IPARD fondovi EU

Učlanjen(a)
27 Dec 2011
Poruka
651
Lokacija
Sabac
Danas sam na bilc uhvatio nasu "voljenu i cenjenu" ministarku kako prica o nekih 175 miliona eura, koji su namenjeni Srbiji iz IPA fondova za razvoj poljoprivrede. Koliko sam razumeo za to mogu da konkurisu svi poljoprivrednici, samo je povracaj od 50% do 65-70% u zavisnosti od razvijenosti sela, i starosti podnosioca zahteva. Ali trazeci po internetu nigde nista detaljnije nisam mogao da nadjem . Pa ajde da otvorim ovde temu pa da cujem vasa misljenja. Ovo bi trebalo da bude pusetno do kraja 2015 ili pocetkom 2016g.
 
Učlanjen(a)
27 Dec 2011
Poruka
651
Lokacija
Sabac
Ja mislim da treba da postoji ovakva tema, da se mozemo informisati na vreme. Mada ja planiram da odem ovih dana do savetodavne sluzbe i da se malo detaljnie raspitam, kako napisati projeke i za sta su predvidjena sredstva.
 
Učlanjen(a)
27 Dec 2011
Poruka
651
Lokacija
Sabac
Jel mi ulazemo nasa sretstva, ili uzimamo kredit kod komercialnih banaka, pa nam oni refundiraju ? Ili kako je rekla ministarka jutros Agencija za Agrarna placanja ce biti neka vrsta banke pa preko nje se to radi.... ?

КонкурисањеПрво, неопходно је обезбедити пун износ новца потребног за реализацијуинвестиције. То значи да крајњи корисник мора на банковном рачуну да има средствапотребна за реализацију читаве инвестиције. Када је спреман за инвестицију, онконкурише на објављени конкурс ИПАРД агенције. У овој фази он је дужан да достависву потребну документацију која се од њега тражи како би уопште ушао у процесодобравања пројекта. То су, најчешће, разни докази о праву својине или закупа надземљом, докази идентитета, упис у Регистар пољопривредних газдинстава и слично,углавном идентично као и за националне мере. Међутим, осим ове општедокументације, потенцијални корисник је обавезан да достави и специфичнудокументацију, као што је бизнис план, који, у случају изградње и реконструкцијеобјекта, мора да садржи и прецизан списак радова, тј. главни и идејни пројекат, доказ опоштовању минимума националних стандарда који се односе на здравствену заштиту животиња, здравље људи, здравље биљака, безбедност на раду, све у зависности одврсте инвестиције.

Одобравање пројектаТек после достављања свих потребних докумената, потенцијални корисник улази упроцес одобравања пројекта. Веома важно је напоменути да инвестиција не сме битизапочета пре него што је пројекат одобрен. Пошто се пројекат одобри, корисник можезапочети инвестицију, али не сме одступати од свог пројекта који је приложиоприликом конкурисања. Свака, па и најмања промена, биће предмет одобравањаИПАРД агенције, у супротном потенцијални корисник може бити одбијен. Послеодобрења пројекта, корисник ИПАРД средстава ступа у уговорни однос са ИПАРДагенцијом, где се јасно одређују права и обавезе обе стране, укључујући и право нажалбу корисника у случајевима када сматра да су му угрожена права. Са друге стране,корисник је дужан да се придржава одобреног пројекта и у току периода трајањаинвестиције прихвата контроле које му шаље ИПАРД агенција како би били проверенинаводи пројекта, радови или поштовање трајања инвестиције од пет година. Веомазначајно је и да свака инвестиција има минимални рок трајања, а то је пет година. Тозначи да је корисник дужан да, у том временском периоду, одржи инвестицију (не смеда отуђи објекат, да му промени намену, нити да отуђи машине), а са друге стране морада достигне стандарде ЕУ, у зависности од врсте инвестиције. У супротном, корисник једужан да врати сва средства.

Одобравање плаћањаПошто је пројекат одобрен, корисник почиње са инвестиционим активностима, премаодобреном пројекту. У зависности од организације ИПАРД агенције, он може, уодређеном року или само у току трајања конкурса (овај конкурс различит је одконкурса за одобравање пројекта), да обави рефундацију утрошених средстава уизносу од 50 одсто вредности инвестиције (или у појединим случајевима, и 55, 60одсто, итд.). Он, том приликом, подноси све рачуне, доказе о уплати средстава, и друго,чиме доказује обављену трансакцију. Најчешће ће рефундација средстава битиобављена једном, за сва инвестирана средства, али се код захтевнијих инвестицијаможе десити фазно инвестирање, па самим тим и повраћај средстава може бити у вишефаза. У случају куповине машина постоји ограничење које се односи на земљупорекла. То могу бити само машине које су пореклом из ЕУ или земаља у посебномстатусу ЕУ (земље кандидати, потенцијални кандидати, земље ЕЕА и земље у оквируЕвропске политике суседства).

КонтролаКонтрола корисника је вишеструка. Она/он ће прво бити проверен у фази одобравањакорисника да ли је започео инвестицију/купио опрему за коју конкурише. То јетакозвана „нулта контрола“. У случају да је већ започео инвестицију, његов захтев заостваривање права над ИПАРД средствима биће одбијен.Друга контрола се одвија пре исплате средстава, а циљ је да се утврди да ли јеинвестиција обављена у складу са предложеним пројектом. Уколико то није случај,захтев за повраћај средстава биће одбијен.Последња контрола обавља се после реализоване инвестиције и после исплаћенихсредстава кориснику. То је ex-post контрола, која има за циљ утврђивање да ли јеинвестиција одржана и да ли су достигнути стандарди ЕУ на крају инвестиције.Контроле могу бити и ванредне у зависности од околности (превара, нерегуларност,итд.). Корисник је дужан да чува сву документацију од тренутка склапања уговора дотренутка истека пет година од реализоване инвестиције.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27 Dec 2011
Poruka
651
Lokacija
Sabac
Vratice im onaj ko im je obecao da cemo tamo ici :) Ali po citanju vrlo mali broj nas obicnih ce imati cast da dobije ove posticaje !
 

Jugi

Član
Učlanjen(a)
11 Jan 2013
Poruka
3.229
Lokacija
Prokuplje
TO ce pre svega dobiti oni profi poljoprivrednici kod kojih kada udjes u dvoriste neznas jesi li u raju ili sanjas... A ako ipak pukim slucajem se zabroje prilikom deljenja novca pa ostane nesto, opet ce oni uzeti za kupovinu stanova i slicnih stvari...
 

mbranko

Zaslužan član
Učlanjen(a)
11 Apr 2011
Poruka
1.570
Lokacija
Wainwright, Alberta
Uvjeti za IPARD su vrlo strogi i kod nas je malo bilo poljoprivrednika koji su ih uspjeli ispuniti ali ih je malo i konkuriralo jer su se istovremeno dijelila i kapitalna ulaganja od strane države za koja su uvjeti bili puno blaži i koje je bilo jednostavnije ispuniti. Primjerice ako želiš za izgradnju objekta sve što se nalazi na toj čestici mora biti legalizirano tj. ucrtano u knjige, za nabavku strojeva potrebno je bilo priložiti papire koliko se zemlje obrađuje i prema tome se može kupiti stroj (nemožeš kupiti traktor od 200 ks a obrađuješ 50 ha zemlje) , za kupnju traktora morao si pribaviti tri ponude i onda si mogao dobiti odobrenje za najjeftiniji, tako su oni koji su htjeli kupiti New Hollanda uzeli ponude za njega, Fendta i JD i sl.

A ako ipak pukim slucajem se zabroje prilikom deljenja novca pa ostane nesto, opet ce oni uzeti za kupovinu stanova i slicnih stvari...
Nema šanse za takvo nešto jer te oni kontroliraju u svakoj stavci koju si naveo prilikom zahtjeva kod mene je bilo slučajeva gdje su ljudi umalo ostali bez sredstava jer je zbog pogreške izvođača radova propustio zid na gnojištu i da nisu to o vlastitom trošku sanirali morali bi vratiti sredstva, ili su npr. ostali bez neke zemlje u zakupu pa nisu zadovoljavali uvjete za traktor koji su kupili, i to se ne radi kontrola samo kad su sredstva odobrena već na duži period (do 7 g. ovisno za što su sredstva odobrena). Kod mene su napravljeni neki putevi uz IPARD potporu i morali su biti napravljeni točno po njihovim specifikacijama jer je nakon dovršetka radova došla komisija i uzimala uzorke (bušili su rupe na putu) tako da se vidi da je bilo (pišem napamet ali su približne vrijednosti) 30cm grubog kamenja (šljunka) pa 20 cm običnog šljunka i na kraju 10 cm tucanika. Još jedna o gluposti IPARD-a je što ti prvo moraš napraviti investiciju pa tek onda tražit povrat sredstava i obavezno je moralo iči na kredit. Ovo su bili uvjeti kod nas da li su za vas nešto promijenjeni neznam (mada sumnjam da jesu).

Sada su natječaji za takozvani ruralni razvoj gdje se isto dobivaju sredstva i to do 90% ovisno o razvijenosti općine ali su nešto blaži uvjeti nego za IPARD ali ne previše (ne treba više prvo napraviti investiciju) dok se za sve nabave strojeva ili izgradnja objekata mora realizirati preko javnog natječaja s time da nemoraš uzeti najpovoljnijeg ponuđača (kod traktora možeš napisati uvjete koje zadovoljava samo traktor kojeg zapravo želiš kupiti i sl.)
 

Janosh

Član
Učlanjen(a)
3 Feb 2012
Poruka
2.122
Lokacija
Sabac
Danas rece ministarka samo za mlade poljoprivrednike do 40 godina starosti.
 

diklofen

Član
Učlanjen(a)
24 Jan 2009
Poruka
11.705
Lokacija
J.Tomić
Bio ja danas na predavanju o IPARD-u.Sve je to lepo ali je jos daleko od nas tj. mi od ispunjenja nekih uslova.
Mene apsolutno ne zanima da ja nesto finansiram 100% pa da posle prolazim kroz sto kontrola i dodatnih troskova da bih na kraju mozda ostvario povracaj od 40-50%.
Mi smo malo zaostali ali sticicemo mi njih.
 

DraganVš

Član
Učlanjen(a)
14 Avg 2012
Poruka
143
Lokacija
Vršac
Pa to i nije socijala kao što predstavljaju na blicu nego je ideja da se među onima koji će u svakom slučaju investirati izaberu najbolji i subvencionišu sa 50+%.
 

Quercus

Član
Učlanjen(a)
14 Jul 2009
Poruka
2.654
Lokacija
Beograd,banatska strana...
Subvencije.rs:

[h=1]Министарство пољопривреде- Бесповратна средства до 70% за младе пољопривреднике[/h]


У oквиру прoгрaмa Eврoпскe униje Mинистaрствo пoљoприврeдe и зaштитe живoтнe срeдинe дaвaћe и дo 70 oдстo бeспoврaтних срeдстaвa пoљoприврeдницимa дo 40 гoдинa стaрoсти. Пoљoприврeдници ћe мoћи дa дoбиjу oд нeкoликo хиљaдa eврa дo чaк 1,2 милиoнa.Први услoв je дa имajу рeгистрoвaнo пoљoприврeднo гaздинствo, дa минимaлни изнoс њихoвe инвeстициje будe oд 10.000 дo 20.000 eврa, a прoгрaмoм je прeдвиђeнo и гдe сe тaчнo нoвaц мoжe утрoшити. Срeдствимa нaмeњeним зa рурaлни рaзвoj (IPARD прoгрaм) мoгућe je купoвaти пoљoприврeднe мaшинe, oпрeму зa плaстeникe, систeмe зa нaвoдњaвaњe, купoвину и рeкoнструкциjу oбjeкaтa. Oвe инвeстициje дoзвoљeнe су у сeктoримa млeкa, мeсa, вoћa и пoврћa.

Дoбиjeним нoвцeм ниje дoзвoљнo купoвaти зeмљишe, стoку и сeмe. Прoгрaмoм je прeдвиђeнo пoврaћaj oд 50 дo 60 oдстo инвeстициje. Mлaди фaрмeри у плaнинским крajeвимa кojи пoдрaзумeвajу нaдмoрску висину изнaд 500 мeтaрa мoгу рaчунaти и нa пoдстицaj oд 70 прoцeнaтa. Примeрa рaди, jeдaн плaстeник нa 20 aри кoштa 20.000 eврa, штo знaчи дa би њeгoв влaсник мoгao дa рaчунa нa пoврaћaj и дo 14.000 eврa. Maксимaлни изнoс пoврaћaja je 1,2 милиoнa eврa, штo знaчи дa je мaксиaлнa инвeстициja oкo1,5 милиoнa eврa.
Нa кoнкурс ћe мoћи дa сe приjaвe и пoљoприврeдници стaриjи oд 40 гoдинa, aли ћe млaђи имaти прeднoст. Кoнкурс ћe бити oбjaвљeн пoчeткoм 2016. гoдинe. Нaкoн инвeстирaњa трeбa oчeкивaти пoврaћaj срeдстaвa, a Дрaгaн Mиркoвић, нaчeлник Oдeљeњa зa рурaлни рaзвoj у Mинистaрству пoљoприврeдe и зaштитe живoтнe срeдинe сaвeтуje дa je вeћ сaдa пoтрeбнo крeнути сa припрeмaмa. ”Први кoрaк je дoбрo прoучити прoгрaм кojи ћe нa српскoм бити oбjaвљeн нa сajту министaрствa зa нeдeљу, двe. Пoтoм трeбa крeнути у oзбиљнo рaзмишљaњe и плaнирaњe инвeстициje”, кaжe Mиркoвић.
Брaнислaв Гулaн, стручњaк зa пoљoприврeду и члaн Oдбoрa зa сeлo у СAНУ, прoцeњуje дa млaдих пoљoприврeдникa у Србиjи (дo 40 гoдинa) имa oкo три oдстo, дoк их у Eврoпскoj униjи имa шeст прoцeнaтa. ”Нajвeћи прoблeм у Србиjи je тo штo нe пoстojи сигурнo тржиштe. Прeпрeкe су и нeдoступнoст зeмљe и финaнсиja и причe o тeшкo зaрaђeнoм динaру”, oцeниo je Гулaн.
Међутим, о IPARD програмима сви знају све , али мали број људи зна шта је потребно да се испуни од захтева да бисте добили бесповратна средства. Обзиром да је ЕУ саткана од правила, прописа и регулатива пут до добијања бесповратних средстава неће бити нимало лак. Процедуре су компликоване, али не и непремостиве. Али уколико желите да користите и до 70% бесповратних средстава за вашу вишемилионску инвестицију, морате се мало помучити. Прва препрека на коју ће се на терену наићи ће бити мали број људи који зна да ради по IPARD правилима. Искуства земаља у окружењу која су прошла оно што ми сад пролазимо јасно нам говоре где су проблеми. Најважније је бити кадровски добро припремљен, да се не деси ситуација да средстава има, али да их наши пољопривредници не искористе. Не зато што не желе да инвестирају и буду конкурентнији, него зато што папиролошки не могу да реше проблем. Све у свему, за оне који планирају да улажу, ово је добра вест. Остаје им само да већ данас крену у припремне радње за IPARD програм.


 
Učlanjen(a)
27 Dec 2011
Poruka
651
Lokacija
Sabac
Ja znaci uzmem primera radi kredit u vrednosti 30.000e , napisem projekat, biznis plan i sta jos sve. Za to vreme kamata na kredit ide ali ja ne smem da pocnem da radim dok oni ne odobre biznis plan i projekat sto moze da potraje. Kada odobre biznis plan i projekat ja pocinjem sa realizacijom. I ukoliko tu bude bilo kakvo odstupanje od projekta u bilo kom smislu ja sam naj**o . Ukoliko oni traze dlaku u jajetu kod 99% posto ljudi ce je i naci.
 
Vrh