Izgradnja štale za ovce i koze - Sam svoj majstor

• Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
cestitam na objektu.samo ne zatvaraj sve bice mokre ovce kada pocne zima i minusi. od kondenzacije lije voda sa lima ako je sve ususkano

cestitam na objektu.samo ne zatvaraj sve bice mokre ovce kada pocne zima i minusi. od kondenzacije lije voda sa lima ako je sve ususkano

Hvala. Neću sve da zatvaram,ostavio sam i otvore na par mjesta izmedju grede i lima:

img2734i.jpg

Tako da mislim da neće biti kondenzacije,ali nikad se ne zna.

kod mene je jedna strana skroz otvorena(vislja na jednu vodu je objekat)taj objekat nikad nema kondenza a drugi je zatvoren(svinjac)tu lije kao da pada kisa

Kolega Čibi,ovo će biti fenomenalno,oduševio me izgled i objekta i izvedba krovišta,stvarno svaka čast !

Ovčarnik

Evo još jedne, iskosa....

69g65j.jpg
[/IMG]

, a ovo ću sve (1200 cca bala sena i 250 cca bala slame) da ubacim na tavan....

2wn5pmo.jpg
[/IMG]

...na zdravlje stadu...

Kolega cibi koliko vidim tu zapreminski moze da stane daleko vise bala a i staticki si dobro resio objekat.Racunam prema mom objektu koji je znatno manji a stalo je toliko.Svaka cast objekat ce biti vrh i neka je koristan :bravo:

Objekat jako lepo izgleda i dobro se uklapa u okolinu. Nadam se da si razmislajo i o tome kao ces izbacivati stajnjak jer je stalski deo dosta nizak za ulazak traktora unutra. Cestitke i pozdrav

У оквиру ове теме постом: http://poljoinfo.com/showthread.php...Sam-svoj-majstor&p=88254&viewfull=1#post88254 ; покренута је јако занимљива дискусија о јевтиној градњи објеката од тврдо балиране сламе.
Да ли је неко до сада нешто покушавао да уради у том правцу? Питам јер ме изузетно интересују искуства, ако постоје.

To se nekad pravilo u mom kraju i zvalo se košara. Drveni stubovi su nabijani u zemlju na razmak od dva do tri metra. Na stubove se horizontalno zakivale drvene oblice sa obe strane a između se nabijala slama. Krov se pravio na četri vode malo strmije i pokrivao slamom a još bolje barskom travom (šaša). Iznutra se prskalo razmućenom balegom da ovce ne izvlače slamu. Objekat postaviti na oceditom mestu da ne podliva voda kad je loše vreme. Od alata treba dobra sikira tesarski čekić i dobra volja. Materijal je za đž i jedno 7-8 kg eksera. Dva čoveka to mogu napraviti za par dana. Ova košara je izuzetno topla zimi i ima odličnu mikroklimu te je pogodna za držanje svih kategorija stoke. Ako ti treba nekih detalja pitaj.

Evo građevinski sam ovčarnik priveo kraju, ostalo je sada da se uradi struja, voda, unutrašnja oprema i spoljnje uređenje...
a8obr.jpg
[/IMG]

.... evo kako izgleda tavan za seno....

e64rjo.jpg
[/IMG]

6yfio2.jpg
[/IMG]

....eto to je od mene za sada.....

Nazad
Vrh