratim do Milanovca pošto mi je to usput, a iprošitao sam da ima neko i u bariču, pa pošto ja trenutno živim u Obrenovcu mogao bih i do tog kolege da naidjem. Rajko imate li neki kontakt ili gde da vasnadjem ako se budem zaputio...

Ja sam 20km od obrenovca. Možeš svratiti kad hoćeš. Naučićes nešto. Ustvai naučičeš kako treba neke stvari raditi a i kako netreba. Dobro je videti i greške da ih nebi pravio.

Nazad
Vrh