IMT

Evo kandidata ali me brinu horor priče o njegovom mjenjaču i problemima sa nabavkom dijelova.

https://www.olx.ba/artikal/48143164/traktor-imt-5106/
Nemoj.......ja sam ga bas htio imati, i kupio ga u dobrom stanju,samo pvp pumpa je bila slabija al stavio sam kakva treba biti sa traktorskim punjenjem itd......isao je dobro mozda 2 godine i onda se raspao reduktor brze-spore.....takav je i prodan,nisam nista rastavljao nego mi pricao covjek koji ga je i kupio od mene......i jos pokidao nekoliko zupcanika i prema njegovim rjecima i pumpu ulja.....u radu sa rotodrljacom na pola njive,samo je puklo ko bomba.....

Nebi preporucio vise nikome......nakon prodaje dilema je bila izmedu belarusa 820 i JD......iako sam nekako htio belarusa,sve je jeftino i mogu sam popraviti......nakon sto sam pogledao nekoliko komada,nijedan nije zadovoljio.......npr jedan sa 3700 rs nije imao dovoljno ulja u mjenjacu,svaka guma razlicita,nesto se culo u mjenjacu kao da na jednom od snopova zupcanika ima lufta,pa se cuje pri kretanju,pa kvacilo pri kraju,rezervoar probusen......a 2011g......i jednostavno nije se mogao naci dobar za 10 do 12000e.......odluka padne na jd.....prvo 6110 a poslije 3140, koji je avion i za imt i belarusa......i opcenito svi ti stariji sa sg2 kabinom su najbolji strojevi, a godina proizvodnje 1982.....pa pogledaj tako nesto

Prije 5106 sam gledao 3130 sa 90ks šestak......odrzavan TOP......sa 35000 sati, kaze covjek da je na 28000 odradio pravu generalnu i bilo sto da mi ode u godinu dana on popravlja o svom trosku.....

Ništa od toga dakle, nije to za mene. Nemam nikakvog iskustva sa 5106 , dosta sam pročitao o njemu i odustajem definitivno. Kako god okrenem čini mi se da mi se smješka neka baćuška.

https://poljoinfo.com/threads/mtz-belarus.110/post-1777943

@ivanz

Odavno sam fasciniransa JD traktorima, davno sam imao priliku da vozim JD2040 sa SG2 kabinom, jbte život kako je to ugodan traktor za raditi ali preskupo je to za održavanje za površine koje ja radim. Bilo kakav ozbiljniji kvar bi me koštao dobar dio godišnje zarade.

Ja bi pre uložio u kvalitetniji priključnu mehanizaciju, traktor nije sporan na tako maloj površini.
Što se mehanizacije za veliki traktor tiče su sam pokriven, imam plug 2x14" obrtač i podesivi 3x12" do 3x16" obrtač, rotodrljaču 2.5m , sijačicu za pšenicu 3m, malčer 2.3m, planiram da napravim podrivač sa jednim ili 2 radna dijela i to je to. Ukupna površina koju bi radio bi bila od 3 do 5ha ali ima jako teške zemlje i velikog brda.

Ostale poslove radi IMT539 i tu isto iam prskalicu, rasipač za djubrivo, sijačicu za kukuruz 4, rotacionu kosu, balerinu, rastresač za sijeno, frezu 1.6m, prikolicu 4 tone. Od priključaka mi ništa ne nedostaje niti treba popravku ili ulaganja.

Kupovina velikog traktora nema ekonomsku opravdanost u tvom slučaju.Da radi nekoliko dana godišnje i posle stoji i propada nema smisla.Treba ti neki kompaktan traktor koji može da posluži za sve poslove tokom godine.

Kupovina velikog traktora nema ekonomsku opravdanost u tvom slučaju.Da radi nekoliko dana godišnje i posle stoji i propada nema smisla.Treba ti neki kompaktan traktor koji može da posluži za sve poslove tokom godine.
Zetor sa svojih 65KS nije za tolikog posla - u stvari jeste, sa malim plugom on i to odradi ali neće ni to dugo, njemu je 40 godina. Drugi problem je vrijeme koje nemam i poslove moram da uradim što je brže moguće. Ne kontam ja vas. LIjepo pitam za savjete, objasnim uslove rada, zemljište a vi mi se rugate da hoću veći traktor da bi ga eto imao zbog meraka ili zbog ku*čenja.

Ne kontaš očigledno i odmah čim ti se ne sviđaju odgovori ideš na kartu da ti se neko ruga i podsmeva, to zaista nema smisla.

Nije ruganje vec je smesno 5ha orati sa traktorom od 136ks?ljudi rade po 50ha sa jednim rusom..
I moj komsija ore ferguson i 2 brazde jel boze moj kad ce poorati sa jednom brazdom a ore 5jutara zemlje

Nazad
Vrh