Izgradnja štale za ovce i koze - Sam svoj majstor

• Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
kolega miladinovicu mora da je pala kisa cim si uspeo da iskopas.......lepo izgleda,samo napred,nadam se da ces zavrsiti ubrzo i napuniti sa ovcama,srecno!!!!!!

Objekat je super,ali mislim da je nizak,2,5m je nisko(i ja sam se zeznuo,tj.nije mi dao tata da ga dignem visoko a imao sam stubove od 4m),i 3 je nisko,zimi ce biti kondenza,obisao sam dosta i shvatio da objekat mora biti visok 3,5m plus krov i onda je tu i leti i zimi ok.Pozdrav

to za kondenz Deki si u pravu ali posto mi ovce nece biti tu danju zimi a jagnjad ce bit u stali pored koja je toplija(malci ne vole jaku zimu promaju i sl bar su takva moja iskustva),komotno ce moci da se otvaranjem prozora nocu to resi
videt cemo kako ce se to sve pokazat u praksi za koji mesec

Dobro je da je objekat visok, ali ako je tavanica od daske i ako ima dovoljno otvora za ventilaciju oda je to sasvim u redu. Najveći problem i najveća greška kod izgradnje objekta za smještaj stoke, a posebno ovaca, je betonska ploča iznad njih.

Drago mi je kad vidim da se ove godine dosta toga izdesavalo po pitanju prosirenja stada i proizvodnih kapaciteta. To je neki znak da bavljenje ovcarstvom moze isplatiti ako se pravilno radi.
Pre par meseci su kolega majilovac, pre toga kolega ile de france sada miladinovic i drugi gradili stalu, svima jos jednom cestitke i srece u radu :ppozdrav:
Sto se objekata tice mogu reci da vazduha nikad dosta. Nasa stala je jednim delom zidana, jedan deo je nadkriven i ovce se u svakom slucaju i zimi i leti bolje osecaju u nadkrivenom objektu koji je zasticen od verta. Zidani deo stale ima svuda unaokolo u gornjem delu od 1metra a sam stala je visoka 3,5m. Ipak kada je stala zili ili preko leta popunjena (ovce sa jaganjcima) moze da bude previse toplo ili da se stvara para u stali, pogotovu kad ovce zimi nisu sa kracom vunom. Zato moj savet, sto vise otvora i sto vise mogucnosti za varijabilitet u stali i kod mogucnosti rada sa raznim masinama. Sigurno ste videli kakve objekte prave na zapadu, mi samo treba da ti kopiramo u malom.
Pozdrav i svako dobro

hvala:)
posto su mi ovce leti van stalno,u stalu ne ulaze od aprila do novembra(sem kad je neko nevreme),
a zimi u stali samo prespavaju danju su napolju polaze im se van ,nece bit problema zbog vrste materijala
imam vec jednu zgradu identicnu i nisam imao problema zato sam se i odlucio da radim ovakav objekat
objekat je radjen kvalitetno koliko je bilo moguce tako da ce sigurno dugo sluziti

Pa ja i ti u isto vreme gradimo nove štale, odnosno ovčarnike.... Neka ti je sa srećom...

Objekat je super,ali mislim da je nizak,2,5m je nisko(i ja sam se zeznuo,tj.nije mi dao tata da ga dignem visoko a imao sam stubove od 4m),i 3 je nisko,zimi ce biti kondenza,obisao sam dosta i shvatio da objekat mora biti visok 3,5m plus krov i onda je tu i leti i zimi ok.Pozdrav

U objektu je važna dobra ventilacija i leti i zimi, a to nema baš mnogo veze sa visinom objekta!!!!!!

2dbt5hv.jpg

@Čibi lep objekat, kojih je dimenzija? jesili ostavio ulaz da traktor moze uci da ocisti objekat? ako ja budem sirio stado i pravio ovcarnik bice ovako nesto, vec imam neke ideje i nacrte ali....

@Čibi lep objekat, kojih je dimenzija? jesili ostavio ulaz da traktor moze uci da ocisti objekat? ako ja budem sirio stado i pravio ovcarnik bice ovako nesto, vec imam neke ideje i nacrte ali....

Objekat je 9 x 21m, a prostor za ovce 9 x 15m i tu će biti mesta za 80 - 90 ovaca... Traktor dolazi na rampu ( na kraju objekta i tu se izđubrava )....

Nazad
Vrh