YEEEEAAAAAAAAAAaaa... Bradonjo majstore pa ti si booOOg... Oni će meni tu evropa rac, palac, ovo, ono... Batoo! To je Yugoslavija majka školovala !!!
E ovako stvari stoje momci... Očekujem konstruktivno učešće. Koga ne interesujem nek se ne obazire. Zainteresovani, izvolite se priključiti diskusiji i razmeni saznanja i iskustava.
Auuu čoveče, koliko je tu stavki koje je zakonodavac predvideo da ti znaš i da "država" nije u obavezi da te o tome obavesti.
Iz tog razloga Ipardom se u kuči, a kad pređemo sa budžetskog (jednogodišnjeg) subvencionisanja na programsko (trogodišnje) subvencionisanje i domaćim subvencijama, mora baviti jedno lice kao isključivim zaduženjem.
Plus, naravno, agencija za Ipard, a za domaće subvencije dobar knjigovođa.
I da napomenem, ja ne znam šta je u provinciji dobar knjigovođa. Ja pod terminoim dobar knjigovođa podrazumevam beogradsku agenciju solidnog renomea.
Ne da mi svede ulaz-izlaz na nulu, nego da mi izlaz bude veći od ulaza, a da me to što manje košta.
Knjigovođa vam postaje neophodan i u sferi komunikacije sa "državom" tipa: elektronski potpis, elektronska poreska prijava, elektronska knjiga polja...
Na isti način kao što vam je u ovom trenutku potreban arhitekta za građevinsku dozvolu ili legalizaciju.
Ja verujem da u provinciji ima takvih knjigovođa, istina sad za sad su, vidim, skloniji mahinacijama i "utajama", ali brzo će se i oni privići...
Elem što se legalizacije u vezi i oko Iparda tiče...
Direktorova, menadžerova modernim rečnikom, je odluka kojim putem krenuti. I to svaki domaćin mora sam odlučiti. Bilo domaćin kao pojedinac, bilo kao saglasje svih članova domaćinstva.
Nešto što na početku izgleda kao skupo, može na kraju ispasti jeftino i dobro. Isto kao i što jeftino može izaći u krv skupo.
Sve to zavisi od životnih prioriteta.
Kao što je Nord platio majstore na "ključ u ruke", a neko drugi bi obilazio stovarišta u potrazi za materijalom i angažovao majstore ponaosob.
Jedan put je: mlada snaga pravi novo gazdinstvo. Tu se treba ravnati prema domaćim konkursima za mlade poljoprivrednike i ženama kao nosiocima gazdinastva.
Ovo je naročito značajno za povrtare, voćare, stočare ! A o prerađivačima i da ne govorim.
Ja sam čak bez pardona predložio i da se sa gazdinstvom krene na šestnaestogodišnjakinju (16) koja pohađa neku srednju poljo školu.
Imajte u vidu da će Ipard trajati do 2025. godine minimum !
Drugi put je: uklapaj postojeće stanje u zakonski okvir.
I tu je ohrabrujuća vest: MOŽE ! Može i bez rušenja !
Tamo gde nisu strašna odstupanja od indexa izgrađenosti nije strašan trošak prenamena okućnice, iz poljoprvirednog u građevinsko zemljište. A ni kasnija poreska opterećenja.
Tamo gde su odstupanja veća, prenamena će biti u krv skupa, ali se može računati da će se u nekom skorijem vremenu naknadna poreska opterećenja smanjivati, pa možda i dovesti na nivo sadašnje situacije za opštine Subotica i Kanjiža ili SO Rakovica ili Voždovac, tamo Avala i Lipovica na primer.
Jer kako se poreski obuhvat bude povećavao, opštine će biti prinuđene da obaraju poreske stope, a i cene građevinskog zemljišta u ruralnim sredinama drastično padaju... Za najkasnije dve godine radiće se nova zoniranja. Migracija i socijalno raslojavanje su neumitni procesi koji prazne selo, a i varoši...
Rokovi ? U toku je obračun...