IMT

Upravo. U čizmama prednjih toćkova se nakupi prašine i to popriličan sloj. Ja sam ih skido, čistio, ali i to reši problem samo na godinu- dve.
Sipaj nafte i razradih malo, to će malo poboljšati problem na neko vreme.

Svojevremeno je na forumu bilo reči oko ulja-masti za kućište volana ali nisam siguran kad, pa da pitam kolege oko toga. Imam 539 koji treba da operem i parkiram pod šupu, ispustim vodu i skinem akumulator. Razumeo sam da ispod uakumulatora ima neki šaraf, mislim da se odvrće sa inbus ključem i onda se tu sipa ulje. Volan teško mota ali sam nekako na to i sviko, a kad zakačim neko radilo i opteretim ga pozadi, onda ide volan "kao podmazan"To nisam nikad radio, a otac kupio fergu novog pre 36 godina. Koje ulje ide i koliko i sa kojim ključem se to odvija? Razmišljam da bi "bio red" da ga malo podmažem.

Kad skineš akumulator, očistiš prašinu i samo će ti se kasti gde je zavrtanj, malo ga je nezgodno odviti, vodi računa da ne poremetiš sajlu od sata za broj obrtaja motora, a veruj mi još mi je teže bilo vratiti taj zavtanj, bio umoran a sitan navoj, moraš polako da ne oštetiš početak dok nekrene kako treba, ključ je 10. Ali prednje rukavce na oba točka mazalicom obavezno podmaži

glava-volana.jpg

. Ali prednje rukavce na oba točka mazalicom obavezno podmaži
Ako nije skoro podmazivo nema od tog ništa. Jedino da ih skine i malo razčačka prljavštinu pa onda. Ali bez ptpunog skidanja i čišćenja čizme neće to dobro da radi ... samo će malo da pomogne neko vreme.

I ja bih mogao moje da čistim i da zamenim semering pa da podmazujem redovno i da vidim šta se dešava. Ne sećam se nešto ni da sam ga video kad sam zadnji put čistio. :)
Gledam ovo i pitam se gde bre idu ove silne čaure i ležaji? Koliko znam ima po jedan aksijalni ležaj sa svake strane i to je to.

Sve sam razumeo, hvala puno na informaciji. Samo da prvo nađem inbus 10. Rukavce ću podmazati sa mazalicom, to sam već radio pre dve godine. ,oram i još onih nekoliko mesta gde imaju mazalice, A čini mi se da je pre desetak godina na onoj klackalici napred majstor ugradio mazalicu, moram proveriti pa i to da podmažem.

Ako nije skoro podmazivo nema od tog ništa. Jedino da ih skine i malo razčačka prljavštinu pa onda. Ali bez ptpunog skidanja i čišćenja čizme neće to dobro da radi ... samo će malo da pomogne neko vreme.

I ja bih mogao moje da čistim i da zamenim semering pa da podmazujem redovno i da vidim šta se dešava. Ne sećam se nešto ni da sam ga video kad sam zadnji put čistio. :)
Gledam ovo i pitam se gde bre idu ove silne čaure i ležaji? Koliko znam ima po jedan aksijalni ležaj sa svake strane i to je to.
Dve velike za kolevku, klin kolevke. 4male, po dve idu na vertikalni deo rukavca, lezaj aksijalni na vertikalni deo rukavca. Konusno valjkasti veci za horizontalni deo jednog rukavca i konusno valjkasti takodje za horizontalni deo jednog rukavca

Dve velike za kolevku, klin kolevke. 4male, po dve idu na vertikalni deo rukavca, lezaj aksijalni na vertikalni deo rukavca. Konusno valjkasti veci za horizontalni deo jednog rukavca i konusno valjkasti takodje za horizontalni deo jednog rukavca
Hmm. I dalje sam zbunjen gde neki od ležajeva idu. Još me više zbunjuje to što ih nevidim u katalogu delova.... možda mi promaklo nešto...

Veliki i mali konusno valjkasti ležaj i semering matica platna i rascepka idu u glavčinu pa puta dva za obe a treći ležaj je aksijalni i on ide na dno rukavca.
Na zadnjoj slici u oglasu što si postavio aksijalni ležaj je broj 17 a valjkasti su 31 i 33, semering je 30

Veliki i mali konusno valjkasti ležaj i semering matica platna i rascepka idu u glavčinu pa puta dva za obe a treći ležaj je aksijalni i on ide na dno rukavca.
Na zadnjoj slici u oglasu što si postavio aksijalni ležaj je broj 17 a valjkasti su 31 i 33, semering je 30
Aha skonto sam. Nisam zna da su i lažajvi za glavčine tu. A ove manje čaure gde se stavljaju? Na gornji i donji deo rukavca ili?

Na njemu je fabricki konusno tanjirasti kao na 549 a kad on rikne ide od 577 jer pase ili od dzon dira 4440 i 4450 ,po katalogu je 5106 kao predvidjena tj inzenjeri su ga predvideli da bude pomocnik 5136 i 5170 u lakim povrsinskim radovima,tipa prskanje,bacanje vestaka,drljacenje i sl e sad on je kod nas glavni tegleci magarac. Moj je kupljen iz susednog sela od coveka koji je efektivno radio 200 ha zemlje sa njim i sa 558,ja ga uzeo 2015 na njemu je jos fabricki konusni a kod mene vise sedi nego sto radi.

Nazad
Vrh