IPARD fondovi EU

Neka vas ne zamara kako je sad kod nas, vi morate prvo proći kalvariju zvanu IPARD. Zapravo ta kalvarija može biti puno blaža jer ipak je drugo vrijeme (manje su kamate, jasnija je situacija u stočarstvu, možete saznati iskustva u susjedstvu, itd.). Uostalom možda će i detalji natječaja biti drugačiji nego u nas.

IPARD je neke pomogao, a neke ubogaljio, naročito mljekarski sektor prvenstveno zbog pada cijena mlijeka u međuvremenu.
Onaj koji ima ambicija da se bavi ozbiljnom poljoprivredom, ima sredstava i strpljenja da to sve izgura, svakako treba uzeti IPARD u obzir.
Pored ostalog, naročito je važno pronaći poštenog i stručnog savjetnika/agenciju koji će voditi projekt jer se dešavalo da cijeli projekti padaju zbog bizarnih razloga (fali zarez, izračun na preko dvije decimale ili greška za jednu lipu i sl.).

Za koju priključnu mehanizaciju može da se konkuriše gazdinstvo od 2 - 50 ha ? Jer u pravilniku piše samo traktor do 100 kw -a ...

Za koju priključnu mehanizaciju može da se konkuriše gazdinstvo od 2 - 50 ha ? Jer u pravilniku piše samo traktor do 100 kw -a ...
Šandore u prvom krugu samo za trakltore. A za priključne samo ko ima iznad 50ha. Ali za priključnu mehanizaciju će biti povraćaja Republike, za istu mehanizaciju kao ove godine.

znaci za mene malog pp nema leba ovde....kakva diskusija

Otprilike donja granica za investiciju jeste 150 000 eura, znači to je najmanje. I da, sve se naplaćuje, sa tim da nema garancije da će se proći na projektu. Oni koji pišu projekte će reći da će se proći, ali malo je verovatno da će neko to staviti na papir kao garanciju.

Otprilike donja granica za investiciju jeste 150 000 eura, znači to je najmanje. I da, sve se naplaćuje, sa tim da nema garancije da će se proći na projektu. Oni koji pišu projekte će reći da će se proći, ali malo je verovatno da će neko to staviti na papir kao garanciju.
Ovi što pišu za Mađarske nacionalne interese(prosperita) ono uzimaju 2,5 % ako prođe ako ne nikom niš,znači njima u interesu da ti pomognu valjano.

Ovi što pišu za Mađarske nacionalne interese(prosperita) ono uzimaju 2,5 % ako prođe ako ne nikom niš,znači njima u interesu da ti pomognu valjano.
Sve sto se placa tipa konsalting usluge, izrada biznis plana, gr. dozvole itd ulaze u predmet investicije. 12% moze biti ukupan trosak izrade dokumentacije i to je jedino sto smem da uradis pre. Sce ostalo ne sme da se krene pre nego sto se odobri projekat. Minimum investicije je 5000e da trazis povracaj. Znaci mora biti iznad 10000-12000e.

Sent from my SM-J100H using Tapatalk

Budite oprezni ko vam radi konsaltinig, i raspitajte se o referencama tih sto vam se nude! Kao i u svakoj bransi kod nas ce biti ljudi koji ce hteti doci do novaca na prevaru.

Kod nas je dokumentacija za IPARD bila toliko skupa da to nije bilo za vjerovati...bilo bi dobro da se raspitate kod onih koji su prošli koliko su plaćali dokumentaciju koju su po par mjeseci sakupljali...

I meni je skupa dokumentacija i razmisljam da odradim sam projekat. Ne daje mi se 12% nekome a da pritom nemam nikakve garancije.

Svaka čast na tome,znam da su kod nas kenjali ako si fulao u izračunu npr za zdravstveno da su odbijali...to je bilo strašno,a svelo se na to da tko je masno platio projekt da je i prošao,ostali su imali manje sreće...
Sjecam se jedne poljo emisije kod nas,tata i sin su imali 30-40 krava..i u 2 objekta su ih imali i bilo je sve starinsko..onda su ih nahebali na taj IPARD,da kao naprave farmu i kupe ultraskupe junice za 18 tisuca kuna komad,mislim da je cijela investicija bila 5 milijuna kuna,te da su dali svojih milijun i 4 milijuna kredita...sve je bilo dobro 10mjeseci,kada je počela cijena mlijeka padati...nakraju su prodavali krave po 2000kn da otplate ratu kredita,i nakraju ostali bez svega...prazna NOVA štala bez životinja..i onda su se hvalili naši IPARDOM....na kraju krajeva uništili mljekarstvo i govedarstvo....

Ta situacija u mlekarstvu se desila i nama i pre Ipard-a. Bili su kod nas nacionalni povracaji u dogovoru sa mlekarama. Kod nas u selu su 2 farme propale, samo jedna je opstala ali pre svega jer ta porodica je i pre investicije radila xy jutara zemlje i drzala 50+ krava. Njih nisu potopili sve ostale su debelo zakucali.

Ipak ovaj ipard je jedno sranje...kupiš traktor ali nemaš nikakve garancije da ćeš povraćaj dobiti jer ako ti npr odobre i ti za keš kredit ili kako već kupiš traktor ti likovi koji ti prave taj biznis plan i sređuju papire šalju to njima gde već i tada može da se desi da ta dokumentacija ili neka glupost nije u redu i odbiju te ti posle tuži i žali se Evropskom ili kom već sudu a rate za traktor idu.Jbt bolje onda povoljan kredit naći kod banke skupiš 30-40% učešća i plako krckaj rate ne sviđa se to meni ništa...

Ipak ovaj ipard je jedno sranje...kupiš traktor ali nemaš nikakve garancije da ćeš povraćaj dobiti jer ako ti npr odobre i ti za keš kredit ili kako već kupiš traktor ti likovi koji ti prave taj biznis plan i sređuju papire šalju to njima gde već i tada može da se desi da ta dokumentacija ili neka glupost nije u redu i odbiju te ti posle tuži i žali se Evropskom ili kom već sudu a rate za traktor idu.Jbt bolje onda povoljan kredit naći kod banke skupiš 30-40% učešća i plako krckaj rate ne sviđa se to meni ništa...
Kad vec dizes kredit zasto nebi probao da izvuces neki povracaj? :ppozdrav:

Ne da je sranje nego na kub.Tu će biti mahinacija , zloupotreba ,propusta i svega samo tako...Neće to moći tek tako na taj način da se realizuje.Ko su ti koji će raditi konsalting i prateću papirologiju,i ko će seljacima garantovati kao i obično da ih neće izlevatiti.Tu mora organizacija od strane ministarstva da se pronađu obučeni savetnici koji će se raspodeliti po opštinama da se javno oglase kojim danima će se prikupljati dokumentacija, da ljudi znaju kad mogu da dođu,mora neko bre da garantuje ,neće to ići tako lako biće tu svega.

Mogu da se raspitam kako će to sve ići,meni se jedan dalji drugar nudio u SMS,nisam ga još kontaktirao.:ppozdrav:

AJd raspitaj se pa napiši ovde i pitaj ga koji % od uspešne realizacije ide njemu:osmeh:

Biće da ima neku tarifu i pre uspešne realizacije.:ppozdrav:

Samo mi nije jasno koji ce onu stvar projekat za jedan traktor na primer???:sta:

Nazad
Vrh