Hobi-poljoprivrednici

Ja bih vas zamolio da prekinte sa kukanjima,ovo nije ispovedaonica!

Sa kojim pravom ti Kish ROberte dajes sebi tu slobodu da se tako obracas i to uvek istim ljudima na ovom forumu ,,kao prvo ako si vec dobio neku funkciju na ovom forumu onda to moras i da opravdas sa svojim pozitivnim stavovima a ne da urusavas ovaj forum koji se evidentno osipa zahvaljujuci upravo ponasanju vas par moderatora koji se ponasate krajnje bahato i osiono kao da je to vase licno vlasnistvo i da svi moraju da se ponasaju prema vasem ukusu .Kranje je vreme da se malo uzmete u pamet jer ovo ne vodi nicemu i nikuda .

Provac,nije problem,na mene se odnosi,ja sam i pokrenuo ovu temu.Sledeće godine će svi biti u ovoj temi pa če im biti malo jasnija kuknjava (kako nazivaju protest nas hobista) pa će čitati i od pozadi što sam napisao.Pošto sam je otvorio molio bih moderatore da zaključaju ovu temu jer ja ne mogu.

Pa ova tema i jeste po malo uvredljiva, a i sam naslov teme je u sustini besmislen. Valjda se poslovi dale na one dobro uradjene i lose uradjene, a ne po tome na koji nacin im se prilazi. Tako da ako vec otvaramo ovakvu temu, onda mozemo otvoriti temu i da podelimo ljude na ranoranioce tj visu vrstu, i ove koji ustaju posle sedam, i oni mogu da budu isto nekakvi hobisti.

HOBISTI NE POSTOJE. Ako se poslovi dele na dobro i lose uradjene, i paori se dele na one koji uzivaju beneficije i one bez beneficija.Letos se digla velika prasina upravo oko subvencija,ali samo za velike.Ljudi su isterali svoje interese i to je za svaku pohvalu ali i "hobisti" su dali dobar doprinos akciji koja im nije donela nista.Ja necu da platim 48000 PIO doprinose da bi dobio 42000 subvencije(mozda, a mozda i ne).Naravno porez,odvodnjavanje i ostalo ce mi uzeti nezavisno od moje volje.Mali igraci placaju drzavi sve sto i veliki ako ne i vise, imaju prinose iste kao i veliki,a od te drzave za uzvrat ne dobijaju nista.Da li se ja mucim ili ne nije ni bitno.Bitno je da sam paor drugog reda.

Pa ova tema i jeste po malo uvredljiva, a i sam naslov teme je u sustini besmislen. Valjda se poslovi dale na one dobro uradjene i lose uradjene, a ne po tome na koji nacin im se prilazi. Tako da ako vec otvaramo ovakvu temu, onda mozemo otvoriti temu i da podelimo ljude na ranoranioce tj visu vrstu, i ove koji ustaju posle sedam, i oni mogu da budu isto nekakvi hobisti.
nisi u pravu ko je za tebe ranoranioc jer onaj kome nikad dosta i spava jede u traktoru tosu za meno nezasitni ljudi koji i ako budu imali 1000h zemlje neće im biti dosta,ali imaš istine poslovi se dele na dobro i loše uradene alirazlika u hobisti i poljoprivredniku je po meni sledeća poljoprivrednik je onaj kome je to jedina delatnost a hobi onaj ko radi milion drugih stvari a ima malo zemlje paje obraduje:ppozdrav:

Skal,imaš ti i poljoprivrednike koji imaju i druga interesovanja i na tome zarađuju,ali ja im ne zameram za razliku od mnogih koji nama koji radimo zameraju iz ne znam kog razloga.I podela ti nije dobra.Hobisti su oni koji ne plaćaju PIO a poljoprivrednici koji plaćaju PIO,nema tu druže moj nikakve delatnosti,znaš i sam kako se i koliko mućka,budimo ljudi malo realni.

Hobisti su,po meni,oni kojima poljoprivreda nije osnovna delatnost,i koji ne zive od nje,vec im vise dodje kao dopunska delatnost.PIO je tu suvisan za komentarisanje,jer kome treba uplacivace ga.To sto pominjete vise i manje zemlje za kategorisanje hobista i "profi" poljoprivrednika je cista glupost.Po tome Miskovic ispade "profi" poljoprivrednik :haha:

Hobisti su,po meni,oni kojima poljoprivreda nije osnovna delatnost,i koji ne zive od nje,vec im vise dodje kao dopunska delatnost.PIO je tu suvisan za komentarisanje,jer kome treba uplacivace ga.To sto pominjete vise i manje zemlje za kategorisanje hobista i "profi" poljoprivrednika je cista glupost.Po tome Miskovic ispade "profi" poljoprivrednik :haha:

У свим делатностима професионалцем се назива оно лице које обавља ту делатност професијонално тј. коме је обављање те делатности професија - сви остали су аматери, "хобисти", или како већ ко жели да назове.
Квалитет и квантитет обављања делатности (тј. успешност) за ову катекоризацију није од пресудног значаја, с тим што се законом, или подзаконским актима, могу лимитирати "хобисти".
Код нас би прфесионалац у овој делатности било оно лице које се пољопривредом бави као примарном делатношђу као носилац, или члан, пољопривредног газдинства (на најнижем организационом нивоу).
Тако да се ја, у суштини, слажем са горе наведеним цитатом.

A po cemu je poljoprivrednik profesionalac? Da se nije mozda skolovao, mozda dobio sertifikat, ili mozda Bogom dan? Samo kod nas postoji ta podela, tj neko pokusava vestacki da je stvori. Meni poljoprivreda nije zanimanje, radim vece povrsine i ozbiljnije od puno njih koje sam usput upoznao, oni imaju subvencije a ja ne, i sad su oni profesionalci a ja nisam. A moji prinosi doktorski za njihove. Ovde bi kod nas mnogi da zacementiraju svoje pozicije. Jedni bi da mogu da im se zakonom osigura pozicija da su profi. Drugi bi da se zakonom limitiraju "hobisti". Treci bi da im se cementira cena zemlje, a Boga mi i konkurencija da bi kupovali nesmetano. Cetvrti bi da osiguraju svoju pozciju i da samo oni to proizvode i samo oni prodaju. Itd. pitam se samo u kom svetu zive takvi ljudi. Pade mi na pamet Johnijev stih " Razbice ti licnost, ..."

Cilj je manipulacija poljoprivrednicima tj.stvaranje jaza između te dve grupacije,što su uspešno postigli jer se profi poljop. nisu ni okrenuli ka hobistima čim im je vlast obećala novac.Gorući problemi ostaju sa kojim će se i profi u doglednoj nudućnosti susresti ali ovoga puta bez subvencija i tek onda će nas razumeti.Do tada smo mi poljoprivrednici drugog reda.

Hajde da se ne igramo floskula i šarenih laža....

Po mom mišljenju, hobi je kada imate druge i dovoljne izvore prihoda i u svojoj maloj baštici gajite povrća i voća za svoje potrebe, eventualno, toliko i da ponekad natovarite koji ceger prijateljima i rodjacima...ili kada u svom dvorištu gajite ukrasne kokoške ili kakve god da biste imali jajce za svoje potrebe i za, već gore spomenute prijatelje i rodjake. Hobi je nešto što vam ne donosi novac i što radite iz čistog zadovoljstva (držanje rasnih golubova, kunića, ukrasne živine, pletenje, kukičanje, pecanje, planinarenje....čak i učlažete novac u to iz čistog zadovoljstva ne očekujući, ama baš nikakav, ekonomski rezultat. Hobi je, po mom mišljenju jako lepa stvar i privilegija je bogatih i eventualno srednje klase.

Svako, ali baš svako, ko bilo šta u poljoprivredi proizvodi da bi prodao i zaradaio novac nije hobista. Nevažno da li je to 1000 kvadratnih metara bašte ili dve krmače ili šta god...to je dodatni izvor prihoda za to domaćinstvo. E sada i tu postoji gradacija: neko živi isključivo i samo od poljoprivrede, neko ostvaruje pretežni deo prihoda iz poljoprivrede ali je podpomognut platama i penzijama, neko pak pretežno živi od plate a manjinski deo prihoda ostvaruje kroz neki vid proizvodnje u poljoprivredi. Pitanje kako ko i na koji način proizvodi je potpuno nešto drugo...viđao sam ljude koji gaje paradajz iz čistog hobija i ostvaruju preko 15kg ploda po jednoj biljci a viđao sam i one koji žive isključivo od poljoprivrede a paradajz im oboleo i zakorovljen...to nije pitanje "profi" i "hobi" podela već je to pitanje odnosa prema životu i radu svakog pojedinca.

Svima, ili barem velikoj većini, ovde je potpuno jasno da je ova podela potpuno veštačka i da je politička tvorevina uzrokovana nedostatkom sredstava i sad ne znam kome je lepo....ovima koji su "hobi" pa ne dobijaju podsticaje od države ili ovi koji su "profi" pa opet ne dobiju ono što im je obećano....izgleda su svi u istom ćupu... Rešenje ovog problema ne leži u međusobnom sukobu "hobi" i "profi", "malih" i "velikih", vojvođana i ovih iz uže Srbije...znači, ako ovo, ranije spomenuto, radimo, mlatimo praznu slamu.

Čujem sada po predizbornim obraćanjima kako će budžet biti povećan za poljoprivredu dva puta i kako će biti obrisana PIO klauzula....SJAJNO...ali šta ako ne bude mogućnosti da se značajno poveća budžet za poljoprivredu (što je realno za očekivati u svetlu nadolazećeg drugog talasa SEKE)...kako naći rešenje da svi budu pomalo nezadovoljni, jer rešenja da su svi zadovoljni NEMA (pa ni sa petnaest puta većim budžetom) ali nije rešenje ni da jedni budu zadovoljni a drugi mnogo nezadovoljni....

Svako dobro,

Radivoje,druže,mislim da klauzula PIO neće biti ukinuta ali isto tako mislim da neće biti ni subvencija,pa još i SEKA koja nikad da se iseli,Gde si Bože da nas vidiš.Mislim da vlast u ovoj državi tj. po nalogu čuvene EU treba da uništi poljoprivredu.Ako bi ulagali u poljoprivredu EU nam ne bi bila ni za mali prst.Dajte nam Vojvodinu-hranićemo ceo svet (rekoše Kinezi ili Japanci).Jake poljoprivrede u Srbiji seboji EU kao što se bojala jake Jugoslavije i videli smo šta se izdešavalo.

Radivoje,druže,mislim da klauzula PIO neće biti ukinuta ali isto tako mislim da neće biti ni subvencija
A čemu onda PIO ako neće biti subvencija :osmeh: i koliko bi ljudi nastavilo da uplaćuje PIO za poljoprivrednike ukoliko to ne bi bio uslov subvencija :osmeh:.

pa još i SEKA koja nikad da se iseli
Pa kod nas je kriza odavno, ovo što se dešava u svetu i Evropi može samo da je još produbi...ja se slabo sećam verena blagostanja u Srbiji, tako da za nas kriza nije ništa novo.

Gde si Bože da nas vidiš
Pričao sam sa jednim prijateljem koji je vrlo religiozan čovek i na njegovo pitanje ja nisam imao odgovor... Kaže on: "Šta bi ti rekao i tražio kada bi na tvoje...Oče naš...On rekao EVO ME". Sreća je pa Bog ne meri merilom kao i mi ljudi, kakvi smo (u globalu govorim), dobro nas i trpi.

Mislim da vlast u ovoj državi tj. po nalogu čuvene EU treba da uništi poljoprivredu.Ako bi ulagali u poljoprivredu EU nam ne bi bila ni za mali prst
To je kao kada bi se bernandinac plašio da mu čivava otme kost....nije nego...velika Srbija od koje svi drhte...nebeski narod....nama ne treba gori neprijatelj od nas samih.

Dajte nam Vojvodinu-hranićemo ceo svet (rekoše Kinezi ili Japanci)
Mhm....opet mlatimo praznu slamu....kada bi proizvodili najbolje što znamo i umemo ne bi imali dosta ni za jednu Mosku sa podmoskovljem (3000t voća i povrća se dnevno prodaje u Moski sa podmoskovljem).

Hajde da se okanemo politikantstva i prazne slame i da sagledamo šta mi možemo učiniti da bi nam bilo bolje.

Svako dobro

Radivoje imam par pitanja ako misliš da EU nema nikakve veze sa stanjem u našoj poljoprivredi.
-po kom kriterijumu je toliko mali poljoprivredni budžet
-od kojih para su isplaćene subvencije iz prvog kruga a od kojih će isplatiti drugi krug a za preko 3oha neću ni da pitam

Radivoje imam par pitanja ako misliš da EU nema nikakve veze sa stanjem u našoj poljoprivredi.
-po kom kriterijumu je toliko mali poljoprivredni budžet
-od kojih para su isplaćene subvencije iz prvog kruga a od kojih će isplatiti drugi krug a za preko 3oha neću ni da pitam

:off_topic:

PS: pp

Poljoprivredni budzet je mali pre svega iz dva razloga. Prvi i osnovni je to da ne postoji nikakva strategija i ideja. Drugi je da se jednostavno uzima tamo gde ima, i daje tamo gde nema. Po meni je prvi najozbiljniji moguci. Takva bezidejnost dovodi kako do ne iskoristenja resursa, tako i da resurs dodje u pogresne ruke. Pa tako i imamo puno kriminala u ovoj oblasti. A kako je ovo oblast gde jos ima nekih para, realno je ocekivati povecanu stopu kriminaliteta u oblasti. Ne bih da mracim, ali ovo je jedna od retkih, a mozda i jedina oblast gde dosta sirok individualni sektor pravi neki novac. Prema tome, postajemo meta.

Nazad
Vrh