zombie_666
Banned
Hvala kolega na razumijevanju.Covjek nema vrmena sa malim traktorom vozikati se po njivi, ima cilj da sto pre da zavrsi posao zbog obaveza u firmi
Druga su prica oni koji samo rade kod kuce pa laganini otaljavaju posao
Ove jeseni sam u jednom periodu, od zaredom 50 dana na poslu proveo 48 i svaki dan radio od 12 do 18 sati-nema subote, nedelje, praznika, slavlja, sahrane. Posao nije mogao niti smio da čeka i ne bunim se zbog toga jer sam svjestan koliko je bilo važno da se posao završi do roka.
U to vrijeme je trebalo obrati kukuruz, tarupirati, uzorati, spremiti, posijati pšenicu i u isto vrijeme se brinuti o ženi, ocu, majci i četvoro male djece. Svi oni snimci gdje orem, spremam i sijem su nastali u ona dva dana s tim da sam orao i spremao i noću jer nisam mogao da stignem pa sam dosta puta dolazio kući u 23h naveče, išao da orem do 02h, spavao do 6 i u 7 bio na poslu opet. Sad prelazim na drugu poziciju gdje ću imati još više posla i još teže dolaziti do slobodnih dana. SVake godine mi propadne po barem 20 dana godišnjeg odmora jer nemam kada da ga koristim. Dakle, svejedno mi je što će veliki traktor stajati 90% godine u garaži,bitno je da posao može da odradi u što kraćem vremenu.
Tlo se sve više gazi i sve teže ore, moje 4 parcele u brdu mogu da orem samo nizbrdo čak i sa 2x14" obrtačem - upravo zato sam i orao sa tri brazde ove godine iako je ona je onaj plug realno veliki za Zetora ali sam i tu uštedio dosta sati. Veliki traktor bi vukao 3 brazde i uzbrdo i nizbrdo i ušteda u vremenu bi bila ogromna. Pokušavam da održim i imanje i posao u firmi, zato se i trudim ovoliko i zato mislim da mi se isplati uzeti taj veliki traktor pa nek ima i 150 konja, nek završi posao i nek spava u garaži ostatak godine.
Hektar zemlje u ravnici nije isto što i hektar zemlje u brdu.