Izgradnja štale za ovce i koze - Sam svoj majstor

• Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
ma rucno ciscenje je ubistvo, ja imam sada 40-tak kvadrata i ima da se ubijem, jedina mala zamerka na ovaj objekat je sto ne moze traktorom da se cisti inace je objekat extra.

Jako lep objekat samo se iskreno nadam da je na ceonim otvorima predvidjen ulaz za traktor inace ce biti problem oko ciscenja. Mi stalu cistimo jednom godisnje pa djubre naraste oko 50-60cm (jasle prate visinu stelje) tako da od nekih 130-150 odraslih zivotinja plus podmladak izbacimo oko 130 tona stajnjaka. Ciscenje, rasturanje i zaoravanje djubriva, pranje i dezinfekcija traju skoro nedelju dana iako cistimo traktorom i zadnjom kasikom i rasturamo prikolicom. Do duse sve se radi bez nekog velikog stresa ali je ipak dosta posla. Zbog toga se o tome mora voditi racuna, pogotovu ko pravi nove objekte. Sto se visine tice i tekako je bitna jer ovce ne podnose veliku brzinu strujanja vazduha, ne vise od 0,2m/s. Zapadna literatura kaze da je po ovci potrebo oko 5m3 vazduha a to znaci da ako jedna ovca ima 1,5m2 povrsine poda na raspolaganju a stala je visoka 3,5m, ima u svakom slucaju potrebnu kubaturu za vazduh koja je posle izdjubravanja nesto veca a kasnije kad djubre poraste taj prostor se za visinu stelje smanji. Vecina stala na zapadu imaju otvoren prostor do slemena jer seno skladiste pored stale ili je po sredini stale ostavljen prostor (plafon stale) da vazduh moze izaci po celoj duzini slemena.

Cibi,nadam se da ti ja ne moram ponovo objasnjavati,posto je Miljko to sve rekao,sve moze u ovcarniku da bude lepo ali ako nema dovoljno vazduha javljaju se veliki problemi,narocito kad se ima dosta životinja,sto vislji objekat bolja je ventilacija,jer u ovcarnik koji je 2-2,5m visok ako stavis ventilator ima da bude propast,a kad je 3,5-4,pa ispod rogova ulazi a na krowu ostavis otwore da izlazi vazduh milina,bio sam u takvom ovcariniku koji ima u vrhu krova 5,5m,napolju je bilo 42C,a unutra ni jedna ovca ne dahce,disu kao da spavaju,a zimi su suve kao barut,prostirka suva,nema one pare i smrada da te udare kad udjes,ma to je apoteka.

Знам Дејане, мој објекат ће бити висок 6,5 метара, на тавану ће бити бале, а од пода до тавана је 2,8 метара. Прозори се отварају и простиру се целом дужином објекта и они су на висини од 2м од пода тако да ће промаја (струјање ваздуха) ићи високо преко оваца,.... Такође на крову ће бити отвори за вентилацију.... Дисаће, дисаће....

Pozzz momci evo i mene nakojn duzeg vremena .Takva je i moja farma ali to ispod rogova sto puse nevalja zimi jer dize krov u 3 pm a snjeg navijava kao lud unutra onda zasuskavaj sijenom.

Kolega Miladinovic evo me isti Car samo 11 kg mrsaviji i nesto tezi oko "suske"sve ostalo isto,ali ta suska je nasla svoje mijesto i ja sam zadovoljan sa zivotom jer netreba traziti kruh preko pogace.Obisao sam dosta toga pa mi brate zivimo kao carevi pa ljudi stede na hrani truju se pastetama kuhaju kosti otpadne za supu i glupostima se hrane piju po 2-4 piva tijedno ostavljaju se tabaka a kad dodju vamo mili boze koli su oni su.Aute na krede voze masu kljucevima od tudje kuce ili stana a tamo digli kredit na 50 godina.Jest da je sredjena zemlja ali mi smo imali zemlju da je nije bilo nigdje na svijetu.

znaci radilo se i zaradilo e to ej ono sto nama samo fali,a da gastosi tamo zive kao misevi uglavnom to svi znamo,u kontaktu sam s njima stalno ali niko bas ne cveta od srece iako imaju dosta novca al im fali sve ono sto cini zivot zivotom....

Evo slika od mog novog ovčarnika,koji još nije u potpunosti gotov,ali se nadam da će biti do zime,naime gotov je samo jedan boks za odrasle ovce,pa sam dio i uselio u njega,evo par slika:

img2748t.jpg

img2753m.jpg

img2744lz.jpg

img2743e.jpg

img2731vl.jpg

img2741p.jpg

img2740u.jpg

img2756sj.jpg

img2764o.jpg

img2762h.jpg

lijepo ovo izgleda ima dosta prostora vidio sam na cetvrtoj slici otvor za vazduh ili to jos nisi zavrsio sta mi se svidjelo

Da ostao sam taj otvor za ventilaciju,mada sam mislio i to da zatvorim sa daskama,ali ostalo je ovako, a ako bude potrebno mogu preko zime staviti na taj dio ceradu...
Prostora ima dosta,više nego imam ovaca,ha ha ha, ali biće jednog dana valjda i pun,tu se ne vidi sav prostor,nego oko polovice,iza ovog čvrstog zida ima još prostora kao i na ovu stranu do dasaka,a ako bi trebalo može da se proširi jer još tamo ispred je sjenik zidani veličine 13x6 metara,i visine preko 5 metara i to je jedna cjelina(objekat) negdje 15x13,ali i ovih 9x13 je za sada dosta...

taj otvor zatvori sa dvije dasle znaci 20 cm zatvori ono ostavi ili sav zatvori ali da je rasmak izmedju dasaka 5 cm veliki je to objekat neka je sa srecom:ppozdrav:

Nazad
Vrh