IMR - Rakovica

Tockove uglavnom nose iste a i prenosni odnosi su da kazem skoro isti ali jednostavno losije ore od tog 565 i to je to. Mozda zato sto je laksa od 560/565.
Oba su otprilike podjednako pouzdana. Uz redovno odrzavanje mogu dosta radnih sati da naprave bez kvarova. Jedino ako se bas potrefi neki sa fabrickom greskom sto moze da se desi, a taj pokaze sve mane u prvih godinu dana onda samo prodaja, kupis drugi i opet teraj..

Razlika u oranju između Rakovice i IMT-a potiče manjim delom zbog bolje raspoređene mase kod IMT-a, i mnogo većim delom zbog superiornijeg hidraulika kod IMT-a.

IMT-ov hidraulik kod oranja održava plug u tzv. plivajućem položaju tako što konstantno diže i popušta plug kako bi on bio na željenoj dubini. To dizanje i popuštanje je tako dobro rešeno da se taj kompletan ciklus i ne oseti, odnosno nema cimanja i vidljivog poniranja pa zatim izdizanja pluga za npr. par cm. Iako se to stalno dešava, na traktoru se to ne oseti i dobija se efekat kontinualnog održavanja dubine pluga. Pri svakom tom maleckom podizanju pluga traktor se nabija zadnjim točkovima u zemlju i ostvaruje bolji kontakt sa podlogom i smanjuje proklizavanje, odnosno napreduje u oranju. Time praktično pravi efekat kao da ima mnogo veću masu na zadnjim točkovima. To je naročito vidljivo u otežanim uslovima oranja.

I Rakovicin hidraulik bi teoretski tako trebao da radi ali u praksi je to retko. Kod nje se itekako oseti ono cimanje kad hidraulik poplićuje plug a često se to poplićenje ne desi u pravom momentu pa plug ode malo dublje nego što bi trebao i automatski otežava traktoru vuču u tom momentu i javlja se proklizavanje. Zbog toga uglavnom svi koji oru sa Rakovicom koriste točak, dok sa IMT-om on nije potreban.

Ako su povoljni uslovi za oranje, i IMT i Rakovica sa identičnim plugovima idu otprilike isto, a ako je klizavo IMT beži Rakovici. Imam oba i ovo je više puta potvrđeno u praksi.

Dukej hvala i svaka cast.. Hvala i tebi Bubu dosta ste mi pomogli cak sta vise i vise nego sto sam ocekivao.. . Znam da su za vas ovo amaterska pitanja ali zato i jeste forum za amatere i profi :ppozdrav:

,,IMT-ov hidraulik kod oranja održava plug u tzv. plivajućem položaju tako što konstantno diže i popušta plug kako bi on bio na željenoj dubini. To dizanje i popuštanje je tako dobro rešeno da se taj kompletan ciklus i ne oseti, odnosno nema cimanja i vidljivog poniranja pa zatim izdizanja pluga za npr. par cm"

Sorry za off ali nemogu da nepitam jer se meni dešavalo da se osjeti to dizanje i popuštanje pluga.
Najviše i najizraženije je bilo na krajevima njiva i na mjestima gdje je kombajn okretao tj. gdje je bilo više ugaženo.
Sa većim okretajima motora to je bilo jako-- kao neko cimanje dok je sa manjom turažom to išlo glat tj. ljepo je držalo dubinu.
Traktor je IMT 577 koji imam od jesenas a plug Leopard 2*14.

Dali je to nešto upitno sa hidraulikom, uljem- općenito nemam iskustva sa takvim načinom oranja jer sam dosada radio sa T 40 a znate da on ima fiksni hidraulik.

Moželi koji savjet, mišljenje ...::namigivanje::

To će ti morati objasniti neko ko se bolje razume od mene u taj hidraulik. Mogu ti samo reći da kod mene nema tog cimanja ali da kad naiđe na jače ugaženo zemljište on vidno poplići hidraulik. Ali to poplićenje bude kontinualno, odnosno ne mogu se npr. videti stepenice na dnu brazde.

Treba smanjit brzinu reakcije, vjerovatno je na brzo (fast). Inače u teškoj zemlji se stavlja na sporije jer su nagle promjene opterećenja. Dok u lakšoj zemlji je ravnomjernije opterećenje i može biti reakcija na bržem.

Pogledaj na komandama hidraulika natpise, ako su na eng. piše response pa imaš fast i slow, ili reagovanje, brzo-sporo, da li koristiš hidraulik u oranju na ispravan način.
Imaš pod upustvima pa si skini i malo prouči.

dukej je napisao(la):
Razlika u oranju između Rakovice i IMT-a potiče manjim delom zbog bolje raspoređene mase kod IMT-a, i mnogo većim delom zbog superiornijeg hidraulika kod IMT-a.

IMT-ov hidraulik kod oranja održava plug u tzv. plivajućem položaju tako što konstantno diže i popušta plug kako bi on bio na željenoj dubini. To dizanje i popuštanje je tako dobro rešeno da se taj kompletan ciklus i ne oseti, odnosno nema cimanja i vidljivog poniranja pa zatim izdizanja pluga za npr. par cm. Iako se to stalno dešava, na traktoru se to ne oseti i dobija se efekat kontinualnog održavanja dubine pluga. Pri svakom tom maleckom podizanju pluga traktor se nabija zadnjim točkovima u zemlju i ostvaruje bolji kontakt sa podlogom i smanjuje proklizavanje, odnosno napreduje u oranju. Time praktično pravi efekat kao da ima mnogo veću masu na zadnjim točkovima. To je naročito vidljivo u otežanim uslovima oranja.

I Rakovicin hidraulik bi teoretski tako trebao da radi ali u praksi je to retko. Kod nje se itekako oseti ono cimanje kad hidraulik poplićuje plug a često se to poplićenje ne desi u pravom momentu pa plug ode malo dublje nego što bi trebao i automatski otežava traktoru vuču u tom momentu i javlja se proklizavanje. Zbog toga uglavnom svi koji oru sa Rakovicom koriste točak, dok sa IMT-om on nije potreban.

Ako su povoljni uslovi za oranje, i IMT i Rakovica sa identičnim plugovima idu otprilike isto, a ako je klizavo IMT beži Rakovici. Imam oba i ovo je više puta potvrđeno u praksi.

@Dukej moram da te ispravim, ja imam rakovicu od 86-te godine i ona ima takav rad hidraulika kao sto ti pricas da je na imt traktorima, ja od 86-te sa lekovackim 14cola nikada nisam koristio tocak , a dubina je uvek bila ista, nikada nije bilo nekog vece g poniranja plugova, niti nekog veceg iskakanja.
Na rakovici imas poteznicu gde se kaci topling na traktoru i tu imas tri rupe, na gornjoj rupi kacim kada orem malo plice, tada khidraulik brze reaguje, a na srednjoj za dublje oranje.
Orao sam i ja par godina sa imt560 kji je bio skoro nov, dobar je on orac, necu sad da pricam neke price jer je u istoj klasi sa rakovicom i bolji je zbog tezine i sirih guma, ali radio sam i par godina sa rakovicom 65 koja ima 16coli gume fabricki namontirane, pa nije stala nigde niti proslajfovala.
Ja sam ovde ranije objasnjavao i postavljao klip kako ja stelujem i klip iz oranja i po tom mom nacinu ja sam prezadovoljan, cak sam ubedjen da rakovica ima osetljiviji hidraulik od imt-a, to kazem iz razloga sto radim mehaniku i sto sam rakovicine hidraulike rasturao nekoliko puta i tacno znam kako rade. Nemoj neko da se nadje ubedjen, samo me malo nervira kad ovde neko napise da rakovica mora da koristi tocak, nijednoj rakovici ne treba tocak mogu da se kladim u nov traktor, samo moras znati neke cake kako da ustelujes jednom, a posle svaki drugi put su samo finese u pitanju.

borko jagodinac je napisao(la):
dukej je napisao(la):
I Rakovicin hidraulik bi teoretski tako trebao da radi ali u praksi je to retko.

Kao što vidiš, i ja sam napisao da bi i Rakovicin hidraulik tako trebao da se ponaša (uostalom ne samo Rakovica, već i svaki drugi traktor u plivajućem radu hidraulika), ali da je to u praksi retko.

Ako uzmeš slučajnim odabirom 100 Rakovica i 100 IMT-a, svega 5-10 (moja odokativna procena, da me neko ne hvata za tačnost podataka) Rakovica može da ore bez točka i isto toliko IMT-a ne može da radi bez točka. Dakle, radi se čisto o ponovljivosti karakteristika na velikom broju primeraka.

I mi imamo Rakovicu od 88 god i nikad nije mogla dobro da ore bez točka. Mi smo je dobili menjažom pa ostavljam mogućnost da je kod prethodnog gazde raštelovan hidraulik. Međutim, moj brat je kupio novu Rakovicu 65 i nov 756 plug bez točka. Nije mogla da ore i tek kad je kupio točak, oranje je išlo bez problema. A sve novo, ništa dirano, pokušano na sve moguće kombinacije ručica, i po savetima drugih korisnika Rakovice i po preporukama iz njenog uputstva i opet bez uspeha. Pošto je meni Rakovica bila dugo jedini traktor, ja sam se raspitivao kod svih za koje sam znao da imaju Rakovicu o oranju bez točka, svaku Rakovicu koju sam video u ataru da ore sam sačekao na leniji i raspitao se kod vozača, i svi su mi rekli da ne mogu da oru bez točka. (Iz ove priče je jasno zašto sam izvukao onaj odokativni broj na početku. :D) Da li je moguće da niko od ovih ljudi ne ume da koristi Rakovicin hidraulik ili je možda do njega samog, možda u fabrici nedovoljno dobro podese hidraulik a možda se samo lako i brzo rašteluje od fabričkog stanja pa onda pravi problem.

Ja sam pomno čitao kako ti podešavaš hidraulik (doduše klip o kome govoriš nisam video, a tražio sam, pa bih ti bio zahvalan da ga ponovo okačiš ovde :ppozdrav: ), i razumem da time postižeš da ventil koji pušta ulje u cilindar bude na vagi spram položaja srednje tačke i da tako bude veoma osetljiv za određenu dubinu. Međutim, nadam se da ćeš se složiti da nije svako spreman da se zavlači između traktora i pluga i "na živo" šteluje tu polugu, pogotovo što neopreznim podešavanjem može da se desi da ga plug priklješti uz traktor. Da ne govorim dalje o preciznosti IMT-ovog i Rakovicinog hidraulika i praktičnosti korišćenja. Povrh toga, šta se dešava ako oreš nejednako ugaženo zemljište, na primer ako je kombajn radio po mokrom i njegovi tragovi budu izuzetno zbijeni a između bude meka i rastresita zemlja. Kako onda u radu, kad naiđeš na taj zbijeni trag malo produbiti rad pluga ili obratno? Da li je to moguće onda odraditi ručicama hidraulika u kabini ili se mora opet regulisati dužina pologe na vijku pozadi? Ako posle podešavanja te polugice dalje može da se sve odradi ručicama u kabini onda povlačim sve što sam rekao, ali ako ne može onda mi takvo podešavanje nije ni malo praktično. Evo primeri: ja sam sad po snegu orao sa IMT-om (bez blokade jer ne radi :udri:) i u trenutcima kad prošlajfuje toliko da ako nešto ne učinim postoji mogućnost da traktor ostane u tom mestu (jer levi točak uglača smrznutu zemlju ispod i onda tu posle jedva krene i sa dignutim plugom), onda samo poplićim na kockici i traktor prođe taj kritični deo. Dalje, na toj njivi sam imao dva dola gde je zemlja mnogo sabijenija nego na bregovima pa hidraulik dosta poplići. Pošto nisam želeo da mi u tim dolovima bude plitko, ja sam onda kad god dođem do dola povećavao dubinu takođe na maloj kockici a čim prođem tih 50-tak metara onda ponovo poplićim da bi u skladu sa zbijenošću zemljišta opet imao istu dubinu. Dalje, sa IMT-om mogu da toliko precizno namestim položajno plug da on samo liže zemlju ili tek plitko ide prilikom zatvaranja razora ili vraćanja brazde do lenije u uvratinama... To sa mojom Rakovicom nikad nisam mogao, pa me zanima da li je to kod tvoje Rakovice posle tog tvog podešavanja moguće. Ako jeste onda na leto definitivno ide rasklapanje a i svakako sam hteo da proučim rad tog hidraulika preko radioničkog uputstva, no još nisam nabavio skener pa nisam ni nabavljao priručnik. Ako imaš skeniran deo o hidrauliku iz radioničkog priručnika bio bih ti zahvalan da ga postaviš ovde. :ppozdrav:

@Dukej-postavicu klip ponovo, cim ga nadjem na nekom disku.
Ja nisam imao tih problema do sada da radim gde je jedan deo njive ugazen jer uvek gledamo da odradjujemo poslove po suvom, ali ako se desi da je tako njiva ugazena, samo na pojedinim delovima, tada moze da se koristi i mala poluga koja sluzi da se podesi hidraulik na zeljenu dubinu, i isto tako kada naidjes na ugazenu zemlju mozes da je spustis malo i icic ce dublje.
Kako raditi sa malom rucicom-podignuti veliku pa malui onda veliku spustiti i tada bi poluge trebalo da stoije u gornjem plozaju, kada se spusta mala rucica lagano tj. milimetar po milimetar tada se poluge isto tak precizno plako spustaju na dole i kada podesis zeljenu dubinu poluge ce ostati u tom polozaju, znaci ne mogu se vise spustati i tako mozes da nastelujes to sto kazes da plug moze samo da klizi po zemlji ili bilo koju dubinu, a isto ce reagovati na preko toplinga, ima ce te male trzaje sto oslobadja traktor.
Moja rakovica kad je kupl;jena posle dva dana hidraulik nije radio i kada je cale otisao u servis oni su mu rekli da je ta moja rakovica bila namenjena za izvoz za egipat i da je sipano ulje za vece temperature, i kao mora da se zameni ulje, to je bila njihova konstatacija, ali cale nije hteo to da odradi i otisao je u susedno selo kod jednog majstora koji je odmah uzeo 17 kljuc i zavio malo onaj sraf pozadi na polugi koja ide od poteznice i hidraulik je proradio, desili se tada da je poluga unutar menjaca bila odaljena od ventila i kada podignes rucicu nije mogla da pretisne ventil da bi proslo ulje u klip, isto tako moze da se desi da se priblizi pa da poluge ostanu podignute i da nece da se spuste, ali kad se sve nasteluje kazem posle su u pitanje samo finese. Ja npr. malu rucicu koristim kad radim sa okretacom sena, nastelujem koliko da se spustaju poluge, da se ne bi spustale do kraja i posle svaki put kad podignem veliku poluge se podignu pomerim se na sledeci red i spoutam veliku do kraja i poluge spustaju na tu visinu na koju sam ih nastelovao, ali u oranju je retko kad koristim, jedino kada orem pored morave gde je pesak, e tada hoce da ide dublje i tada podesim dubinu na malu fiksiram je onim srafom i samo picim, veliku podizem i spustam do kraja. U mom kraju ima, znaci moje selo i okolina 20 rakoica 65, to su one koje ja znam, znaci vidjam ih svakog dana u radu i dobro znam vlasnike i nikada niko nije koristio tocak na plugu i ako imamo zemlju koja je pored morave mekana peskajiva i imamo ritsku zemlju gde cim malo padne veca kisa voda lezi na njivi i sve rade bez tocka. Zelim samo da naglasim da ne pricamo ovde tj. ne uporedjujemo rakovicu i 560, jer kazem da je ista klasa traktora i u mnogim stvarima je 560 bolji od rakovice, ali i rakovica ima svoje prednosti u odnosu na 560, nego cisto hocu da kazem da rakovici ne treba tocak pri oranju, znaci svi koji koriste tocak imaju problema sa hidraulikom jer nije podesena kako treba i ato je nima potreban tocak jer poluga koja ide od toplinga ne reaguje dovoljno na ventil unutar hidraulika. Radionicki prirucnik nemam ja, ali znam ko ima, moj majstor kod koga sam zavrsio praksu dok sam isao u skoli, uecu od njega i naci cu skener da ubacim ovde.

Ok, hvala za priručnik. Kad ga vidim onda ću se već odlučiti da li ću svoj hidraulik ja rasklapati ili prepustiti majstoru. Meni je priručnik nudio za skeniranje jedan forumaš ali nisam hteo da ga zatruđujem da mi ga šalje dok ne nabavim skener. Skener još nisam nabavio pa zato s nestrpljenjem čekam da ga ti okačiš (bar deo o hidrauliku) i da napomenem da mi treba od Rakovice 65 a ne od 60-tke jer su različiti hidraulici. :ppozdrav:

Mi smo 2001 kupili novu rakovicu i nije bio dobro fabricki namesten hidraulik,ali kada smo nastelovali moze da ore bez tocka i to bez problema

Možeš li objasniti šta ste štelovali? Da li onu polugicu pozadi o kojoj je govorio Borko, ili još nešto drugo? Da li sad sve možete dalje da odradite preko ručica u kabini (dubina rada, plivajući položaj, poziciono dizanje)? :ppozdrav:

Dobro, samo nije mi jasno kakve veze ima ta polugica sa pozicionim dizanjem. Da pojasnim, pod tim podrazumevam da se poluge podignu do određene visine koliko podignem veliku ručicu. To su slučajevi kad prikačujem oruđa, kad nosim prskalicu, ciklon i sl., gde ta polugica nema nikakvog uticaja. Dakle, povučem veliku ručicu do nekog položaja i poluge se podignu do visine koja odgovara tom položaju ručice. Ako hoću još malo višlje ili niže onda da samo sa velikom ručicom to korigujem.

Kod mene to ne može. Kad hoću da podignem hidraulik, onda moram veliku ručicu podići skroz do kraja gore i onda gledam kako se poluge dižu i kad stignu do određene visine onda tu veliku ručicu vratim malo dole (za jedno 3 cm) i poluge se zaustave u tom trenutku i tu ostanu. Međutim ako vratim ručicu malo više onda poluge polako krenu da se spuštaju dole, a ako ne spustiš dovoljno onda postoji mogućnost da opet krenu gore. Zbog toga sam razbio zadnje staklo i iskrivio kardan.

Eto, to me zanima, da li sada posle tog štelovanja može da se rukuje podizanjem poluga kao kod IMT hidraulike, da koliko povučeš ručicu da se toliko i poluge podignu.

E to nemoze :nono: .Ja kada nosim prskalicu ili ciklon namestim na visinu koju hocu i onda prebacim onaj saraf dole ispod sedista na kipovanje i rucica od hidraulike vise nereauguje...A malopre je bilo rec da li moze rakovica da ore bez tocka pa sam na to reko da moze ako se namesti kako treba.

Da se uključim i ja u raspravu, na mom landinu kad sam ga kupio (pre godinu i po a traktor je 64) kolega i ja smo remontovali hidrauliku znači zamenili gumice na klipu, na rukama i na razvodniku, naštelovali polugice po knjizi nasuo novo ulje i sledi proba, zakačio plugove i šta se dešava plugove podigne i tako miruju 10-tak sekundi i padnu nekoliko santimetara i podignu ponovo i tako stalno. Počeo da orem, spustim plugove na određenu dubinu uđu u zemlju i tako idu desetak metara, posle se sami podube i traktor se počne gušiti ja samo ručicu povučem na gore 1 milimetar oni sami iskoče iz zemlje, pio sam prokuvo bilo mi došlo da ga teram na otpad. Posle sam štelovao onaj šaf pozadi ispod sedišta ( što je razrezan za šravciger i 13 kluč) i napravio sam dali sam ga popustio ili dotezao zaboravio sam ali sad ore bez problema koliko spustiš ručku dotle plug ide u zemlju, dokle podigneš ručku dotle se dižu poluge samo mi sad ona ručkica ispod sedišta sa desne strane nemože da se vrati u gornji položaj nego stoji negde na sredini ali nebitno hidraulik radi dobro i orem bez točka a plug je 756.20 i još da dodam kada kipam prikolicu dokle povučem ručku dotle se klip izvuče znači više ne izlazi i ne spušta se . Kod mene je jedna ručka i na nju se kipa i podižu poluge samo se prebacuje željeni položaj (ispred sedišta). Sutra ću slikati da vidite taj položaj. Poz.

Nazad
Vrh