IMT

Covjek nema vrmena sa malim traktorom vozikati se po njivi, ima cilj da sto pre da zavrsi posao zbog obaveza u firmi
Druga su prica oni koji samo rade kod kuce pa laganini otaljavaju posao
Hvala kolega na razumijevanju.

Ove jeseni sam u jednom periodu, od zaredom 50 dana na poslu proveo 48 i svaki dan radio od 12 do 18 sati-nema subote, nedelje, praznika, slavlja, sahrane. Posao nije mogao niti smio da čeka i ne bunim se zbog toga jer sam svjestan koliko je bilo važno da se posao završi do roka.
U to vrijeme je trebalo obrati kukuruz, tarupirati, uzorati, spremiti, posijati pšenicu i u isto vrijeme se brinuti o ženi, ocu, majci i četvoro male djece. Svi oni snimci gdje orem, spremam i sijem su nastali u ona dva dana s tim da sam orao i spremao i noću jer nisam mogao da stignem pa sam dosta puta dolazio kući u 23h naveče, išao da orem do 02h, spavao do 6 i u 7 bio na poslu opet. Sad prelazim na drugu poziciju gdje ću imati još više posla i još teže dolaziti do slobodnih dana. SVake godine mi propadne po barem 20 dana godišnjeg odmora jer nemam kada da ga koristim. Dakle, svejedno mi je što će veliki traktor stajati 90% godine u garaži,bitno je da posao može da odradi u što kraćem vremenu.

Tlo se sve više gazi i sve teže ore, moje 4 parcele u brdu mogu da orem samo nizbrdo čak i sa 2x14" obrtačem - upravo zato sam i orao sa tri brazde ove godine iako je ona je onaj plug realno veliki za Zetora ali sam i tu uštedio dosta sati. Veliki traktor bi vukao 3 brazde i uzbrdo i nizbrdo i ušteda u vremenu bi bila ogromna. Pokušavam da održim i imanje i posao u firmi, zato se i trudim ovoliko i zato mislim da mi se isplati uzeti taj veliki traktor pa nek ima i 150 konja, nek završi posao i nek spava u garaži ostatak godine.

Hektar zemlje u ravnici nije isto što i hektar zemlje u brdu.
 
Da li si razmišljao da platiš nekoga da ti odradi sve te poslove sa tvojoj mehanizacijom?Naravno ako ima neki toliko sposoban i siguran traktorista.
 
Ili jednostavno da platiš uslugu da ti neko odradi. Tih par stotina € što ćeš dati za usluge godišnje nije mnogo, a i tebi idu godine kao i svima nama i treba nam odmor jer nismo mašine. Ta dva dana što si se ubio od posla kod kuće, verujem da si se premorio toliko da si sledeća dva dana na poslu bio upola manje produktivan. Znam kako je, i ja sam vikend poljoprivrednik.
 
Zetor sa svojih 65KS nije za tolikog posla - u stvari jeste, sa malim plugom on i to odradi ali neće ni to dugo, njemu je 40 godina. Drugi problem je vrijeme koje nemam i poslove moram da uradim što je brže moguće. Ne kontam ja vas. LIjepo pitam za savjete, objasnim uslove rada, zemljište a vi mi se rugate da hoću veći traktor da bi ga eto imao zbog meraka ili zbog ku*čenja.
Zombie da li bi ti pokrio potrebe ursus 904b? ...isto - slicno tako imao raspravu sa drugarima, gledali zajedno duplake od 577 da kazem do traktora sa stotinu konja... i uzese 7045 na kraju, nisu pogresili za njihov slucaj... ali isto sam se raspravljao malo da su neodlucni u vezi toga sta njima zapravo treba.... nemoj da mislis da ti se bilo ko ruga, samo preskaci beskorisne komentare za tebe, resio si da uzmes jacu masinu, i ja te podrzavam, nema vece udobnosti kada bilo koji posao zavrsavas bez opterecenja i po tebe i po radnu masinu.
 
Негде треба повући црту. Јебо ти трактор, посао и њиве ако одеш у **greška. А са таквим темпом брзо човек оде,искусио летос, и ево још не могу скроз да се опоравим. Некада треба лећи и одморити нисмо од гвожђа, а и оно се некада искриви од замора.
 
Ništa od toga dakle, nije to za mene. Nemam nikakvog iskustva sa 5106 , dosta sam pročitao o njemu i odustajem definitivno. Kako god okrenem čini mi se da mi se smješka neka baćuška.

https://poljoinfo.com/threads/mtz-belarus.110/post-1777943

@ivanz

Odavno sam fasciniransa JD traktorima, davno sam imao priliku da vozim JD2040 sa SG2 kabinom, jbte život kako je to ugodan traktor za raditi ali preskupo je to za održavanje za površine koje ja radim. Bilo kakav ozbiljniji kvar bi me koštao dobar dio godišnje zarade.
Uzmi tako nesto i neces pogrijesiti.......kod nas 2140 sto je ok traktor se nadw za 8 do 12000e......ima 82ks i s njim mozes sve......ursusa bi preskocio......ili belarusa, al neznam kako se on ponasa u brdu i ima prednju vucu.....
 
zombie_666
Razmisli ti da negdje smanjis posla
Ja sam kao i ti radio pet dana jos u inostranstvu pa petak naberem kuci sa starcrm da se radi pa nedjelja vece nazad i tako u krug do prosle godine i reko starom ja vise nemogu a ti kakao hoces starac od onog sto smo radili poljoprivrede 120 do 150 dunuma,sada 25 do 30 se radi zemlju das da neko radi ko neradi u firmi i ko je striktno poljoprivrednik,ja volim i najdraze mi je kad radim na imanju al okolnosti i put u zivotu su me odveli na drugu stranu cak sam i bager prodao sto sam najvise volio samo da nepropada,al sve tri IMT vucna vozila su kuci to neprodajem
 
Негде треба повући црту. Јебо ти трактор, посао и њиве ако одеш у **greška. А са таквим темпом брзо човек оде,искусио летос, и ево још не могу скроз да се опоравим. Некада треба лећи и одморити нисмо од гвожђа, а и оно се некада искриви од замора.
Koji sam ja onda manijak 😂😂 kad mi je 558 udarna snaga na gazdinstvu 😂😂
 
Svratili ja i stari pre dosta vremena kod jednog domacina u okolini, oko 50h radi i kupio novog rusa od 160 konja i nove plugove-mozda jos i nesto ko ce da pamti.Nisam siguran da li radi nesto i pod zakup sto kaze njegova stvar ali mi se dopao komentar `Nista bez 160 konja`:)
 
Kakvih ima ovo i nije tako, al nije sjajno, naravno
Ма знам, него питање је било због фб - тамо тако питају.
Ја сам, такође, носио слушалице у 578. Док нисам носио зујало у глави још 5 дана од последње вожње.
 
Nazad
Vrh