IMT

Zdravo. Imam jedno pitanje. Da li je dobro da se stavi ulje sae 40 umesto sae 30 u motoru. Razlog je sto kada traktor radi malo vise pritisak pada kada je na leru i do 1bar

Moze da se sipa i sae 40. Ako se traktor koristi i leti i zimi najbolje je resenje 15w40, ali ako samo leti (u hladnim periodima ne), onda moze i 40. To obicno preporucuju (malo "jace" ulje) za starije motore.

Poslednja izmena:
Skoro sam citao clanke o uljima i ne secam se tacnih detalja da bi ih preneo ali je definitivno ostao zakljucak da je najbolje sipati 15/40,kao varijantu leto-zima,a gustina je tu negde sa SAE-30,a to kome pada pritisak na vruce skoro na nulu je daleko od dobro,i ne vredi ici sa guscim uljima jer je pumpa na izdisaju ili lezajevi na radilici.

pritisak ujla na motorima M34 na leru sa ugrejanim motorom je 0.6 i to je po katalogu tablice,e sad sto mi svi stavljamo satice za pritisak to je nesto drugo,bojaznost da otkaze kontrolka ili ensto sasvim tece,svako ima svoj razlog,a bas me interesuje zna li neko koliki mu je pritisam u motoru automobila mislim na one koji nemaju satice,poredjenja radi coveku je kadet kocka trosio 15.40 u vecim kolicinama sipanjem sae 30 pred zimu motor mu zakovao,sad jel slucajno ili je sae 30 uticao na to to ne znam,ali provereno znam da je po katalogu na radnoj temp pritisak od 0.6 normalan

Vrlo tesko pitanje za u dve reci...ali to otprilike ide ovako,stepen kompresije +30%=pritisak u barima.Primer ako je stepen komp.na s-44 16.5/1 znaci da sabija 16 ipo delova vazduha u jednom sto treba da znaci i da je pritisak time veci za 16-est ipo puta od atmosferskog sto bi iznosilo 16.5 bara,ali to nece ici tako jer se zagrevanjem vazduha dodatno podize pritisak u zavisnosti do koje temperature dolazi vazduh pa se kod benziskih dodaje 20% a dizelskih motora oko 30% jer kod njih pritisak ide i do 30 bara.Znaci 16.5+30%=21.45 bara.Sto i to ne mora da bude tacno jer ce merenju u mnogome parametri zavisiti od brzine kojom anlaser okrece i temperatura motora.

Poslednja izmena:
Koliki je min. pritisak ulja na leru kad je motor na radnoj temp. po fabrickim karakteristikama za imt 577 ,znaci pitam za nov motor?

Evo jednog 559 u nasem selu koji je inace na prodaju:

dsc2408.jpg

@bubu koliko ima konja taj 559 i još koji podatak o njemu ako možeš i imali razlike izmedju njega 558 i koja je

559 je pravljen samo jedne godine i to u jednoj seriji mislim da bese 81 godine i on je medjuserija izmedju 558 i 560 motor mu je standardni m34 debele poluosovine,mala razlika u limariji u sustini to je to,isto ko sto je 567 upao u 560 samo jedna serija i jedna godina,s tim sto za razliku od 558 559 i 560 567 ima 5 brzina,sve ostalo je isto,e sad nisma siguran ima li razlike u menjacu i sl na 558 i 559 ,ali nebi trebalo,mozda ima nekih malih sitnica u razlici

Izracunavanje pritiska u bar pomocu stepena kompresije zavisi od previse faktora i previse komplikovano da bi se izracunalo tek tako uprosceno. Razlika je od motora do motora iako stepen kompresije moze biti isti. Recu podatak uopsteno jer tacan bi retko ko mogao dati sem inzenjera uz sve moguce formule i podatke. Primer za benzince je sa stepenom kompresije 9,2-1 iznosi nesto preko 14 bara sto sam i sam merio u praksi na zastavi . u dizelima na autu je stepen obicno oko 21-22,5-1 i pritisak u barima je oko 34-36 bara .na golfu kojeg sam imao je mereno i 38 bari ali stim da je glava poravnata vise puta i dosla do krajnje tolerancije. Za traktore po necemu sto sam citao sa stepenom od 16-16,5-1 trebalo bi da iznosi 28-30 bari. po nekim podacima kompresija ispod 25 bari je vec prilicno mala za dizela i vec je jako otezan start pri hladnom vremenu. Jedan podatak me je malo poremetio u iznesenom podatku da cak i motori sa 19,5 -1 stepenom mogu imati kompresiju do 36 bara. e to je ono sto mnogo zavisi od same tehnologijemotora. Uglovi otvaranja i zatvaranja ventila, zaptivanje cilindara ,temperatura motora i vazduha su samo neki od parametara u izracunavanju dodatnom . Ako na 577 izmeris preko 25-26 bari si na granici dobrog motora jer se smatra da je ta minimalno kompresija potrebna za stvaranje dovoljne temperature za paljenje dizela

- - - - - - - - - -

Sa kompresijom od 20 bara je skoro nemoguce upaliti dizela jer na golfu pred generalnu sam merio u proseku oko 19 -21 bara

- - - - - - - - - -

Nemam potrebne nosace dizni za traktore da bih mogao na njima izmeriti dok za opele i vw stare imam i za benzince

559 je pravljen samo jedne godine i to u jednoj seriji mislim da bese 81 godine i on je medjuserija izmedju 558 i 560 motor mu je standardni m34 debele poluosovine,mala razlika u limariji u sustini to je to,isto ko sto je 567 upao u 560 samo jedna serija i jedna godina,s tim sto za razliku od 558 559 i 560 567 ima 5 brzina,sve ostalo je isto,e sad nisma siguran ima li razlike u menjacu i sl na 558 i 559 ,ali nebi trebalo,mozda ima nekih malih sitnica u razlici
559 je proizvodjen od 1979 do 1985,a bilo ga je i dalje povremeno za izvoz,razlika u odnosu na 558 je u vecem hladnjaku,zato su morali onako da prosire haubu napred.Radjen je za izvoz u tropske zemlje,azija-afrika.
Nije medjuserija izmedju 558 i 560 jer se 560 proizvodi od 1974 god u manjim serijama a od 1981 masovno.Inace 558-559 nemaju veze s 560,samo imaju zajednicki motor M34.
567 je poceo da se proizvodi 1984 i stari tip limarije je imao te 84-85,posle je dobio limariju novi tip i proizvodio se u malim serijama i izvoz.Evo bas imam prospekt od 567 novi tip iz 1989 godine.

559 postoji jedna jako mala serija 1980 sve isto kao klasican 558 samo prednji trap,krila i limarija od 560 stari tip,trup,menjac,zadnje felne su ostale od 558.Imam i sliku u katalogu 1980god.

Ima jako mnogo tih malih serija.

Postoje neke razlike u kucistima mjenjaca, rucna kocnica na primjer, i kuciste na 560 je dublje od 558, tako da u 560 stane vise ulja u mjenjac i jos neke sitne razlike. Razlika je i u kocnicama a reduktori mislim da su isti mada ne mogu biti siguran.

svaka cast mirko,ja sam vidjao ove 559 po netu i svi su bili 80-o,zato sam i bio ubedjen da je radjena samo neka mala serija,jer iskreno redje ces naici na 559 nego na najnoviji BMW u Srbiji

Nazad
Vrh