borko jagodinac je napisao(la):
dukej je napisao(la):
I Rakovicin hidraulik bi teoretski tako trebao da radi ali u praksi je to retko.
Ako su povoljni uslovi za oranje, i IMT i Rakovica sa identičnim plugovima idu otprilike isto, a ako je klizavo IMT beži Rakovici. Imam oba i ovo je više puta potvrđeno u praksi.
Kao što vidiš, i ja sam napisao da bi i Rakovicin hidraulik tako trebao da se ponaša (uostalom ne samo Rakovica, već i svaki drugi traktor u plivajućem radu hidraulika),
ali da je to u praksi retko.
Ako uzmeš slučajnim odabirom 100 Rakovica i 100 IMT-a, svega 5-10 (moja odokativna procena, da me neko ne hvata za tačnost podataka) Rakovica može da ore bez točka i isto toliko IMT-a ne može da radi bez točka. Dakle, radi se čisto o ponovljivosti karakteristika na velikom broju primeraka.
I mi imamo Rakovicu od 88 god i nikad nije mogla dobro da ore bez točka. Mi smo je dobili menjažom pa ostavljam mogućnost da je kod prethodnog gazde raštelovan hidraulik. Međutim, moj brat je kupio novu Rakovicu 65 i nov 756 plug bez točka. Nije mogla da ore i tek kad je kupio točak, oranje je išlo bez problema. A sve novo, ništa dirano, pokušano na sve moguće kombinacije ručica, i po savetima drugih korisnika Rakovice i po preporukama iz njenog uputstva i opet bez uspeha. Pošto je meni Rakovica bila dugo jedini traktor, ja sam se raspitivao kod svih za koje sam znao da imaju Rakovicu o oranju bez točka, svaku Rakovicu koju sam video u ataru da ore sam sačekao na leniji i raspitao se kod vozača, i svi su mi rekli da ne mogu da oru bez točka. (Iz ove priče je jasno zašto sam izvukao onaj odokativni broj na početku.
) Da li je moguće da niko od ovih ljudi ne ume da koristi Rakovicin hidraulik ili je možda do njega samog, možda u fabrici nedovoljno dobro podese hidraulik a možda se samo lako i brzo rašteluje od fabričkog stanja pa onda pravi problem.
Ja sam pomno čitao kako ti podešavaš hidraulik (doduše klip o kome govoriš nisam video, a tražio sam, pa bih ti bio zahvalan da ga ponovo okačiš ovde
), i razumem da time postižeš da ventil koji pušta ulje u cilindar bude na vagi spram položaja srednje tačke i da tako bude veoma osetljiv za određenu dubinu. Međutim, nadam se da ćeš se složiti da nije svako spreman da se zavlači između traktora i pluga i "na živo" šteluje tu polugu, pogotovo što neopreznim podešavanjem može da se desi da ga plug priklješti uz traktor. Da ne govorim dalje o preciznosti IMT-ovog i Rakovicinog hidraulika i praktičnosti korišćenja. Povrh toga, šta se dešava ako oreš nejednako ugaženo zemljište, na primer ako je kombajn radio po mokrom i njegovi tragovi budu izuzetno zbijeni a između bude meka i rastresita zemlja. Kako onda u radu, kad naiđeš na taj zbijeni trag malo produbiti rad pluga ili obratno? Da li je to moguće onda odraditi ručicama hidraulika u kabini ili se mora opet regulisati dužina pologe na vijku pozadi? Ako posle podešavanja te polugice dalje može da se sve odradi ručicama u kabini onda povlačim sve što sam rekao, ali ako ne može onda mi takvo podešavanje nije ni malo praktično. Evo primeri: ja sam sad po snegu orao sa IMT-om (bez blokade jer ne radi
) i u trenutcima kad prošlajfuje toliko da ako nešto ne učinim postoji mogućnost da traktor ostane u tom mestu (jer levi točak uglača smrznutu zemlju ispod i onda tu posle jedva krene i sa dignutim plugom), onda samo poplićim na kockici i traktor prođe taj kritični deo. Dalje, na toj njivi sam imao dva dola gde je zemlja mnogo sabijenija nego na bregovima pa hidraulik dosta poplići. Pošto nisam želeo da mi u tim dolovima bude plitko, ja sam onda kad god dođem do dola povećavao dubinu takođe na maloj kockici a čim prođem tih 50-tak metara onda ponovo poplićim da bi u skladu sa zbijenošću zemljišta opet imao istu dubinu. Dalje, sa IMT-om mogu da toliko precizno namestim položajno plug da on samo liže zemlju ili tek plitko ide prilikom zatvaranja razora ili vraćanja brazde do lenije u uvratinama... To sa mojom Rakovicom nikad nisam mogao, pa me zanima da li je to kod tvoje Rakovice posle tog tvog podešavanja moguće. Ako jeste onda na leto definitivno ide rasklapanje a i svakako sam hteo da proučim rad tog hidraulika preko radioničkog uputstva, no još nisam nabavio skener pa nisam ni nabavljao priručnik. Ako imaš skeniran deo o hidrauliku iz radioničkog priručnika bio bih ti zahvalan da ga postaviš ovde.