IPARD je previse obiman da se sam ulazi u tu pricu, a obucenih ljudi kod nas nema, pa cak ni u samom ministarstvu. Ocekuje se da u Srbiju udju agencije koje vec imaju iskustva sa papirologijom, i isplati se angazovati ih za krupne projekte kao sto su izgradnja raznih objekata itd.
Morate takodje voditi racuna o najsitnijim detaljima, pa se u praksi desavalo da su ljudi odbijeni zbog neispunjavanja najsitnijih stavki kao sto su recimo te da je pas bio vezan lancem, umesto da bude u boksu.
Ne znam odakle bih poceo da pisem i kada bih zavrsio, ali uglavnom, mi smo se godinama "mucilli" da dobijemo akreditaciju. Uprava za agrarna placanja je trebalo da ima 105 zaposlenih koliko se secam, kako bismo mogli da dobijemo akreditaciju. Nema sumnje da mi to nismo namerno ispunjavali. Izgovor je bio da je aktivna zabrana zaposljavanja u drzavnim sluzbama sto je notorna laz. Jednom mesecno zaseda komisija i daje zeleno svetlo da se odredjen kadar zaposli. Ili jos lakse, od oko 700.000 ljudi koji su na ddrzavnim jaslama, mogu tek tako prebaciti par cinovnika u upravu, i eto ti ljudi zaposlenih za stalno na potrebnim mestima, ali to nije bio interes. Pitate se kome?
Ukupna suma novca namenjenih iz IPA fondova, uz dodatak RD (rural development) se deli na nekoliko rata. Prva rata treba da se iskoristi u prve tri godine. Znaci, ako imate 20 miliona evra, vi ih mozeete iskoristiti ili svih 20 miliona u prvoj godini, ili jednako rasporedjene u drugoj godini ili u poslednjoj godini. Zato je tacna odbrana drzave da novac nije propao, ali je jasno da su godine namerno bacene kako ne bismo dirali evropski novac.
Ssto se tice traktora, to je najjednostavniji nacin da se za njega prikupi dokumentacija. Mislim da je neka nasa susedna zemmlja iskupovala dosta novih traktora bas zbog jednostavnosti papirologije, da na taj nacin povuku novac. Za sve ostalo, treba biti maher. Investicija sse ne zapocinje dok se sva dokumentacija ne dostavi (licno ili preko agencije), i kada se dobije zeleno svetlo za investiciju, sami od svojih sredstava finansirate to sta god da je. Komisija svakako izlazi na teren. Duzna je da proveri da li je investicija slucajno zapoceta itd da ne pisem u nedogled..