Hladnjače za voće

ULO hladnjace, su zapravo hladnjace za cuvanje plodova u niskoj koncentraciji kiseonika sto omogucava duze cuvanje plodova u odnosu na obicne hladnjace sa tzv. plusnim rezimom. Za sljivu ne mogu trenutno da nadjem parametre u literaturi ali ako iskopam negde napisacu ovde. Inace, npr. ULO hladnjace omogucavaju cuvanje jabuka i do juna meseca sto nije moguce u obicnim hladnjacama. Na zapadu se cak ovakve hladnjace koriste za cuvanje jabuke gotovo do nove berbe. U praksi to izgleda tako sto se komora napuni robom, zatvori i iz nje se zatim izvlaci kiseonik, povecava se donekle koncentracija ugljen dioksida a ostatak su interni gasovi. Ovakva komora mora biti pod kljucem jer ukoliko bi covek usao u nju dok je koncentracija kiseonika niska umro bi od gusenja jako brzo, sto se vec desavalo. Ovo je najprostije objasnjenje, danas postoje neke naprednije tehnologije koje omogucavaju kontrolu jos nekih parametara ali princip je isti. Najveci broj ovakvih hladnjaca je u Centralnoj srbiji i u Vojvodini a mnogo manje na jugu. Relativno je malo iskustava u cuvanju ostalog voca, jer se pretezno cuva jabuka. Obzirom da cuvanje plodova voca zavisi od mnogo faktora svakako bi morao da nekoliko godina eksperimentises sa parametrima cuvanja jer su oni prilicno zavisni od podneblja itd. Inace, plodovi koji su dobro ocuvani bi trebalo da izgledaju poput svezih, uz neke minimalne gubitke i promene na njima. Ovo naravno vazi ukoliko su plodovi ubrani u dobroj zrelosti i nisu bolesni ili zarazeni stetocinama. Kod jabuke vazi pravilo da kada se ULO komora otvori, plodovi moraju biti prodati u roku od 7-10 dana od otvaranja jer nakon toga pocinje ubrzano propadanje pa su i gubici i kalo veci.

Ukratko pozitivne stvari ULO hladnjaca su:
- Duze cuvanje plodova
- Bolje kontrolisanje parametara cuvanja
- Postizanje boljih cena zbog produzavanja "sezone"

Negativne stvari ULO hladnjaca su:
- Veca ulaganja
- Ukoliko su plodovi namenjeni za brzu prodaju onda nema razloga da se ne cuvaju u obicnim hladnjacama. ULO hladnjace omogucavaju duze cuvanje
- Nakon otvaranja komore plodovi se moraju prodati u roku od 7-10 dana (ovo vazi za jabuku)
- U Srbiji postoji malo iskustava sa radom ULO hladnjaca i uglavnom se cuva jabuka
- Nije preporucljivo vise puta otvarati i zatvarati ULO komoru, tj. iskljucivati i ponovo vracati pomenuti rezim jer moze izazvati ubrazno propadanje plodova

ULO hladnjacu podizi samo ukoliko procenis da ce ti se isplatiti taj duzi period cuvanja jer one i sluze da mozes duze sacuvati plod. Ako budem nasao podatak o duzini cuvanja u obicnim i ULO hladnjacama napisacu ovde.

Mene interesuje da li ja mogu, recimo u običnu hladnjaču da ostavim šljivu za konzum i posle 2 meseca je izvadim i da li ona ponovo može za konzum ili ne. Znam da nakon vađenja iz hladnjače može da se suši ali ne znam da li može i za konzum. Mislim da ovaj podatak zna bilo ko ko je nekada čuvao šljivu u hladnjači jer zna kakva je kad se izvadi, da li odmekne ili ostane jedra. To bi mi pomoglo da se odlučim da podignem jednu manju od 100-nak tona za svoje potrebe jer se više ne mogu izdržati katastrofalno niske cene u otkupu u berbi, pa me interesuje ima li isplativosti da je zamrzen i čuvam par meseci dok ne prođe gužva na tržištu.

Nijedno voce ne mozes da zamrznes pa da zatim odmrznes i prodajes kao konzum. U tom slucaju moze da se prodaje iskljucivo kao sirovina za preradu jer prilikom zamrzavanja dolazi do ostecenja tkiva ploda. Sto se tice cuvanja u hladnjacama. Vecina voca i povrca moze da se cuva odredjeni vremenski period u obicnim hladnjacam u plusnom rezimu. Svaka vocka ima odredjeni raspon temperature, vlaznosti na kojima treba da se cuva i ocekivani period cuvanja. Pogledaj tekst o cuvanju pojedinih vrsta voca ovde: http://www.tehnologijahrane.com/teh...povrca-u-komorama-sa-kontroliranom-atmosferom kao sto vidis oni navode da je sljivu moguce cuvati u kontrolisanoj atmosferi (sto obuhvata i ULO hladnjace) 2-5 nedelja, na temperaturi od -0.5 do 0 stepeni, rvv 90-95 % i 1-2 % O2 i 0-5 % CO2.
Po zavrsetku cuvanja, plodovi voca treba da zadovoljavaju parametre I klase voca ukoliko su dobro cuvani ali za to takodje treba uraditi i pravovremenu berbu, dobar prebir plodova kao i brzo skladistenje tj. brzo ubacivanje u hladnjacu i postizanje adekvatnih uslova cuvanja (sto brze to bolje). Jedan deo plodova u cuvanju izgubi kvalitet i prelazi u nize klase ili industriju.
Ukoliko planiras ovakvu investiciju pokusaj da saznas koliko se krecu prosecne prodajne cene za sljivu u vreme kada planiras prodaju kako bi video da li ti se to isplati jer cuvanje samo po sebi kosta.
Evo i linka za pdf dokument u kojem imas i rezime za cuvanje sljive
http://www.ba.ars.usda.gov/hb66/112plum.pdf i jos neke podatke vezane sa proizvodnju icuvanje sljive u Kaliforniji pa mozda nadjes nesto interesantno.

Ja sam stenlej drzao 2 meseca u hladnjaci ali je brana 80 % zrela i ne idu dvojke nikako ni bilo kakva ostecenja .Kad se izvade i osuse dobiju budu bas kakve treba za konzum .lepotica malo teze trpi hladnjacu .

Kad se izvade i osuse dobiju budu bas kakve treba za konzum

Samo jedno pitanje, nije mi jasno sta podrazumevas pod susenjem?

Inace, na kojoj temperaturi i vlaznosti si ih cuvao 2 meseca.

Na 1.6 s 8o% vlaznost a susenje mislim na vlagu kad se izvade iz hladnjace vlazne su znojave.Inace tresnje belie smo drzali 76 dana za probu i bile su dobre kad se izvade

Mene interesuje koliko recimo šljiva koju mi oberemo za ruse onako nedozrela može da sedi u hladnjačama jer dug je put do tamo i tamo se po prodavnicama ne kupi sve to za par dana. Znači ne na duboko zamrzavanje šljive, nego režim koji je i u kamionima, e ako namestimo takav ili sličan režim u našoj hladnjači koliko šljiva može da ostane a da kad se izvadi može da se prodaje za konzum, isto kao i u rusiji kad stigne onda ide u markete i stoji tamo još neko određeno vreme.

Na 1.6 s 8o% vlaznost a susenje mislim na vlagu kad se izvade iz hladnjace vlazne su znojave.Inace tresnje belie smo drzali 76 dana za probu i bile su dobre kad se izvade

To je onda dobar period cuvanja. A jesi li radio analizu koliki ti je kalo i jesi li ih prebirao ponovo pre prodaje?

Mene interesuje koliko recimo šljiva koju mi oberemo za ruse onako nedozrela može da sedi u hladnjačama jer dug je put do tamo i tamo se po prodavnicama ne kupi sve to za par dana. Znači ne na duboko zamrzavanje šljive, nego režim koji je i u kamionima, e ako namestimo takav ili sličan režim u našoj hladnjači koliko šljiva može da ostane a da kad se izvadi može da se prodaje za konzum, isto kao i u rusiji kad stigne onda ide u markete i stoji tamo još neko određeno vreme.

To ti je onda ovo sto je Bolec rekao. Sto se tice toga koliko moze da se odrzi, to zavisi od kvaliteta plodova na ulazu u komoru, stepena zrelosti itd. Takodje, zavisi o od uslova u transportu i uslova u samom objetu u maloprodaji. Transport do Rusije traje od 5-10 dana prosecno a vozaci cesto stede na nafti i iskljucuju hladnjacu pa prave velike probleme sa rezimom, sto moze da izazove brze propadanje nego sto bi to trebalo da bude slucaj. Prosto, velika variranja u parametrima izazivaju mnogo vecu stetu na svezem vocu i povrcu nego da konstantno drzis neko manje odstupanje od optimalnih uslova. Jedini nacin da saznas je da uradis probu i da jednu malu kolicinu odvojis kao uzorak pa da pratis. Inace kod cuvanja moras malo da eksperimentises do ne nadjes parametre koji su najbolji za tvoju robu, jer ti teorijski parametri ili tudja iskustva mogu sluziti samo kao putokaz.

Kod mene zlatni delišes je još uvijek zelen temperatura je 0.5 vlažnost 95%,sada mu je ravno 4mjeseca u hladnjači.
Kruška ljetna malo nadozrijeva ali i fajn odlazi kasne sorte kruške zelene ko kada sam ih stavio u hladnjaču.

Kolega, koje kasne sorte kruške imaš u hladnjači? Da li još imaš Vilje u hladnjači, i u kakvom je stanju? Hvala.

Nemam vilje ali od ljetnih još nešto malo Avranuške,konference neki dan sve prodano,trenutno hit je Društvenka stara zaboravljena i izbačena sorta iz velikih nasada ali kvalitetom daleko No1 ali zato prezahtjevna-kupci je obožavaju.
Od zimskih ostala Pastorčica i pasecrasane one čekaju kraj tamo 3-4mj.

Jel se Vilja prva prodala, ili si je slabo imao? Vidim da imaš dosta širok i rekao bih egzotičan sortiment. Ja od tog sortimenta imam samo Paskasanu. Gledao sam slike tvoje haldnjače, rekao bih vrlo profesionalno odrađeno. ::super:: I meni je tako nešto u planu kad dođe kruška na rod, pa se raspitujem šta se kako čuva. :ppozdrav:

Nije bila gotova hladnjača pa tako da nije uspila ni ući u hladnjaču,kada je bila gotova vilja je bila već u fazi zriobe,nešto se prodalo a ostatak u prvoklasnu rakiju po strogom PS-u.

To je svakako najbolji način čuvanja Vilje a tako uglavnom postiže i najbolju cenu, he, he. :ppozdrav:

Ko ove godine bude imao voca mislim da ce imati prvoklasnu cenu svakako. Godina nikako nije normalna, mislim na zimu i temperarure!

Godina svakako nije dobra iako mislim da je malo rano davati bilo kakve procene po pitanju prinosa i ponude. Glavna opasnost je da moze doci do preranog kretanja vegetacije kod pojedinih vocnih vrsta i eventualni manjak rezervi vlage u zemljistu pred pocetak vegetacije. I jedno i drugo je medjutim neizvesno jer ne mora da dodje do posledica ukoliko ostatak godine bude povoljan. Postoji takodje jedna mozda i veca opasnost a to je sto ovakvo vreme pogoduje razvoju pojedinih stetocina i bolesti ali se i to moze resiti adekvatnom zastitom. Videcemo, mislim da oni koji inace vode racuna o svojim vocnjacima nece imati vecih problema osim ukoliko se ne desi da dodje do preranog kretanja vegetacije. Doduse, sve je moguce, ali ipak treba sacekati pre nego donesemo bilo kakve zakljucke.

Ako prognoze koje ja pratim ne grese(a to je uvek pitanje na duzi period) jos sigurno mesec dana ovako! To nikako nije dobro, sad i nije opasno jer nije samo temperatura faktor koji utice na vegetaciju vec i duzina dana i noci(ima jos faktora naravno). Posto dan ide sve duzi ove temperature za mesec dana nece valjati jer zima mora svoje da iskija makar 10-15 dana!

Ako se zadrzi ovako toplo vreme to ce neminovno izazvati prevremeno kretanje vegetacije. Narocito sto su pojedine vocne vrste pri kraju dubokog zimskog mirovanja sto se i vidi na pojedinim mestima kod npr. kajsije. Doduse ja ne bih preterano verovao dugorocnim prognozama (ne duzim od pet dana) ali sve je moguce. Videcemo, kao sto rekoh jos je rano za neke procene ali definitvno je rizik sve veci iz dana u dan. Cini mi se da su ovde sad vec dani u pitanju barem za pojedine lokacije i ekspozicije.

Al da se vratimo hladnjacama, zna li se koliko kosta Ulo hladnjaca kapaciteta 150-200 tona?

Nazad
Vrh