Hobi-poljoprivrednici

neću više postavljati tako škakljiva pitanja.:haha:

neću više postavljati tako škakljiva pitanja.:haha:

Ma nije skakljivo naprotiv duhovito je :osmeh: i nasmejalo me je onako od srca...jer odgovor znaju samo premijer i ministar finasija sta god mi ostali odgovorili je proizvoljno tumacenje i politizacija a ja rekoh necu time da se bavim a sale i politiziranja su za pp.
Sta sam imao na ovu temu sam rekao u jednom od prethodnih postova tako da sve osim toga je mlacenje prazne slame.

Svako dobro:ppozdrav:

Na žalos politika se duboko uvukla u poljoprivredu,hteli mi to ili ne a na ona 2 pitanja ne znaju odgovor ni premijer ni ministar nego tamo neki potrčko u EU

Ja sam hobi sta proizvedem 60.000 litara mleka godisnje i dobijem od imleka serbrnu plaketu,izbacim 15 do 20 bikova godisnje. A hobi sam zato sto necu da im platim pio od 2003 da 2010 posto sad traze da se uplati i za zenu ,jednostavno necu iz principa.Da li neko zna podatak da ako imas 15 godina poloprivrednog staza imas penziju 8000 dinara a ako imas 40 staza dabijas 9000 dinara .uplacujes lopovima 25 godina za 1000 dinara vise penzije koju mozda neces ni docekati.A ZGRADA PIO JE SVA U MERMERU ,pitam sa pitam odkud im ,nikako da mi bude jasno.

@steva44,
ти си један од најуспешнијих "хобиста" за које знам. честитам за производњу и признања. а за предусретљивост и разумевање од стране државе - саучешће.

Ja sam hobi sta proizvedem 60.000 litara mleka godisnje i dobijem od imleka serbrnu plaketu,izbacim 15 do 20 bikova godisnje. A hobi sam zato sto necu da im platim pio od 2003 da 2010 posto sad traze da se uplati i za zenu ,jednostavno necu iz principa.Da li neko zna podatak da ako imas 15 godina poloprivrednog staza imas penziju 8000 dinara a ako imas 40 staza dabijas 9000 dinara .uplacujes lopovima 25 godina za 1000 dinara vise penzije koju mozda neces ni docekati.A ZGRADA PIO JE SVA U MERMERU ,pitam sa pitam odkud im ,nikako da mi bude jasno.

Ja se u potpunosti slažem da uvođenje PIO klauzule nije dobro jer mnogi ne mogu da ostvare subvencije jer ne mogu da budu osiguranici PIO za poljoprivredu iz raznoraznih razloga...u ranijim postovima sam i objasnio da je to jednostavno politicka tvorevina koja je nastala usled nedostatka sredstava u budžetu.

Sa proizvodnjom cca 60000l mleka godisnje predpostavljam da imate desetak+ muznih grla i da još dodatno tovite bikove, svaka čast na proizvodnji i na istrajnosti jer znamo da ova proizvodnja i nije nešto naročito rentabilna poslednjih godina.

Što se tiče uplate PIO tu bih da istaknem nekoliko stvari:
1) Za dobijanje regresa, premija ili podsticaja nije se tražilo od vas da uplatite celokupan dug od 2003. godine, uglavnom je traženo (uredbe MPTŠV) da se uplati vrednost PIO obaveza za prethodnu godinu a PIO fond je to knjižio na najranije dospelu obavezu...dakle, sa uplatom iznosa za prethodnu godinu (ili kako god je to u uredbama bilo navedeno) vi ste ostvarivali pravo na sve regrese, premije i podsticaje od strane MPTŠV, pod uslovom da ste registrovano poljoprivredno gazdinstvo i da se nalazite u aktivnom statusu;
2) Nigde se u uredbama MPTŠV nije tražilo i da supruga bude osiguranik PIO za poljoprivrednike;
3) Mišljenja sam da barem 80% ljudi ovde na forumu koji uplaćuju PIO za poljoprivrednike rade to isključivo zarad ostvarivanja subvencija i podsticaja i da će sa tim prestati odmah ukoliko se PIO klauzula izbaci iz uredbi MPTŠV. Mislim da niko normalan ne može svoju sigurnost u starosti da bazira na poljoprivrednoj penziji jer na taj način bio pao ispod svakog nivoa siromaštva;
4) Ljudi su jednostavno kalkulisali ako uplatim cca 45000 dinara za PIO a ja dobijem 10hax14000dinara=140000dinara za zemljište plus regresi za umatičene krave ili povraćaji za kupljnu mehanizaciju...dakle ja sam u plusu u odnosu na državu i PIO je uplaćivan kao "ulaznica" u podelu agrarnog budžeta.

Dakle uzimanje uplate PIO doprinosa kao podelu na "profi" i "hobi" je apsolutna glupost i ne treba na tome insistirati. Treba sagledati na koji način taj problem da se reši...pa da naše asocijacije i slično pritiskaju sada u svrhu ukidanja iste ili pak da vi kao poljoprivrednik stavite sve na papir i da nadjete svoj interes čak i u uplati PIO doprinosa ukoliko vi na tome zaradjujete dodatna sredstva.

I molim vas nemojte nam ovde soliti pamet (ne vi lično već globalno govorim) o tome kako nešto neko neće da uradi jer je tobože pošten pa neće da vara državu ili kako neko nešto neće da uradi iz ličnog kaprica i inata...u tim slučajevima nije kriva država već taj pojedinac. U vašem slučaju konkretno...koliko sam ja shvatio...vi niste ostvarivali subvencije i podsticaje delom iz neobaveštenosti a delom iz ličnog inata.

Sve ostalo...kakva je zgrada PIO fonda, kolike su ima plate i slično nije predmet ovog foruma koji se bavi poljoprivredom i poljoprivrednicima. To je kao i sve ostalo, trenutno, pokazatelj stanja u našoj državi i društvu uopšte.

Svako dobro

Radivoje izgleda da smo mi krivi a oni koji su doneli tu nezakonitu uredbu su nevinašca,mada i subvencije imaju naziv po hektaru a ne po PIU,ako para nije bilo onda ih nema za nikog.Ti dobro znaš koliki je procenat poljoprivrednih gazdinstava koji ne uplaćuju PIO iz raznoraznih razloga.Onaj sa sto ha ladno izdvoji 400E a ovi od 10 pa na dole malo teže,budimo realni.Mi smo ta država-dali ste subvencije onom koji ni ne zna gde mu je zemlja aonima kao što je Steva-šipak.Još ćemo do kraja ispasti i budale.

Da razjasnim gospodine Radivoje ,kod nas je u Titelu trezeno pod OBAVEZNO da i supruga i ostalli clanovi domacinstva koji su punoletni a nisu na skolovanju budu u pio.Ja imam spremne sve papire samo da im predam ,ali kad su rekli da i za zenu treba ,ito jos plus kaci je od 18 godine ,trbalo bi da uplatim nekih 18 godina samo za nju ,plus 8 za mene ,, puno para,,.Jeste da su oni rekli sto vi kazete da ne treba sve odjednom i da ima mirovanja za pojedine godine,, ali ce duziti ,,.Ja neznam kako je kod vas u Gospodjincima ,mi smo tu 35 kilometere razlike ,ali kod nas je ovako garant.A gledao sam u nekoj poljuprivrednoj emisiji direktorku pio fonda ,mislim da se Zorka zove ,koja je rekla da od ove godine ,moraju svi clanovi biti osigurani.I da dodam znam i za ono pravilo sto su govoril stariji ljudi ,,ako neuzimas ti od drzave ona ce od tebe,,.Stanje je za sad ovako ,ko prezivi pricace.POZDRAV , i nadam se da ste me razumeli .

Da razjasnim gospodine Radivoje ,kod nas je u Titelu trezeno pod OBAVEZNO da i supruga i ostalli clanovi domacinstva koji su punoletni a nisu na skolovanju budu u pio.Ja imam spremne sve papire samo da im predam ,ali kad su rekli da i za zenu treba ,ito jos plus kaci je od 18 godine ,trbalo bi da uplatim nekih 18 godina samo za nju ,plus 8 za mene ,, puno para,,.Jeste da su oni rekli sto vi kazete da ne treba sve odjednom i da ima mirovanja za pojedine godine,, ali ce duziti ,,

Ali PIO klauzula važi od 2009. godine i ako sada i traže iz PIO fonda i za suprugu onda to nije trebalo, a sa vaših 10+ krava i pratećom marvom i predpostavljam i preko 10ha zemlje koju obrađujete, definitivno bi Vam bilo znatno lakše da ste koristili regrese, subvencije i podsticaje. No, kako Vi rekoste, za sada je stanje kakavo je i ne treba se okretati ka prošlosti vec ka budućnosti, mada su stari latini govorili Historia magistra vitae est (Istorija je učiteljica života).

Ma razumem ja Vas u potpunosti ali mi je na neki način krivo što neko poput Vas ne koristi ta sredstva kad već postoje.

Želim Vam puno uspeha u radu i svako dobro :ppozdrav:

Pitao bih nesto gospodina Radivoja Nadlackog ili nekog ko mozda zna nesto oko ovoga.Uplacujem PIO od 2008 (mozda to i nije bitno).Zena mi je zaposlena u Gernitoloskom centru na Bezaniskoj Kosi.Da bi dobila bolovanje na decu traze joj potvrdu da joj je suprug zaposlen. Ja isao u PIO da trazim potvrdu,oni me posalju u opstinu a tamo niko nista ne zna...i tako ... da li neko zna kome da se obratim:haha:??:sta:

Gospodine malaksalo ti si poljuprivrednik a drzava te ne tretira kao zapolenog.Probajte u upravi prihoda da vam izdaju papir ,sto ce vam sigurno izdati,pa onda sa tim papirom neg zena proba.Proba se ne placa.

Poljoprivredni budzet je mali pre svega iz dva razloga. Prvi i osnovni je to da ne postoji nikakva strategija i ideja. Drugi je da se jednostavno uzima tamo gde ima, i daje tamo gde nema. Po meni je prvi najozbiljniji moguci. Takva bezidejnost dovodi kako do ne iskoristenja resursa, tako i da resurs dodje u pogresne ruke. Pa tako i imamo puno kriminala u ovoj oblasti. A kako je ovo oblast gde jos ima nekih para, realno je ocekivati povecanu stopu kriminaliteta u oblasti. Ne bih da mracim, ali ovo je jedna od retkih, a mozda i jedina oblast gde dosta sirok individualni sektor pravi neki novac. Prema tome, postajemo meta.
e moj brale... dok se sve to ukapira
procicemo ko i ostala privreda... no samo maloo ipak je seljak radnik svoj na svom...

Pozdrav drugari....Moj slucaj je sledeci,imam u svom vlasnistvu 0.6 hektara zemlje,razmisljam da registrujem poljoprivredno gazdinstvo,jer mi treba radi prodaje svojih proizvoda na sajmovima cveca i pijaci.Imam malo zemlje,tako da mi subvencije ne znace nista,a ne zelim da uplacujem penzijsko,jer mi se ne isplati.Ne znam da li spadam u hobi poljoprivrednike,jer sam nezaposlena.Citala sam brdo postova i vise mi nista nije jasno.....Pomagajte...

Gospodja ili gospodjice nikola vera.odete samo u trezor i registrujete gazdinstvo ,tamo vas i ne pitaju za pio i za subvencije.Da bi ste dobijali subvencije morali bi da placate pio ,bar je tako bilo do sad .A slobodno registrujte gazdinstvo.A kad ragistrujete bicete xobista ka i mi .

---------- Poruka napisana u 22:09 ---------- Prethodna poruka je at 22:03 ----------

Gospodja ili gospodjice nikola vera.odete samo u trezor i registrujete gazdinstvo ,tamo vas i ne pitaju za pio i za subvencije.Da bi ste dobijali subvencije morali bi da placate pio ,bar je tako bilo do sad .A slobodno registrujte gazdinstvo.

Nazad
Vrh